• Henk van Geerenstein (links) en Harold Zijderveld kajakken door het Valleilandschap.

  Jolanda Denekamp
 • J. Brons
 • Janny Berg van Kanocentrum Boerderij Berg, rechts Henk van Geerenstein.

  Jolanda Denekamp
 • Bij de Asschatterkeerkade moet de kano de eerste keer het water uit in verband met de stuw.

  Jolanda Denekamp
 • Picknick bij de steiger na de Asschatterkeerkade.

  Jolanda Denekamp
 • Kanoën langs en onder de A28 door.

  Jolanda Denekamp
 • Op enkele plaatsen in de Heiligenbergerbeek lijkt het alsof je door de dikke erwtensoep peddelt: waterplanten.

  Jolanda Denekamp
 • Kanoën onder de weg door.

  Jolanda Denekamp
 • Henk van Geerenstein peddelt door landgoed De Boom.

  Jolanda Denekamp
 • De kano over de N226 dragen: de kanobak onder de weg kan kapot zijn. Pas op, drukke weg.

  Jolanda Denekamp
 • Schapen kijken verbaasd naar de kanoër die zijn boot over de Grebbeliniedijk naar het Valleikanaal draagt.

  Jolanda Denekamp
 • Pauw Media

Op pad met Jolanda (14): Kanorondje Leusden

LEUSDEN Ik schat dat we hier al zo'n achttien jaar kano's verhuren", vertelt Janny Berg van Kano Recreatie 'Boerderij Berg' aan de Langesteeg in Leusden. ,,Mijn schoonvader is er mee begonnen. De provincie Utrecht wilde destijds de recreatie in dit gebied stimuleren, maar in eerste instantie hield hij de boot af."

Jolanda Denekamp

 

FAMILIEBEDRIJF De boerderij, een agrarisch loonwerkbedrijf, ligt direct aan het Valleikanaal, een perfecte locatie om te water te gaan. Het roer ging om en sinds die tijd runt de familie een kanocentrum naast de agrarische bedrijfstak. Even later krijgen we de peddels voor de eenpersoons kajaks en Canadese kano van de medewerksters aangereikt. De dochter van Janny helpt ook wel eens mee bij de schepijsverkoop in de boerderij. Passanten, er komen ook aardig wat fietsers over het pad langs het Valleikanaal, kunnen hier ook terecht voor koffie, thee of fris.

FLEXIBEL ,,De meeste mensen huren in het weekend, vooral gezinnen. Ze nemen een picknick mee en gaan lekker kanoën", aldus Janny. Wij vertrekken op een heerlijke zomeravond voor de ronde van 16 kilometer. Picknick mee en gaan. ,,Er zijn geen vaste tijden voor de verhuur", vertelt Janny. ,,We zijn daar flexibel in. Sommige mensen zijn na een uur terug, anderen gaan vijf uur peddelen. Mensen hoeven ook niet per se te reserveren, groepen echter wel. We kunnen ongeveer 180 mensen op het water hebben." Boerderij Berg krijgt veel scholen uit de hele regio en ook groepen die kamperen op het nabijgelegen terrein van de YMCA. ,,We krijgen jong en oud, beginners, recreanten, er is geen leeftijdscategorie. In de winter zien we vaak fotografen die met de kano op pad gaan om de natuur vast te leggen. Geregeld krijgen we mensen uit de buurt die hier nog nooit geweest zijn en vaak niet eens wisten dat we hier zo strak aan het water gevestigd zijn." De kano's en Canadezen worden het hele jaar door verhuurd, zeven dagen in de week.

OPENBARING Lunteraan Henk van Geerenstein beaamt de woorden van Janny. ,,Zo dichtbij en toch ben ik hier nog nooit geweest. Ik fiets wel bijna elke dag een stuk langs het Valleikanaal naar mijn werk in Amersfoort en heb gezien dat het kanaal hier en daar prachtig meanderend is gemaakt, maar gekanood heb ik hier nog nooit." Om na afloop van de kanotocht te besluiten met de conclusie: ,,Dit is een openbaring. Die huizen langs het water, de overhangende bomen in landgoederen De Heiligenberg, Lockhorst en De Boom, prachtig om dit gebied zo laag vanaf het water te zien. Het mooiste was nog dat we een stukje langs de A28 voeren, maar eigenlijk maar weinig van het verkeer hoorden. Bijzonder! In landgoed De Boom hebben we zelfs een ijsvogel gezien die voor ons uit vloog." De ringslangen die rond drie uur 's middags bij zonnig weer in de beek door het landgoed zwemmen, weet Janny, hebben we gemist, daarvoor waren we te laat.

