• JOlanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Fred Diepenveen Kanoverhuur Veenendaal

    Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • JOlanda Denekamp
  • Kanoverhuur Veenendaal
  • Pauw Media

Op pad met Jolanda (40): Langs waterlelies en ooievaars

VEENENDAAL Met het oog op de zomervakantie en hopelijk zonnig weer, dit keer een kanoroute die ook geschikt is voor kinderen: van Veenendaal naar Rhenen over de Grift.

Jolanda Denekamp

 

De Grift is een kronkelend watertje, veel smaller en ondieper dan de Eem uit de vorige aflevering. Hier zult u alleen andere kano's en kajaks tegenkomen en geen grote boten. Ook zijn er diverse aanlegsteigers en picknicklocaties en de stroming is gering. Dat maakt het heel relaxt varen. Wij zijn naar de stuw bij Rhenen gepeddeld (16,5 km in totaal heen/terug) en moesten twee keer aanmeren om de kajak bij een steiger uit het water te halen: één keer bij de vuilvang en één keer bij de stuw met ernaast gelegen vistrap. U kunt uiteraard ook eerder omkeren.

 

DOCHTER ,,Mijn dochter Laura is ongeveer vijf jaar geleden gestart met Kanoverhuur Veenendaal," vertelt Fred Diepeveen voordat we te water gaan. ,,Ze studeerde destijds nog." De aanleiding voor de verhuur van kano's en kajaks was de bouw van een aanlegsteiger door Waterschap Vallei en Veluwe voor de deur van het ouderlijk huis van Laura aan het Gelders Benedeneind. ,,Inmiddels is Laura afgestudeerd en heb ik de verhuur eigenlijk overgenomen. Ik heb een kantoor aan huis en vind het gezellig al die mensen, want ondertussen is het steeds drukker geworden met de verhuur van de boten. Het is leuk werk, want de meesten mensen die hier komen hebben zin om te gaan varen. Soms hebben we wel meer dan veertig mensen op het water." Er komen kinderen, volwassenen, (school)groepen, gezinnen, mensen die hier in de buurt op een camping staan, uit de regio, en ook van daarbuiten. ,,Zelfs uit Vlieland en Middelburg. En we hebben zelfs een keer een bruidspaar gehad in de kano. De verhuur gaat het hele jaar door; ik ben toch al op de locatie. Het is een alleen een kwestie van de boot in het water 'gooien'," klinkt het enthousiast.

 

RANK ,,Jullie hebben bijna de primeur. We hebben net een aantal nieuwe kajaks aangeschaft", wijst hij op een tweepersoonsversie met stoeltjes met goede rugsteunen en naast de zitjes zelfs een houder voor een drinkflesje. Ranke, blauwe modellen. De meeste mensen blijken echter liever de nog stabielere Canadese kano's te huren. Doorgaans stappen daar drie personen in; de meeste kajaks zijn een- of tweepersoons. Een ander verschil zijn de bankjes ten opzichte van de kuipstoeltjes en verder vaar je bij een kano met een peddel met slechts één blad aan het uiteinde in tegenstelling tot bij een kajak waarbij de peddel veelal aan beide uiteinden een blad heeft dat beurtelings links en rechts in het water wordt gestoken.

Wij varen vanaf de steiger aan de Grift linksaf richting Wageningen/Rhenen. ,,Dat is de richting waarin de meesten varen", weet Fred. ,,Eerst stroomopwaarts, dan heb je het terug makkelijker. Bovendien is het een mooi traject zo door de natuur." Hij doelt op het Binnenveld. Rechtsaf vaart u naar Veenendaal.Bij terugkeer vertelt Freds zoon dat mensen die naar Veenendaal varen de tocht vaak combineren met een etentje bij één van de restaurantjes aan het water. De route naar Veenendaal is ook te verlengen richting Scherpenzeel, alleen moet de boot dan na Veenendaal, voor de stuw bij de Roode Haan het water uit en een stukje over de weg gedragen worden. De kanoroute tussen Scherpenzeel-de Roode Haan stond in de Op Pad met-aflevering van 8 juni 2016. Ook is het mogelijk om door te varen naar Amersfoort of zelfs de Eem op naar het Eemmeer, helaas zijn er wel enkele te nemen barrières in de vorm van stuwen en wegen.

