• 2017-08-06 10:24:48 WENEN - Maarten van Garderen (L) en Christiaan Varenhorst tijdens de halve finale van het WK Beachvolleybal. ANP ORANGE PICTURES PIM WASLANDER

    Pim Waslander

Van Garderen: 'Echt een bizar einde dit'

WENEN/RENSWOUDE ,,Een bizar einde van een mooie zomer." Zo kijkt Maarten van Garderen terug op het wereldkampioenschap beachvolleybal, waar de Renswoudense ex-SSS'er aan de zijde van Christiaan Varenhorst verrassend hoge ogen gooide. Pas in halve finale werd het beachduo gestuit. ,,Dit is voor ons de bevestiging dat hier een mooie toekomst inzit."

Edward Doelman

Vanuit Wenen kijkt Van Garderen terug op de surprise die hij samen met Varenhorst vormde. Het nieuwe beachduo reikte afgelopen week op een wildcard tot de laatste vier van het WK, een prestatie die hij zelf ook voor onmogelijk had gehouden. ,,We begonnen aan het WK met als doel door te gaan in de poule en daarna in de knock-outs nog een rondje verder te komen. Dan zou ons toernooi al meer dan geslaagd zijn." Dat was mede gebaseerd op eerdere ervaringen afgelopen zomer. Van Garderen en Varenhorst hadden aan het begin van het seizoen nog meegedaan aan de grote beachvolleybaltoernooien, maar daar vielen de resultaten in eerste instantie tegen. ,,Ik had natuurlijk geen punten voor de wereldranglijst, terwijl Christiaan de punten kwijtraakte en er geen andere goede uitslagen voor terugkwamen. Om die reden waren we genoodzaakt om een stap terug te doen en wat kleinere toernooien te spelen." Dat was volgens Van Garderen achteraf gezien een 'goede zet' geweest. ,,Een niveau lager hebben we relatief veel wedstrijden kunnen spelen. Dat was lekker en ook goed voor het vertrouwen. Bovendien hebben we ons spel in die weken ook verbeterd", schetst Van Garderen. Hij wijst ook op een ander aspect. ,,We kwamen erachter hoe goed en breed de wereldtop is. Een nieuwe samenwerking zoals wij die zijn aangegaan, heb je niet zomaar op de rit."

SENSATIE In Wenen groeide het duo toch uit tot WK-sensatie. Nadat de poulefase met een nederlaag en twee zeges overleefd was, troffen de beide Nederlanders de Brazilianen Filho en Barbosa, die in Oostenrijk als eerste geplaatst waren. In twee sets waren Van Garderen en Varenhorst dit duo de baas. ,,De druk van het moeten winnen lag niet bij ons. We konden er vrij in knallen, een groot voordeel. Maar dat we doorgingen, was natuurlijk een geweldige stunt." Het vrijuit kunnen spelen leverde uiteindelijk nog twee winstpartijen op. In drie sets werd met een Cubaans team afgerekend, waarna in de kwartfinales een ervaren Spaans koppel aan de zegekar gebonden werd. ,,Bizar natuurlijk, maar het ging zo lekker. Het voelde ook alsof we al jaren met elkaar speelden." De prestaties gingen niet voorbij aan veel sportliefhebbers. ,,In een paar dagen tijd is er zoveel

gebeurd, het is bijna niet te bevatten. We waren al vrij snel het enige overgebleven Nederlandse team, dat ook nog eens boven zichzelf uitsteeg. Dat zorgde voor veel media-aandacht. Dat onze wedstrijden live uitgezonden werden bij de NOS, dat hebben we natuurlijk ook meegekregen. We kregen ontzettend veel leuke reacties."

De 'final four' werd zondag gespeeld. In de halve finales werd 's morgens uitgemaakt welke teams naar de finale en troostfinale gingen. Van Garderen en Varenhorst troffen opnieuw een Braziliaans duo. ,,De eerste set was al vrij snel duidelijk dat we onze dag niet hadden. We hadden niet genoeg controle over hun service en dat ontregelde ook ons spel", zegt Van Garderen. Daarbij speelden de weersomstandigheden hem ook parten. In plaats van de warme zon die de hele week fel scheen, goot het zondagochtend van de regen. ,,De bal wordt daardoor zwaarder en je wordt zelf dan ook drijfnat. Daardoor kozen we ervoor om onderhands in plaats van bovenhands te setten. Maar dat leidde er ook toe dat de bal precisie miste bij het aanvallen." Niet eerder had Van Garderen in dergelijke condities gespeeld. ,,Maar ik wil dat zeker niet als excuus gebruiken. Feit is dat die Brazilianen verdiend van ons wonnen."

Dus restte uiteindelijk de troostfinale tegen twee Russen. Daarin bleek de pijp leeg. De Nederlanders gingen opnieuw in twee sets onderuit en moesten genoegen nemen met een vierde plaats. Een tastbaar resultaat in de vorm van een WK-medaille bleef dus uit, maar Van Garderen wil niet in die teleurstelling blijven hangen. Hij kijkt liever naar de muziek die hij in de samenwerking ziet. ,,Dit is voor ons de bevestiging dat hier een mooie toekomst inzit. We hebben vijf wedstrijden op een WK achtereen gewonnen. Dat zegt wel wat. We bewijzen dat we het gat met de wereldtop, ondanks dat ik een beginner ben die soms nog domme fouten maakt, kunnen dichten. Een bizar einde van een mooie zomer."

De vraag die nu boven de markt hangt is hoe Van Garderen naar zijn eigen toekomst kijkt. Varenhorst wil op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio meedoen om de medailles. Van Garderen lijkt daarin een ideale partner, maar de volleyballer uit Renswoude is in de eerste plaats een zaalvolleyballer. Juist op dat vlak heeft hij ook een belangrijke stap gezet: afgelopen zomer kwam zijn transfer naar Modena rond. ,,Veel mensen roepen nu dat ik alles op het beachvolleybal moet zetten, maar dit is voor mij een heel mooie transfer, waar ik jaren voor getraind en van gedroomd heb. Modena is een absolute topclub in Italië."

EVALUEREN Over anderhalve week begint hij alweer aan dat nieuwe avontuur. ,,Ik ga nu eerst met Christiaan en bondscoach Gijs Ronnes de afgelopen maanden evalueren. Daarnaast heb ik even wat tijd voor mezelf. Dat is fijn, want fysiek ben ik redelijk gesloopt. De komende dagen ga ik dus rust pakken, omschakelen en mezelf opladen voor het zaalseizoen." Want wat vriend en vijand ook over de toekomst Van Garderen beweren, de passer/loper is komende maanden sowieso te vinden in de

Italiaanse sporthallen. ,,Maar ik geloof dat er, met deze week in het hoofd, een redelijk dilemma op mij af gaat komen."