• Erik van't Land

'Jongens zijn onder de indruk'

BARNEVELD Ze is pas zeventien lentes jong, maar staat al ingeschreven als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Voetbal was al haar passie. Nu gaat ze er nog geld mee verdienen ook. Bij de voetbalschool van Mark Heimgartner, Skills2Goals, gaat Julia Besselsen aan de slag als freestylevoetbaltrainer. Een kennismaking met deze Barneveldse. ,,Voetbal is mijn lust en mijn leven."

Jurre Jochemsen

Besselsen wilde als kleuter al lid worden, maar moest nog even geduld hebben voordat ze bij een voetbalclub haar allereerste kunsten ging vertonen. ,,Ik was zes jaar toen ik op de club terecht kwam, bij voetbalvereniging Barneveld. Daar heb ik in totaal drie jaar gespeeld in een jongensteam. Door omstandigheden ging ik drie jaar later, ik was 9 jaar, naar de Terschuurse Boys. Dat was ook nog steeds bij de jongens. Vier jaar geleden kwam ik in het eerste elftal terecht van die club, ik was 13 jaar. Dat vond ik gelijk heel leuk, het wennen aan veel oudere voetbalsters om me heen viel best mee. Er waren wel meer jonge voetbalsters in het team, vandaar. Nu zit ik daar nog altijd in en het bevalt nog steeds uitstekend."

Als technische voetbalster heeft ze overal in het veld gestaan, behalve in de verdediging. Dus ook als keepster?

,,Ja hoor, zelfs dat. Maar dat was al heel gauw, ik was nog heel jong. De laatste tijd speel ik vooral op het middenveld, maar ik heb ook spits gestaan. Mid-mid vind ik het mooiste. Dan kan je veel lopen en heb je tenminste lekker het overzicht en kun je je passes alle kanten heen sturen."

sport freak Elke vrije minuut die de VWO 5-scholiere heeft, besteedt ze aan sport. ,,Het gaat vooral om voetbal, hier in de buurt op de pleintjes, maar ik doe ook aan wielrennen, mountainbiken en skeeleren. Maar ja, voetbal is mijn échte passie."

Ook passief geniet ze met volle teugen, getuige de vele uren die ze tijdens het EK voetbal voor vrouwen voor de televisie doorbracht. ,,Daar heb ik echt van genoten. Ik heb zelfs nog een open training van Oranje bezocht in Zeist, met een vriendin. Ze deden het echt goed. Helaas heb ik geen wedstrijd kunnen bezoeken, omdat die vaak al uitverkocht was. Anders was ik zeker gegaan."

Ter zake nu. Hoe is het contact met Heimgartner gelegd en hoe is ze aan haar nieuwe 'job' gekomen? ,,Mark had mijn Facebookfilmpjes gezien en was blijkbaar onder de indruk. Via dat zelfde Facebook stuurde hij mij een berichtje en kwam er een gesprek. Dat was heel positief. Zodoende zijn we een samenwerking gestart." Het is niet niets om als zeventienjarige al ingeschreven te staan bij de KvK. ,,Dat is inderdaad wel speciaal, officieel mag het ook niet eens, zonder je ouders mee te nemen met de inschrijving. Mijn vader en moeder zijn meegegaan naar Amersfoort en het was rond. Erg bijzonder hoor."

Wat zijn Julia's specialiteiten van het huis? ,,In mijn vrije tijd probeer ik van alles uit. Het 'rondje om de wereld', met een been over de bal in de lucht, vind ik een prachtige truc. Verder steek ik er nog veel meer energie in op de pleintjes. Sommige jongens zijn best wel onder de indruk. Dat is ook leuk om te zien."

Kan ze één en ander ook vertalen naar het voetbalveld? ,,Jawel hoor, zeker het 'normale' pleintjesvoetbal, met de jongens en meisjes in de buurt, kan ik ook overbrengen naar Terschuurse Boys. Bepaalde passeerbewegingen en technische dingetjes kan ik mooi gebruiken tijdens de wedstrijden!"

multimedia De sportieveling uit Barneveld is ook erg druk met sociale media. Dat komt tot uiting in de aantallen bezoekers op Facebook en Instagram. ,,Ik heb 14.000 'views' op Instagram en op Facebook zit ik op de 2.500 volgers. Ook volgen de mensen mij, over de hele wereld trouwens, via Youtube. Kijk gerust eens op Freestyle Football Julia via Facebook zou ik zeggen." Wat gaat Julia doen bij Skills2Goals? ,,Samen met Mark zelf, keeperstrainer Joshua van den Berkt en Erik van Veldhuizen ga ik Freestyle Football Trainingen verzorgen bij de voetbalschool. Ook bij evenementen zal ik mijn kunsten vertonen. Deze zomer was ik bijvoorbeeld ook bij VVOP tegen Lucky Ajax met 'Skills'. Dat moet ook gaan groeien de komende maanden. Jongens en meiden zijn welkom bij de voetbalschool en alle leeftijdsklassen mogen komen. Trainingen vinden plaats bij VV Barneveld op de vrijdagmiddag/avond en zondagochtend."

Wie zijn haar grootste voorbeelden? ,,Ja, dan denk je aan straatvoetballer Soufiane Touzani. Wat hij doet, is wel heel gaaf. Ook wereldkampioen Andrew Henderson is een groot voorbeeld. En op het veld vind ik Cristiano Ronaldo van Real Madrid en Portugal de beste!" Hoe ziet ze de verdere toekomst? ,,Ik wil na mijn VWO sowieso iets met sport gaan doen. Ik ga misschien wel naar de ALO op Windesheim in Zwolle of ergens anders. Als ik maar in de sport bezig blijf. Ik kijk er naar uit om 1 september voor het eerst een clinic te geven bij VVB."