• Erik van't Land

Gouden Ferry Weertman: 'Auto van oma rijdt het best'

BARNEVELD Hij rijdt het liefst in de auto van zijn oma en een Boeddha-beeldje gaat altijd mee in de tas. Hoog bezoek gisteravond bij Broekhuis Opel in Barneveld. Op uitnodiging van zwem-en waterpolovereniging DWK was niemand minder dan olympisch zwemkampioen Ferry Weertman aanwezig om belangstellenden te vertellen over zijn loopbaan en leven. De lange afstandszwemmer behandelde een keur aan onderwerpen en ging geen enkel item uit de weg. Hij werd ondervraagd door de voormalig technisch directeur van de zwembond, Titus Mennen.

Jurre Jochemsen

Na een introductie over DWK-sponsor Broekhuis en de club zelf, wordt het woord al gauw aan de hoofdpersoon van de avond gegeven, de in Naarden geboren 24-jarige Weertman. Hij laat zich kennen als een makkelijk sprekende, nuchtere en zakelijke sportman die weet wat hij wil en neemt de zo'n veertig belangstellenden in de garage mee naar zijn verleden, heden en toekomst. ,,Het is een hele eer om weer eens in Barneveld te zijn, waar ik natuurlijk heb gezwommen, nadat ik in mijn geboorteplaats bij De Otters was begonnen. Een trainer als Jaco van Gent heeft mij bij DWK leren nadenken over de zwemsport en heeft mij kennis laten maken met het professionele zwemmen." Ook het publiek roert zich. Hij beantwoordt de vraag waarom hij - in tegenstelling tot collega's als Sharon van Rouwendaal en Sebastiaan Verschuren - wat minder actief is op sociale media. ,,Ik besef dat het steeds belangrijker wrdt, maar het zit nu eenmaal niet zo in mijn natuur. Het kost mij soms meer energie dan dat het mij oplevert." Een scherp oog in de zaal heeft gezien dat Weertman niet met zijn 'olympische' auto is gekomen. De zwemkampioen blijkt wars van materialisme. ,,Ik rij in de auto van mijn oma, dat is goedkoper dan die van NOC*NSF die je moet leasen. Nu rijd ik gratis en het is een prima wagen." Al snel gaat het logischerwijze over zijn succesvolle tocht naar de top van de Olympus in Rio de Janeiro. ,,Details geven ook over deze lange afstanden de doorslag. Een hygiëneplan, een dag eerder naar de Copacabana om daar te gaan slapen, ik was gewoon in mijn allerbeste doen."

ANEKDOTE Er volgt een anekdote over vermeend fysiek geweld bij de openwaterzwemmers, zowel tijdens wedstrijden als bij trainingen. ,,Ik sla nooit als eerste", vertelt hij tot hilariteit van de volgers. ,,Maar soms moet je wel terugslaan; ze moeten je met rust laten. En bij trainingen, met collega's, doen we het vaak als dolletje. Dat hoort erbij soms, zo'n tikje onder water..." Hij vertelt soms wel tachtig tot negentig kilometer per week te zwemmen. ,,Vaak is dat ongeveer tien kilometer per training, ja het hoort erbij..." Een belangrijke inspiratiebron heeft Weertman ook. ,,Ja dat was Maarten van der Weijden." Zijn Griekse collega Spiros Giannotis, die hij met miniem verschil versloeg aan de Copacabana, heeft hij sindsdien nooit meer gesproken. ,,Maar ik mag hem zeer en andersom ook. Hij is inmiddels gestopt en is ook vader geworden." Belangrijk doel moet dit jaar worden behaald, komende zomer in Boedapest. ,,Ik wil wereldkampioen worden, dit titel heb ik nog niet..."