• Bram van den Heuvel

Wibi Soerjadi deelt handtekeningen uit in Barneveld

BARNEVELD Het Schaffelaartheater kijkt tevreden terug op het Nationaal Theaterweekend, waar het dit jaar voor het eerst aan mocht deelnemen. Voor de voorstellingen passeerden zo'n duizend bezoekers de theaterpoortjes, aldus woordvoerster Suzanne Does.

Het Theaterweekend is een landelijk evenement, dat in verschillende Nederlandse theaters wordt gehouden. Het wordt gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ,,We waren enorm blij dat we hiervoor zijn ingeloot", zegt Does. ,,Vorig jaar mocht het theater in Veenendaal meedoen. Nu wij. Het is mooi dat mensen hierdoor, voor een gereduceerd tarief van tien euro per voorstelling, naar het theater kunnen."

OUDE FILMS Het begon vrijdagavond met een drie kwartier durende film over de totstandkoming van het Schaffelaartheater en een over het Oud Barneveld van de jaren vijftig en zestig. ,,Dat soort films doet het altijd goed'', aldus Does. ,,Het geeft een stuk herkenning bij de aanwezigen." 's Avonds was er cabaret van het Vlaamse trio Intgeniep en een muzikale route door Amerika met Motel Westcoast.

Op de zaterdagmiddag waren er rondleidingen door het theater en vonden verschillende open repetities van Muziekschool Barneveld en De Harmonie plaats. "Daar was ook behoorlijk wat belangstelling voor", aldus Does. Zondagmiddag kwamen de kinderen aan bod, met een voorstelling van Jip en Janneke, door Wijnand Stomp. Als grote naam was pianist Wibi Soerjadi geboekt, die ook zondagmiddag kwam optreden.

WIJNPROEVERIJ Het Theaterweekend werd afgesloten met een wijnproeverij. ,,Of er echt veel nieuwe cultuurliefhebbers zijn komen kijken, kan ik nog niet zeggen", zegt Does. ,,Maar wel is het mooi dat we in een maand tijd - want zo kort wisten we pas officieel dat we hier aan mee konden doen - zoveel mensen konden begroeten. Dit was echt goed voor onze kaartverkoop.''