LAGE DUIKER Henk grinnikt als hij terugdenkt aan de lage duiker bij de A28 waar de kano's doorheen moesten. Het water stond vrij hoog waardoor de ruimte om door de duiker te varen gering was. ,,Het ging net." Bij de N226, de weg van Woudenberg naar Amersfoort, was de bak die je kunt gebruiken om de kano in de beek onder de weg door te trekken kapot, waardoor we de boten over de weg moesten dragen. Helaas is de kanobak kwetsbaar en daardoor geregeld uit de vaart. Dat betekent even goed opletten als u de weg oversteekt, omdat de overdraagplaats net in een bocht ligt. In dit deel kunnen ook wat waterplanten en kroos in het water drijven, wat zwaar peddelt. ,,Een soort dikke soep waar je doorheen ploegt," lacht Henk. ,,De waterplanten zijn flink gegroeid door het warme weer", verklaart Janny.

 

Wie het rondje van 16 kilometer vaart - volgens Janny uniek - volgt de kanobordjes en komt vanzelf via het Valleikanaal (rechtsaf vanaf Boerderij Berg) in de Heiligenbergerbeek en Lunterse Beek en uiteindelijk weer in het Valleikanaal uit (na de stuw linksaf het kanaal in; hier ontbreekt het bordje namelijk). De boten moeten wel een aantal keren uit het water in verband met stuwen. Aan het eind zelfs de Grebbeliniedijk over, tussen de schapen door.

Uiteraard kunt u ook een deel van de route volgen. Onderweg hebben wij genoten van watervogels, eenden, futen, meerkoeten, een ijsvogel, springende vissen, fluitende vogels. Ook heeft u vanaf het water prachtig zicht op (achtertuinen van) boerderijen en woonhuizen, weilanden met koeien en op de nieuwe natuur die is ontstaan door het laten meanderen van het eerste deel van het Valleikanaal waar u door heen vaart. Daar waar de Heiligenbergerbeek heel smal is, waanden wij ons bijna in een soort heel groen oerwoud.

RONDJE LEUSDEN VALLEIKANAAL

Afstand: 16 kilometer

Start-/eindpunt/kanoverhuur: Kanocentrum Boerderij Berg, Langesteeg 2A, Leusden, 033-4945352, www.kanocentrumberg.nl, hele jaar open, vanaf 9 uur tot zonsondergang.

Bereikbaarheid: Bushalte Hamersveldseweg Leusden, dik 20 minuten lopen naar het kanocentrum. Fietsen door het buitengebied naar de Langesteeg kan natuurlijk ook.

Horeca: Bij het kanocentrum zelf kunt u schepijs kopen, koffie/thee, fris. Aan het Valleikanaal met aanlegsteiger: theehuis Mon-Chouette (www.monchouette.nl)

Uitrusting: Gympen of waterschoentjes, badkleding onder de gewone kleding, zwemvest, handdoek en evt droge kleding, kano-tonnetje huren/lenen of waterdichte kanozak mee waarin de spullen zitten die niet nat mogen worden (beter nog: spullen die niet nat mogen worden achterlaten bij de verhuurder). Vergeet ook de zonnebrandcrème en een petje niet.

Toegankelijkheid: Stroming valt in dit deel van het Valleikanaal mee, in de beken is amper sprake van stroming. Het hele rondje betekent dat de kajak/kano zes keer het water in/uit moet bij steigers.

Aansluitende routes: Rondje door Amersfoort kanoën.

ROUTE

Vanaf de steiger bij Kanocentrum Boerderij Berg aan de Langesteeg 2A in Leusden vaart u rechtsaf over het Valleikanaal. 

U volgt de zeshoekige ANWB-kanobordjes en maakt zo een rondje van 16 kilometer.

Korter kan natuurlijk ook.

Als u de hele ronde vaart, moet u de kajak/kano zes keer uit het water halen bij aanlegsteiger.

Deze locaties, veelal in verband met stuwen en de vijfde in verband met de N226, ziet u vanzelf.

Houdt u rekening met een vaartijd tussen de 3 en 6 uur voor het hele rondje.

Jolanda Denekamp is natuurgids en freelance-journalist. Haar redactiebureau Taal en Teken verzorgt teksten op het gebied van de natuur, outdoor en cultuurhistorie. Voor de Barneveldse Krant zet ze tweewekelijks een wandel-, fiets- of kanoroute uit.

Eerdere afleveringen Op pad met Jolanda:

1) Rondom de Goudsberg

2) Hoog Buurlo, parel van de Veluwe

3) Landgoed 't Sol bij Garderen

4) Stuifzandheuvels en bloeiend haarmos

5) Mossel op de Veluwe

6) Langs kazematten en door loopgraven

7) Tussen zwaartepunt en Krachtighuizen

8) Extreme temperaturen op het Wekeromse Zand

9) Steppen rond schietbaan Scherpenzeel 

10) Op zoek naar wisenten

11) Achterlangs Stroe en Garderen

12) Verrassende kanoroute op Valleikanaal

13) Groen en rustig De Glind