Podiumfinish voor Van Lagen in 24 Uur van Zolder

EDE Jaap van Lagen werd voor de belangrijkste ronde van het Belcar Endurance Championship, de 24 Uur van Zolder, ingehuurd door het Belgian Racing Team. De ervaren Edenaar bestuurde de Porsche 911 GT3 Cup liefst 10 van de 24 uur en niet zonder effect.

De derde plaats algemeen leek zeker, totdat 1,5 uur voor de finish de stuurbekrachtiging weigerde. Met een derde plaats in de klasse 1 werd niettemin nog een prestatie van formaat neergezet door Van Lagen en zijn vier teamgenoten.

,,Het Belgian Racing Team van de familie Derdaele is een prachtige club mensen. Alleen winnen telt, ze hebben de zaakjes perfect voor elkaar én de sfeer is heel goed," vertelde Jaap na 24 uur racen op de Omloop van Terlaemen, zoals het circuit van Zolder officieel heet.

Voor de meest aansprekende race van het Belcar Endurance Championship deelde Jaap een Porsche 911 GT3 met de Belgen Dylan Derdaele (zoon van de teameigenaar), Pedro Bonnet, Glenn van Parijs en de Duitser Kenneth Heyer. Na een achtste tijd in de kwalificaties racete het vijftal de complete race mee om een podiumplek.

DRIE UUR Vijf uur voor de finish lag de Porsche vierde algemeen op 2 ronden achterstand van de derde plaats. Na een dubbele stint van de Edenaar, bijna drie uur onafgebroken achter het stuur, was de podiumplaats heroverd en wel met een voorsprong van 2 ronden. ,,Het geheim? Constant ronden van 1:35/1:36 min. neerzetten, ook als je onderweg wat verkeer tegenkomt.''

Ongeveer 1,5 uur voor het vallen van het zwart-wit geblokt sloeg de pechduivel toe. ,,De stuurbekrachtiging hield ermee op."

Van Lagen probeerde twee ronden te racen zonder stuurhulp, maar dat bleek onmogelijk. ,,Ik heb aan dat stuur gehangen, moest zelfs overpakken in de bocht, maar het bleek gewoon te zwaar. Dat houd je nooit 1,5 uur vol", baalde de professional.

Uiteindelijk werd Belgium Racing Team derde in de Divisie 1 en was in het algemeen klassement een negende plaats het resultaat. ,,Gelukkig heeft het team wel belangrijke punten kunnen scoren voor het kampioenschap", aldus Jaap van Lagen, die met een rondetijd van 1:35,465 min. de snelste ronde van het weekeinde klokte met de 3,8 liter Porsche 911 GT3 Cup.