• jolanda Denekamp
  • suppen grachten Amersfoort

    Jolanda Denekamp
  • jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Pauw Media

Op pad met Jolanda (20): Staand door de grachten

BARNEVELD/AMERSFOORT In het begin denk je 'oei oei', hoe vind ik mijn evenwicht op deze plank.' ,,Start anders eerst op je knieën'', adviseert Xander Timmerman vanaf Het Havik, midden in het centrum van Amersfoort. Daarna sta je al snel overeind, zo blijkt.

Jolanda Denekamp

 

Een supster grinnikt na afloop: ,,Tja en dan gaat alles goed tot net voor het laatste bruggetje en haal je alsnog een nat pak." De meiden waren voorbereid: handdoek bij de hand en bikini onder de kleding. ,,Gelukkig zag niemand dat ik in het water viel", lacht ze. Suppen, Stand Up Paddeling, is een vorm van surfen waarbij je op een breed surfboard staat en jezelf met een peddel vooruit beweegt. ,,Je hoeft niet bang te zijn om te vallen, die sup is behoorlijk stabiel", vertelt Xander nog voordat we vertrekken. ,,Dat ík toch in het water viel, kwam doordat ik tegen de kade botste", verklaart de dame snel. Hele geruststelling; zeker als blijkt dat kleinere mensen nog stabieler staan omdat hun zwaartepunt lager ligt. Ander bijkomend voordeel: je hoeft minder te bukken onder de bruggetjes. Want daarvan kom je er zeker een aantal tegen in de grachten van Amersfoort.

Xander is eigenaar van het Amersfoortse bedrijf XL Adventure and Events dat onder meer sups verhuurt in deze stad. Hij en zijn team vinden het leuk om elke keer nieuwe activiteiten te verzinnen, zoals het suppen. Deze sport is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar surfers met dit board op de golven staan en geen peddel maar hun armen gebruiken om zich voort te bewegen als er even nergens golven te bekennen zijn.

 

TV Ooit begonnen in Amersfoort vanuit huis, is Xander inmiddels actief op meerdere locaties en heeft hij acht mensen in vaste dienst en daarnaast vijftig oproepkrachten en zo'n tien stagiaires. Zijn bedrijf biedt een variëteit aan activiteiten; van kanoën, klimmen tot lasercombat, paintball, boogschieten, voor particulieren, scholen, bedrijven, congressen, kinderfeestjes en voor de leeftijd vanaf vijf jaar. Daarnaast zijn er elke eerste zondag van de maand mountainbike clinics. ,,De deelnemers aan al die activiteiten komen uit het hele land, en ook uit België. Scholen komen vooral uit de regio. Teambuildingsactiviteiten zijn vooral populair bij bedrijven. Het programma kan op maat gemaakt worden van licht tot zwaar." Individuele mensen kunnen bij Xander en zijn team terecht voor een activiteit, zoals het suppen, maar ook gezelschappen tot wel 1600 mensen.

Afgelopen zomer draaide XL Adventure and Events bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg een speciaal bootcamp programma voor kinderen. ,,Dit haalde het Jeugdjournaal", klinkt het trots. ,,En de landelijke kranten, zoals het Algemeen Dagblad. Drie mensen van ons waren daar de hele zomer permanent aan het werk!" Het Amersfoortse bedrijf timmert flink aan de weg, ook minder zichtbaar: zo wordt het geregeld ingezet bij stunts op hoogte van het tv-programma Checkpoint.

We krijgen het inmiddels aardig heet in onze zwemvesten, al tijdens de uitleg aan de wal. Ook al is het eind augustus en avond, de zon schijnt nog flink. Xander gaat voor veiligheid dus zijn de vesten verplichte kost. De buitensporter doceert op het droge: ,,Het board is breder dan een surfplank, stabieler en heeft een vinnetje. ,,De peddel is langer dan een kanopeddel en je steekt deze naast je board in het water." Niet te ver naar voren blijkt even later want dan moet je erg voorover bukken en daardoor verlies je eerder je evenwicht.

 

GYMPEN, SANDALEN EN BLOTE VOETEN De één staat met zijn gympen op de plank, de ander op blote voeten en de derde met sandalen. Gaat allemaal prima zonder natte voeten te krijgen. Ook wij starten op onze knieën, dat geeft net iets meer vertrouwen bij de eerste slagen. Maar al snel richten we ons op. De eerste brug is genomen; zonder problemen, hoewel instructeur Xander bukt snel om zijn zonnebril die was blijven hangen aan de spinnenwebben onder de brug, en vervolgens te water ging, daar uit te vissen.

