• .

Wending in zaak 'Robert Gerritsen'

VOORTHUIZEN/AMSTERDAM De zaak rondom de dood van Voorthuizenaar Robert Gerritsen (32) kantelt. Vijf vrienden uit de groep van het vrijgezellenfeest zijn als verdachten voor openlijke geweldpleging aangemerkt en gehoord door het Openbaar Ministerie in Amsterdam. ,,Ze zitten niet vast, maar zijn wel duidelijk in beeld lopende het onderzoek.''

Wouter van Dijk

Dat meldt woordvoerder Evert Boerstra van het Openbaar Ministerie vandaag. ,,De vijf vrienden worden verdacht van openlijke geweldpleging.'' Uit camerabeelden blijkt dat zij ook klappen hebben uitgedeeld, meldt het OM. Onlangs meldde deze krant dat de politie drie Roemeense mannen arresteerde in Brussel. Na de fatale vechtpartij waren de mannen aanvankelijk spoorloos. Anderhalve week geleden werden ze uitgeleverd aan Nederland. ,,Ook zij worden nog steeds beschouwd als verdachten, maar zitten inmiddels niet meer vast'', zegt Boerstra. De Roemenen zouden op hun beurt aangifte van mishandeling hebben gedaan. ,,Het onderzoek loopt verder nog, alle verdachten zijn op vrije voeten gesteld, in afwachting van het proces.''

De officier van justitie wilde het drietal aanvankelijk nog drie maanden vasthouden, maar de rechter-commissaris gaf daartoe geen toestemming. Gerritsen was zaterdagavond 3 september met zijn vrienden in Amsterdam tijdens een vrijgezellenfeest. De groep raakte betrokken bij een vechtpartij op de Oudezijds Achterburgwal. De Voorthuizenaar werd zwaar mishandeld, raakte in coma en overleed anderhalve dag later, zonder bij kennis te zijn geweest.

In eerste instantie meldde de politie Amsterdam ervan uit te gaan dat Gerritsen betrokken raakte bij een vechtpartij toen hij een ruzie wilde sussen, tien dagen later gaf de politie in een uitzending van Opsporing Verzocht aan dat uit camerabeelden zou blijken de Voorthuizenaren zelf ook actief hadden gevochten. ,,Het is duidelijk geworden dat er van beide zijden fors geweld is gebruikt'', aldus politiewoordvoerder Ellie Lust destijds. Boerstra: ,,Inmiddels is uit het onderzoek en bestudering van beeldmateriaal duidelijk dat de situatie een stuk complexer in elkaar steekt.'' Hoe lang het verdere onderzoek nog gaat duren, kan hij niet zeggen. Het wachten is onder meer nog op een definitief rapport van de patholoog over de exacte doodsoorzaak van Gerritsen.

De drie Roemeense verdachten, mannen in de leeftijd van 20, 22 en 27 jaar, verdwenen direct na de vechtpartij. Zaterdag 8 oktober konden ze worden ingerekend door de Belgische politie, na een bericht van de Nederlandse autoriteiten dat het drietal in een Brussels hotel zat.

Label:

Gerritsen