• Pauw Media

Jolanda Denekamp op pad voor Barneveldse Krant

BARNEVELD Jolanda Denekamp uit Barneveld, redacteur van nationale wandelgidsen en fervent buitensporter, zet voor lezers van de Barneveldse Krant wandel- en fietsroutes uit in de regio Veluwe/Vallei. De routebeschrijving, inclusief kaart, verschijnt elke veertien dagen op woensdag in het katern Uit & Cultuur. Jolanda trapt 6 januari af met een tocht nabij de Goudsberg in Lunteren.

Reden voor het starten van de rubriek: het natuurschoon van de regio Veluwe/Vallei laten zien. Volgens Denekamp maakt de combinatie van bos, heide, wilde dieren, water en heuvels het gebied tot meer dan geschikt voor wandelingen. ,,Waarom uren rijden voor een wandeltocht in het bos, terwijl in de buurt veel te ontdekken is'', vraagt ze zich af. ,,Mooie beekjes in het bos, de rode gloed van bloeiend haarmos op het Wekeromse Zand, het Kootwijkerzand, Radio Kootwijk, Hoog Buurlo, allemaal geschikte plekken in het verspreidingsgebied van de krant voor een wandeling. Met een beetje geluk zie je een hert, vos, moeflon of ree. Echt, je ziet altijd wat en ieder plekje heeft iets speciaals. Mooi als Barnevelders, na het lopen van de tocht, denken: hé, deze paden kende ik nog niet."

Denekamp, voormalig verslaggever van de Barneveldse Krant, werkt als zzp'er voor Nivon Natuurvrienden, uitgever van wandelgidsen. Ze wandelt als vrijwilliger van IVN, een vereniging voor natuureducatie, met gezelschappen door de bossen in de Veluwe Vallei. Het gebied kent ze op haar duimpje. Kennis die ze graag deelt met lezers. Denekamp wandelt de routes - tussen de vier en tien kilometer lang- eerst zelf, gevolgd door een aantal 'controleurs', zoals haar man Antoon. ,,Zodat de informatie klopt en de beschrijvingen helder zijn'', aldus de schrijfster, die sinds 1992 in Barneveld woont. ,,Niet dat mensen verdwalen of over omgewoelde modderpaden lopen. Ik beschrijf de sfeer, route, natuur en de dieren die mogelijk verschijnen, zoals herten, reeën, vossen of moeflons. Of, waar een meidoornwal voor dient. En de cultuurhistorische monumenten, zoals de Germaanse put en ijzertijdboerderij. De route staat in de krant, inclusief kaartje, afstand, en het meest geschikte jaargetijde."

De tochten zijn geschikt voor wandelaars, joggers en fietsers. Denekamp rent zelf het liefst tussen Goudsberg en het Wekeromse Zand. ,,Ik kom hazen tegen en er staan mooie paddenstoelen langs de kant. Je moet leren kijken. Het bos komt tot leven als je weet waar je op moet letten. Heel interessant. Buiten zijn is bovendien gezond. Veel mensen komen tot rust in de buitenlucht, even weg van het drukke bestaan. Het bos is gratis toegankelijk en altijd open. Met wandelschoenen doe je jaren. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Niemand smelt van de regen. Lezers kunnen bij mij terecht voor tips. In de rubriek verschijnen wandel-, fiets-, kano- en steproutes. De beschrijvingen verschijnen ook op de website van de Barneveldse Krant."

BEVROREN VINGERS Denekamp groeide op in Hellendoorn. Ze speelde als kind vaak op de Hellendoornse Berg. Later woonde ze in Nijmegen, met de bossen rond Malden om de hoek. De schrijfster maakt als fervent buitensporter in de vakantie kampeer- en trektochten. ,,Ik ben graag buiten'', zegt ze. ,,Natuur loopt als een rode draad door mijn leven. Ik doe bijvoorbeeld komende zomer mee aan een hardloopwedstrijd rond de Zugspitze (2962 meter) in Beieren, de hoogste berg van Duitsland. Samen met nog enkele Barneveldse lopers. Ik heb in het verleden een langlauftocht door Noorwegen gemaakt. Puur op kompas en kaart. Tijdens die tocht heb ik een 'frostbite' opgelopen. Met negen bevroren vingertoppen als gevolg. Gelukkig zitten de topjes er nog aan. Neemt niet weg: ik kan niet zonder handschoenen in de kou. Een blijvende herinnering. Het mooie: de natuur doet wat ze wil. Zo is mijn geplande tocht naar de top van de Elbrus (ruim 5500 meter) in Rusland niet doorgegaan vanwege een hevige storm. Toch, ik baal soms als ik afval in de natuur zie liggen. Blikjes, verpakkingsmateriaal, gooi ze gewoon in de prullenbak. Vogels eten een appel wel op, maar een bananenschil blijft jaren liggen. Schadelijk."

MARATHON Een ander 'natuurproject' van Denekamp: GAAN en Beleven. Ze trekt een paar keer per jaar met een gezelschap hardlopers het bos in, voor een tocht van twee keer 21 kilometer in 24 uur. Met een snelheid van ongeveer acht kilometer per uur. De overnachting is in een zogeheten Natuurvriendenhuis, middenin het bos. ,,Deelnemers nemen alleen een tandenborstel en pyjama mee," aldus Denekamp. ,,We starten bijvoorbeeld in Lunteren, Wolfheze of Oosterbeek. De agenda staat op de website. Ik doe deze projecten uit enthousiasme en idealisme, want bewegen is goed voor je conditie en buiten zijn is gezond."