Op zijn aanwijzingen verplaatsen we onze voeten en schommelen wat op de plank om meer 'gevoel' te krijgen. Geen enkel probleem; het voelt stabiel. We krijgen meer oog voor de prachtige historische pandjes langs de grachten en hebben een fantastisch zicht op de oude gevels.

Langs Museum Flehite suppen we van de Westsingel naar de Zuidsingel. Zo vanaf het water zie je Amersfoort vanuit een heel ander perspectief. Boeiend. Daar waar je normaal gewoon een winkel binnenstapt zonder de gevel op te merken, heb je er nu alle zicht op en aandacht voor. Dat wil zeggen wel even bukken voor het volgende bruggetje. Hortensia's pronken langs de kaden, wilgen hangen in het water, varens in allerlei soorten en maten groeien uit de kademuur, bewoners genieten in de laatste stralen van avondzon in hun tuinen.

Op het kruispunt bij het huis met de 'paarse ruitjes' peddelen we rechtsaf, onder de Monnikendampoort door. ,,Hier kun je ook onder de weg door varen richting het Park Randenbroek", wijst Xander. ,,Daar starten we ook vaak in plaats van op Het Havik, omdat je bij het voormalige ziekenhuis goed kunt parkeren", verklaart hij. Wij keren om, passeren de 15e eeuwse waterpoort weer, lachend naar twee verbaasd kijkende en picknickende meiden op het gras ernaast.

 

JUWEELTJES IN DE KADEMUUR Op het kruispunt van waterwegen slaan we af naar rechts. Onze aandacht wordt getrokken naar de kleine gebeeldhouwde juweeltjes in de kademuur: waterspuwers. Ze zijn ontworpen en uitgevoerd door de Amersfoortse beeldhouwer Ton Mooy en in 2002 aangebracht in de kademuren langs de grachten. De waterspuwers zijn decoratief én zorgen voor het afvoer van regenwater. De afgebeelde figuren vertellen het verhaal van de panden die aan de grachten staan. Later werden er nog twee nieuwe waterspuwers bijgeplaatst in de kademuren van de Westsingel waaronder de waterspuwer van het beeldje Maria met kind (foto hiernaast). Via de Kamperbinnenpoort glijden we naar de aanlegsteiger, bij het zachte licht van de ondergaande zon.Suppen kan -een beetje afhankelijk van het weer- zeker nog tot de herfstvakantie verzekert Xander.

SUPPEN AMERSFOORT

Afstand: Ongeveer 2 kilometer

Reserveren/info: www.xladventure.nl, 033-4690667, info@xladventure.nl

Start-/eindpunt: Op afspraak in Amersfoort: Het Havik, Amersfoort of Park Randenbroek   

Bereikbaarheid: Centrum Amersfoort, met bus/trein/fiets/auto

Horeca: Centrum Amersfoort

Uitrusting: Badkleding, droge kleding, handdoek  

Route: u krijgt een geplastificeerde kaart met route

ROUTE

Wij zijn gestart op Het Havik in het centrum van Amersfoort. U krijgt een geplastificeerde kaart met de route mee. In overleg spreekt u het beginpunt af. Wij supten via de Westsingel, een stukje Langegracht, terug naar de Westsingel (Monikkendampoort) tot de Stadsring en via de Zuidsingel (Kamperbinnenpoort) tot in de Weverssingel. Daar hebben we de sups de hoek om gedragen tot Het Havik. U kunt ook terugsuppen naar Het Havik. Wij konden geen rondje maken door de Langegracht, omdat deze was afgesloten.

Jolanda Denekamp is natuurgids en freelance-journalist. Haar redactiebureau Taal en Teken verzorgt teksten op het gebied van de natuur, outdoor en cultuurhistorie. Voor de Barneveldse Krant zet ze tweewekelijks een wandel-, fiets- of kanoroute uit.

Eerdere afleveringen Op pad met Jolanda:

1) Rondom de Goudsberg

2) Hoog Buurlo, parel van de Veluwe

3) Landgoed 't Sol bij Garderen

4) Stuifzandheuvels en bloeiend haarmos

5) Mossel op de Veluwe

6) Langs kazematten en door loopgraven

7) Tussen zwaartepunt en Krachtighuizen

8) Extreme temperaturen op het Wekeromse Zand

9) Steppen rond schietbaan Scherpenzeel 

10) Op zoek naar wisenten

11) Achterlangs Stroe en Garderen

12) Verrassende kanoroute op Valleikanaal

13) Groen en rustig De Glind  

14) Kanorondje Leusden

15) Hollands plaatje rond Terschuur

16) Fietsen langs verborgen akkers

17) Drie soorten hei binnen handbereik

18) ´Waterwandeling´ landgoed Leuvenum

19) Nieuwe wildernis bij Barneveld