• Maarten van Garderen koos voor een toekomst als zaalvolleyballer. ,,Spelen in de grootste competitie van de wereld, daarvan heb ik als klein jochie altijd gedroomd. Dat koester ik dus ook met deze keuze.”

    Guido de Boer

'Ik koester mijn zaalcarrière'

RENSWOUDE Een uitstapje naar het beachvolleybal. Het was voor één zomer mooi, maar een definitieve overstap van de zaal naar het strand zag Maarten van Garderen niet zitten. Dus maakt de Renswoudenaar deze zomer weer deel uit van het Nederlandse zaalvolleybalteam.

Edward Doelman

Wikken en wegen, een keuze maken uit twee luxe opties. Het viel Van Garderen afgelopen winter niet mee. Moest hij voor de zekerheid van het zaalvolleybal gaan of de voorkeur geven aan een nieuw avontuur op het strand, aan de zijde van wereldtopper Christiaan Varenhorst? Uiteindelijk viel zijn keuze viel op zijn oude liefde, de sport waarmee hij in De Hokhorst in Renswoude mee in aanraking kwam. ,,Ik koester mijn zaalcarrière", zegt Van Garderen.

Het beachvolleybal, dat inmiddels meer aantrekkingskracht geniet bij het grote publiek, laat hij voor wat het is. Het leidt soms tot onbegrip van buitenstaanders, zegt Van Garderen. ,,Ik ben regelmatig aangesproken op mijn keuze. Mensen zien de mooie kanten, het succes op het WK. Ik heb het hele plaatje mee laten wegen en zo ben ik tot deze keuze gekomen."

Bijna een jaar geleden stond de wereld van Maarten van Garderen op zijn kop. De nu 28-jarige volleyballer was benaderd door Christiaan Varenhorst, die voorheen een beachduo vormde met Reinder Nummerdor. Na zijn afscheid na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) zocht Varenhorst met bondscoach Gijs Ronnes naar een opvolger. In hun zoektocht kwamen zij uit bij Van Garderen. Weliswaar had hij nog nooit op het strand gespeeld, in hem herkenden Varenhorst en Ronnes de potentie om te transformeren tot een uitstekende beachvolleyballer. Stiekem werd al gedacht aan Olympisch eremetaal in 2020 in Tokio.

Van Garderen ging erop in. Vorige zomer besloot hij om het avontuur aan te gaan. Hij liet de interlandzomer met het Nederlands zaalvolleybalteam ervoor schieten en begon met Varenhorst aan een spoedcursus beachvolleybal. Het trainen ging gepaard met het spelen van veel toernooien, belangrijk met het oog op de positie op de wereldranglijst.

Was de overstap naar het strand een succes? Wie afgaat op het WK in Wenen, dat vorig jaar zomer werd afgewerkt, zal zeggen van wel. Het nieuwe duo reikte tot hun eigen verbazing tot de halve finales van het toernooi. Aan de andere kant waren er ook veel teleurstellingen die Van Garderen en Varenhorst moesten verwerken. In de maanden voor het WK had het duo weinig aansprekende resultaten geboekt. ,,Het WK in Wenen gaf vertrouwen en perspectief. Daar kwam de hoop en verwachting dat we op termijn een goed duo vormden dat zich met de wereldtop kan meten, er eindelijk uit. Maar tot het WK had ik bij die veronderstelling zeker mijn twijfels", zegt Van Garderen daar nu over.

Met een hoofd vol luxe kopzorgen ging Van Garderen het zaalseizoen in. Hij begon bij de Italiaanse topclub Modena aan een volgend avontuur. Het was mogelijk zijn laatste jaar in de zaal. Want wilde Van Garderen daadwerkelijk met Varenhorst toewerken naar de Olympische Spelen van 2020, dan moest het duo samen een jaarprogramma draaien. ,,Je kunt deze twee sporten, die overeenkomsten en grote verschillen kent, niet met elkaar combineren."

