• Pauw Media

Bierproeverij voor lezers Barneveldse Krant

BARNEVELD Lokale speciaalbieren zijn een hype, ook in de regio Barneveld. Nieuwe brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijd dus voor een lokale smaaktest. Een proeverij die niet alleen wordt gedaan door een proefpanel 'kenners'. Ook de lezers van de Barneveldse Krant kunnen de bieren en bijpassende spijzen proeven tijdens een exclusieve proeverij.

Zo'n gek idee is het niet'', zegt journalist André van der Velde van de Barneveldse Krant. ,,We zaten in het najaar met wat collega's in café restaurant De Rotterdammer in Stroe na te genieten van een dagje mountainbiken, met een goed glas speciaalbier erbij. We filosofeerden wat over bier en kwamen al snel tot de conclusie dat er de afgelopen jaren best veel lokale speciaalbieren zijn gestart in de omgeving. Kunnen we daar niet wat mee, op dezelfde manier als we de St(r)eekproef doen?" Die vraag werd direct enthousiast beantwoord door collega Lambèrt Broekhuis, media adviseur bij de BDUmedia. In de tweewekelijkse rubriek St(r)eekproef beoordeelt chef-kok Huub Oudshoorn restaurants in de regio. ,,Een gouden combinatie'', zegt Broekhuis. ,,Het beoordelen van streekspecialiteiten op hun kwaliteit, maar wel met een eerlijke mening. Immers, het is mooi om te zien wat er lokaal gebeurt, de restaurants zelf waarderen dat over het algemeen ook goed. Bovendien, eten en drinken gaan toch iedereen aan?''

Van der Velde besloot daags na dit gemijmer de koe bij de hoorns te vatten en zocht contact met Huub Oudshoorn, die reageerde gelijk heel enthousiast en had meteen ook allerlei ideeën om het idee concreet te maken. Zo benaderde hij Gert en Jan van den Brink van de Wijnwinkel Barneveld, anders dan de naam doet vermoeden ook wel degelijk een winkel gespecialiseerd in speciaalbier. Jan van den Brink: ,,Ik was ook meteen enthousiast. Natuurlijk zien wij dat de populariteit van speciaalbier snel groeit, maar tegelijkertijd is de combinatie tussen bier en gerechten nog een redelijk onontgonnen gebied. Dus dáár zagen wij vooral kansen.''

Hij benaderde diverse lokale brouwerijen, zes brouwers reageerden positief: De Volle Maat uit Leusden, Heer en Meester uit Barneveld, Hert Bieren uit Putten, Smaak uit Barneveld, Coöperatie Doesburger Eng uit Lunteren en Voortsche Bieren uit Voorthuizen. ,,We hadden ook graag De Heidebrouwerij uit Ede erbij willen hebben, maar die brouwer is niet op ons verzoek ingegaan.'' Per brouwer selecteerde hij twee bieren, behalve dan van de Doesburger Eng, die maar één bier kent. ,,Waarbij ik vooral ook gekeken heb naar de diversiteit in soorten, van tripel tot stout en van saison tot pale.'' Voor de proeverij stelden Jan en Gert de proeftafel van hun spciaalzaak beschikbaar.

ELF LOKALE BIEREN Zo was het fundament voor de proeverij en beoordeling van in totaal elf lokale en regionale bieren gelegd. Chef-kok Oudshoorn, zelf uitgelezen kenner van smaken als het om gerechten gaat, maakte werk van de combinatie van de bieren met gerechten. ,,Juist met de uitdaging om de lokale bieren in te zetten bij gerechten, vond ik het een prima kans om aan de slag te gaan'', zegt de Voorthuizenaar. ,,Niet voor niets zie ik in restaurants steeds meer speciaalbier staan. De meeste mensen kennen wel de bokbieren en koppelen dat aan het najaarsseizoen, maar je kunt nog veel meer momenten in het jaar koppelen aan bier. De zomer, het aspergeseizoen en ga maar door.''

Oudshoorn schakelde vervolgens de hulp en kennis in van culinair journalist Felix Wilbrink (de Telegraaf) en chef-kok Gerald Walters van Euro-Toques Nederland, om zo met ,,120 jaar smaakervaring'' de elf bieren aan een ultieme smaaktest te onderwerpen.

Maar over smaak valt te twisten, want wat de een lekker vindt, valt bij de ander minder goed. Broekhuis: ,,Daarom moest het wat ons betreft niet blijven bij deze proeverij, maar dagen we alle lezers van de Barneveldse Krant uit zelf te ondervinden welke kwaliteit de lokale brouwers in huis hebben.''

LEZERSACTIE ,,We koppelen deze proeverij daarom aan een lezersactie. Speciaal voor lezers van de Barneveldse Krant vindt op donderdagavond 14 september een bier- en spijsproeverij plaats in het nieuwe restaurant BAS in Barneveld. De lekkerste lokale en regionale speciaalbieren zijn dan te proeven met zes bijpassende gerechten. En BAS is er de perfecte plek voor: het restaurant won vorig jaar (toen was het nog slechts een concept) tijdens Hét Preuvenement de felbegeerde Preuf-Award. De jury roemde toen de geweldige bier- en spijscombinaties.''

De lezersproeverij wordt dus geen gewone bierproeverij. ,,Integendeel, het is een avondvullend programma met een exclusief 6-gangen diner en een bierarrangement. De kaarten zijn te koop bij Wijnwinkel Barneveld. Zet de datum dus alvast in de agenda.'' En blijft het hierbij? Broekhuis lachend: ,,Nou, ik moet zeggen, ik heb nu wel de smaak te pakken. Zijn er in deze regio niet ook aardig wat kaasmakers en ijsboerderijen te vinden?''

Meer informatie over de lezersactie volgt komende zaterdag in de weekendbijlage van de Barneveldse Krant. Daarin ook een uitgebreid verslag van de bierproeverij.