• Erik van't Land

SDVB-trainer: 'Echt trots op de jongens'

BARNEVELD Ongeloof, verbazing en vreugde bij SDVB-spelers, staf en supporters afgelopen zaterdag. De ploeg van trainer Johan de Man kwam tegen koploper Flevo Boys met liefst 0-4 achter, maar bekroonde een geweldige inhaalrace uiteindelijk met een punt. De Veenendaalse oefenmeester had genoten. ,,Veel ploegen leggen het hoofd bij deze achterstand in de schoot. Nou, wij rechtten de rug en dat was fantastisch, ik ben echt trots op de jongens."

Jurre Jochemsen

Werkelijk niemand zou er nog in hebben geloofd en er waren toeschouwers die het na de eerste 45 minuten wel welletjes vonden en de kachel opzochten. Ruststand was 0-3 en SDVB leek dood en begraven. Toen ook nog eens de 0-4 viel, leek het helemaal bekeken. De Man kijkt in alle rust nog even terug op helft één. ,,Ik vond ons op zich niet eens zo slecht spelen en we kregen ook kansjes. Toen moesten we gedwongen wisselen en kon Flevo Boys laten zien hoe goed ze kunnen voetballen…" Die wissel had overigens nog wel wat voeten in de aarde. Jelle Vliek viel uit met een knieblessure en werd vervangen door Pieter Bas Hazeleger. Die beleefde zogezegd een ongelukkig optreden. Pijnlijk voor hem was dat De Man hem in de rust wisselde, ten faveure van Lesley de Vette. ,,Heel sneu voor hem", toonde de trainer zich na afloop empatisch. ,,Maar ik moest een tactisch besluit nemen en besloot Niels Vlugt naar achteren te halen, op de plek dus als linksback. Natuurlijk was dat rot voor Pieter Bas, maar hij was na afloop van de wedstrijd gelukkig gewoon bij ons hoor. Bovendien speelde hij vorige week nog heel goed bij ons."

STREEP DOOR DE REKENING De score liep op een gegeven op naar 0-2 en 0-3. ,,Dit alles was natuurlijk een flinke streep door de rekening", zei De Man. ,,Heel zuur en die 0-3 vlak voor rust leek ons fataal te worden. Toch liet ik in de pauze niet merken dat ik er diep in mijn hart ook niet meer in geloofde. 'Die trekken we nog over de streep', dat dacht ik eerlijk gezegd niet meer. Maar ik bleef rustig en zei dat we kansen moesten blijven creëren."

Toen invaller Lesley de Vette knap de 1-4 aantekende en vooral na de 2-4 van Mark van Oudbroekhuizen groeide het geloof. ,,Ik voelde het ook langs de kant en werd steeds positiever. Echt fantastisch hoe het daarna ging, er zat van alles op en aan."

ERUPTIE VAN VREUGDE In blessuretijd volgde er werkelijk een eruptie van vreugde. Niels Vlugt zorgde voor de 4-4. ,,De spelers zaten er helemaal doorheen doordat ze alles hadden gegeven. Een mens kan veel aan, zo blijkt maar weer. De vreugde ging al snel overheersen hoor, prachtig. Ik ben ontzettend trots op de jongens."

Aan mentale weerbaarheid heeft het in de ogen van De Man nooit ontbroken. ,,Dat hebben we wel vaker gezien, we steunen elkaar altijd. Maar dit scenario, tja, dat geeft ontzettend veel vertrouwen en perspectief."

Vanavond speelt SDVB in de beker uit bij DFS. Zaterdag staat er weer een competitiewedstrijd in eigen huis op de rol. Dan is KHC de opponent.