GRAADMETER Van Garderen koos eind januari uiteindelijk voor de zaal. ,,Het is verleidelijk om die vierde plaats als graadmeter te nemen en er vervolgens vanuit te gaan dat je de aansluiting bij de wereldtop makkelijk kunt vinden. Maar daar komen veel meer zaken bij kijken", zegt de volleyballer uit Renswoude. Bovendien is er een stuk onzekerheid dat meespeelt. ,,Los van de vraag of het überhaupt in mij zat om een stabiele wereldtopper te worden; het leven van een beachvolleyballer is compleet anders. Je reist over de wereld van toernooi naar toernooi en moet in die weken ook prijzengeld winnen. Heel wat anders dus dan spelen voor een club, waar je leven wat stabieler is. Daarnaast heb ik ook mijn vriendin in Italië. Een overstap zou betekenen dat ik haar veel minder vaak zou zien."

Hij benadrukt dat dit niet de doorslag gaf in zijn besluit om zaalvolleyballer te blijven. ,,Zeker niet. Anders was ik vorige zomer ook niet het beach-avontuur aangegaan. Maar het heeft mij wel doen beseffen wat voor mooi leven ik al leid. Mijn zaalcarrière gaat tenslotte óók heel goed. Spelen in de grootste competitie van de wereld, daarvan heb ik als klein jochie altijd gedroomd en hard voor gewerkt. Dat koester ik dus ook met deze keuze." Het uitstapje naar het beachvolleybal ziet Van Garderen nu als een 'waardevol en leerzaam avontuur'. ,,Ik ben Christiaan en de rest van het team dankbaar voor hun vertrouwen, maar in mijn afweging kreeg de zaal wat meer plusjes. Vandaar deze uitkomst."

NEDERLANDS TEAM Het betekende ook dat Van Garderen zich in de loop van deze maand weer meldde op Papendal, het topsportcentrum onder de rook van Arnhem. Bondscoach Gido Vermeulen selecteerde Van Garderen als vanouds voor het Nederlandse herenvolleybalteam, dat zich vorige zomer zonder de Renswoudenaar voor het eerst in zestien jaar weer wist te plaatsen voor het WK. De mondiale titelstrijd wordt medio september afgewerkt in Italië en Bulgarije. De twee landen organiseren dit WK gezamenlijk.

Van Garderen wil uiteraard graag naar het WK. ,,Na de Olympische Spelen is dit voor een zaalvolleyballer het hoogste podium, waarop je natuurlijk dolgraag wilt spelen. Mooi dus, maar tegelijk uitdagend. Heb je die loting gezien?" De 'Lange Mannen' zijn ingedeeld in een poule met Olympisch kampioen Brazilië, Frankrijk (Europees kampioen 2015), Canada (vijfde op de Spelen van 2016), Egypte en China. Het mag gezien worden als een loodzware opgave voor Nederland. ,,Maar gelukkig is het WK pas in september. Dat geeft de kans om daar als team naar toe te werken. Ik hoop dat op het WK de potentie die we als selectie hebben, er ook eindelijk eens uitkomt. Dan kunnen we stunten."

Hij doelt op het feit dat de selectie van Nederland bestaat uit 'redelijk veel jongens die in de Europese top spelen'. ,,Lang niet allemaal bij landskampioenen of basisspeler, maar wel allemaal jongens met potentie. Deze lichting heeft echt wel wat in zijn mars." Daarmee vergelijkt Van Garderen de Nederlandse mannen niet met de Nederlandse vrouwen, die tot de wereldtop behoren. ,,De vrouwen hebben al wat meer speelsters in de top, maar voor ons vormen de vrouwen wel een mooi voorbeeld. Aan de hand van oud-coach Giovanni Guidetti hebben zij de afgelopen jaren ook geweldige stappen vooruit gezet. Ik zeg niet dat dat er voor ons mannen direct inzit, maar wij staan aan het begin van dat proces. We kunnen er echt een mooie zomer van maken."

Aan de andere kant gaat het ook een lange zomer worden. Van Garderen begon afgelopen weekeinde aan de European League, het tweede landentoernooi achter de World League. Nederland komt daar de komende weken in uit en zal daarna een korte pauze inlassen. ,,Een paar weken vakantie en dan werken we met z'n allen toe naar het WK." Zelf is Van Garderen wel toe aan een paar weken rust. ,,Ik heb voordat ik mij moest melden op Papendal een paar dagen vrijaf gehad, maar een echte vakantie is voor mij al een tijd geleden. Vorige zomer ben ik natuurlijk ook in één keer doorgegaan, van de zaal het strand op en vervolgens weer de zaal in."

