• Erik van't Land

'Meer 'eigen jongens' in het eerste' bij SDV Barneveld

BARNEVELD ,,We willen meer 'eigen jongens' in ons eerste elftal de komende jaren." Met deze woorden introduceert het nieuwe SDVB-bestuurslid voetbalzaken, Berjan van Rootselaar, zich aan de belangstellenden. Vorige week bij de algemene ledenvergadering werd officieel wat vele SDVB'ers al wisten. Hij is de opvolger van Ton Lam. ,,Onze jeugdopleiding moet nog beter worden om de doelen te bereiken."

Jurre Jochemsen

Wat zijn de ambities van de 55-jarige Barnevelder? Van een 'echt Barnevelds gezicht' in de hoofdmacht was bijvoorbeeld afgelopen zaterdag, tijdens de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen DETO, geen sprake. In de persoon van Geert van de Veen stond slechts één zelf opgeleide speler in de basis, Maarten Hofland en Maarten van de Groep vielen nog wel in als 'eigen jongens'. Dit staat in schril contrast tot de beleidsplannen. Hoe reageert Van Rootselaar daarop? ,,Je hebt helemaal gelijk, ik was er zaterdag niet bij maar hoorde wel dat Geert inderdaad de enige 'eigen speler' was in de basis. Ambitie blijft onverminderd om een stabiele Hoofdklasser te worden met zoveel mogelijk jongens uit de eigen jeugd. Die doelen zijn in 2016 neergelegd en het blijkt niet van vandaag op morgen te realiseren te zijn. Zaak is dus om de jeugdopleiding nóg beter te maken middels meer en betere trainingen. Er zijn dus ook meer mensen én velden nodig en daar wordt hard aan gewerkt."

LEDENVERGADERING In de algemene ledenvergadering in november 2016 is afgesproken dat we in de toekomst meer Barnevelders in de hoofdmacht willen zien. ,,Daar is tijd voor nodig. Op dit moment is er nog niet voldoende aanbod. Maar zowel het tweede elftal als de A1 speelt op hoog niveau dus we hopen dat op termijn meer

spelers kunnen doorstromen naar de A-selectie. Uitdaging is en blijft om de komende jaren weer meer Barnevelders in het eerste te krijgen." Het klinkt als oude wijn in nieuwe zakken op sportpark Norschoten. ,,Dat klopt, maar het blijft een uitdaging. Ik heb er vertrouwen in dat dat de komende jaren daadwerkelijk gaat gebeuren." Dit interview vindt plaats op een moment dat SDVB op een negende plaats staat geposteerd, in de eerste klasse welteverstaan. ,,Hier horen we natuurlijk niet thuis, dat is duidelijk, de huidige plek is teleurstellend. Ik ben geen trainer en heb er daarom ook geen verklaring voor. Maar ik weet zeker dat als het eenmaal gaat lopen, het team zomaar weer in een 'flow' kan komen. Dat komt ongetwijfeld goed."

A-SELECTIE Van Rootselaar, in het dagelijkse leven business controller bij de Omgevingsdienst Veluwe IJssel in Apeldoorn, is naar eigen zeggen een speler die al jarenlang rondloopt op de SDVB-velden. Als bestuurslid voetbalzaken is hij dus de opvolger van Ton Lam, die op zijn beurt weer Wim Coenen had vervangen. ,,Ja, als voorzitter deed Wim deze taak er tijdelijk bij. Er is ook een tijdje een vacuüm geweest." De Barnevelder heeft zelf een jaar of drie/vier in de A-selectie gezeten. Hij vertelt er vol eerlijkheid over. ,,Ik was zo'n beetje de twaalfde man bij het eerste elftal. Bij blessures of schorsingen van anderen stond ik in de basis. Cas Scheepers was destijds de hoofdtrainer."

Wegens een verhuizing naar Ermelo, werd zijn voetballoopbaan op een lager pitje gezet. Inmiddels woont hij alweer 22 jaar in Barneveld en is hij vijftien jaar geleden ook weer begonnen met voetballen. ,,Maar dat is nu alleen nog op het trainingsveld hoor, in het zogeheten ROB-team. Wedstrijden spelen we niet meer en het is op donderdagavond vooral voor de gezelligheid maar tegelijk ook fanatiek." Verder had Van Rootselaar voorheen de nodige andere functies. ,,Ik ben onder meer jeugdleider en jeugdtrainer geweest en ik zat in de technische commissie voor de jeugd, tot aan vorig jaar. Ik was verantwoordelijk voor de 'niet-selectieteams'. Een mooie tijd hoor." Nadat hij 'even op adem moest komen', lonkte in september dus een nieuwe rol bij SDVB ,,Ik werd toen gevraagd om bestuurslid voetbalzaken te worden. Ik moest daar natuurlijk even over nadenken maar zie zoveel mogelijkheden bij deze grote club met 1200 leden dat ik erin ben gestapt. Ik heb enkele goede gesprekken gevoerd en zie veel uitdagingen hier." Hij is er daarbij voor de hele club, zo maakt de Barnevelder tot slot evident. ,,Natuurlijk kijken veel mensen naar het eerste elftal, maar we moeten de breedtesport zeker niet vergeten. Het kan allemaal nog beter. Dat gaan we samen met alle trainers, leiders en vrijwilligers doen, hier bij SDVB."