GEEN CHEMIE Op het afgelopen zaalseizoen kijkt Van Garderen overigens met gemengde gevoelens terug. Modena, de Italiaanse topclub waar hij voor speelde, ging voor de titel in de Serie A1, maar kon daar geen aanspraak op maken. ,,We gingen er aan het begin van het seizoen vol voor en hadden topspelers in de selectie, dus het zag er op het oog goed uit." Achter de schermen ging het echter mis. Tussen spelers en trainer was er geen chemie. ,,Ik heb geen zin om anderen zwart te maken, maar Italiaanse toestanden, wat je automatisch invult als een Italiaanse club niet presteert naar zijn mogelijkheden, waren het zeker. Er was op een gegeven moment geen enkele communicatie meer tussen staf en spelers."

Modena eindigde in de reguliere competitie uiteindelijk derde en moest dus in de play-offs het seizoen redden. De kwartfinale werd nog overleefd, de halve finale bleek het eindstation. ,,Twee wedstrijden hebben we min of meer weggegeven. Nee, dit was niet het seizoen waarop ik gehoopt had." Dat gold tevens voor zijn persoonlijke situatie. ,,In de eerste maanden van het seizoen kwam ik nog veel aan de bak, later niet meer. Dat was wel teleurstellend, zeker als je ziet dat het in het team niet loopt. Maar ik wist op voorhand dat de kans groot was dat ik met een reserverol genoegen moest nemen."

INVESTERINGSJAAR Volgens Van Garderen is zijn clubseizoen echter geen verloren jaar geworden. ,,Nee, zeker niet. Ik heb een seizoen lang met diverse wereldtoppers getraind en gespeeld. Dat wilde ik ervaren en daar word ik ook beter van. In dat opzicht is het dus een investeringsjaar geweest. Ik heb mij als volleyballer weer verder ontwikkeld."

Voor komend zaalseizoen gaat Van Garderen wel op zoek naar een nieuwe werkgever, liefst in de Italiaanse competitie. ,,Ik ben nu 28 jaar, mijn goede jaren gaan nu komen. Nog een seizoen vooral op de bank zitten zou niet goed voor mij zijn." Het betekent dus dat de buitenaanvaller zoekt naar een nieuwe sportieve uitdaging. ,,Ik ben een seizoen lang een beetje uit beeld geweest, dus het is even de vraag of clubs mij niet vergeten zijn. Dat is ook spannend voor mij. Aan de andere kant ga ik er vanuit dat er wel een mooie club voor mij komt. Andere seizoenen was er in elk geval genoeg belangstelling." Mogelijk wordt zijn nieuwe club snel bekend. Clubs zijn in deze weken druk met het samenstellen van hun selecties voor volgend seizoen.

MOOIE ZOMER Verder richt Van Garderen zich eerst op de interlandperiode. ,,Dat is nu het belangrijkste." Hij hoopt dat het Nederlandse team zich deze zomer onder leiding van Gido Vermeulen doorontwikkelt. ,,Ik ben natuurlijk zelf een jaartje er niet bij geweest, maar we zijn als team op de goede weg. De kwalificatie voor het WK bewijst dat", stelt Van Garderen. Uiteraard is hij blij dat hij terug is bij de ´Lange Mannen, maar kijkt ook graag in de spiegel. ,,Ik heb bij mijn clubs en eerder bij het Nederlands team al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Ik eis van mijzelf dat ik het ook bij het Nederlandse team moet laten zien. Je verantwoordelijkheid nemen, ballen opeisen wanneer je het als team moeilijk hebt, je moet het met elkaar oplossen. En ja, daarin wil ik ook laten zien dat ik gegroeid ben", zegt Van Garderen, die hoopt dat het er allemaal uitkomt op het WK. ,,Het kan een heel mooie zomer worden."