 

LIEFLIJK Amper ingestapt of we worden al snel blij verrast door lieflijke waterlelies, roze en witte exemplaren langs de oevers. We peddelen onder het bruggetje door met zicht op een prachtige riet gedekte boerderij.

't Boerenwinkeltje gesloten' staat er verderop op het bordje aan de rechterkant. Jammer, het boerenijs gaat aan onze neus voorbij. Op de website www.tboerenwinkeltje.nl lees ik thuis namelijk dat de eigenaren Co en Gea van Laar in het winkeltje boerenijs en andere biologische producten verkopen, zoals ook Boerenkaatje, eigen gemaakte advocaat.

 

MOERASSPIREA De oevers zijn begroeid met riet dat wuift in de wind, meidoorns, bramenstruiken, klaprozen, roomwitte moerasspirea, watermunt, blauwe water-vergeet-me-nietjes. Af en toe steekt een bonte koe nieuwsgierig haar hoofd tussen het riet door. Mooi natuurgebied, het Binnenveld met veel weidevogels, maar doordat je als kanoër laag op het water zit, blijft de blik vaak beperkt tot de oevers en is het lastig daarover te kijken naar het erachterliggende terrein.Wandelaars steken de bruggetjes over, fietsers rijden vrolijk groetend op het pad langs de Grift. Een enkeling staat onder de buitendouche in de tuin van één van de woningen gelegen aan het water.

 

GREBBEBERG Twee kanoërs peddelen ons tegemoet, enthousiast roepen ze gedag. Ze genieten zichtbaar. Meerkoeten met piepende jongen zwemmen weg. Kleine metalen windwatermolens houden het water in de sloten op peil. In de verte torent een ooievaarsnest boven de oever uit en even later landt de zwart-witte elegante vogel in het weiland naast ons. Het schijnt steeds beter te gaan met het aantal ooievaars in Nederland. Hoge populieren doorbreken het beeld van de beboste Grebbeberg erachter.

 

STUWEN  Onderweg passeren we een stuw en aan het einde bij Rhenen worden we ook tegengehouden door een stuw. Ze zijn bedoeld om het water langer vast te houden in hoger gelegen gebieden en te voorkomen dat lager gelegen gebieden overstromen. Voor deze barrières liggen gele ballenlijnen in het water. Het is levensgevaarlijk om door te varen naar de stuw. De kano moet hier het water uit via de steiger. Hetzelfde geldt voor de vuilvang die u ver voor de stuw passeert. Deze lijn heeft het Waterschap neergelegd om in juli en augustus waterplanten, riet en grasmaaisel tegen te houden. Bij de eerste stuw is het leuk om even de vlonder op te lopen die naar de vistrap (Veenkampen) voert om te zien of er daadwerkelijk vissen zwemmen. Vissen kunnen via de trap de stuw passeren. Vissen zwemmen namelijk graag stroomopwaarts om bovenaan de beek eitjes te leggen omdat daar het water het schoonst is.

We varen voorbij de steiger bij de Theetuin van Zideris die wordt gerund door verstandelijk gehandicapten. Aan het eind van de tocht net voor de Rhenense stuw vliegen tientallen weidebeekjuffers: boven het water en af en toe strijken ze neer op de rietstengels langs de oever om even uit te rusten. Het felle blauw en zwart van de vleugels steekt prachtig af. 

 

BISSCHOP DAVID Op de terugweg varen we langs een bordje 'Valleikanaal-voorheen Grift'. Een naamswijziging dus. Valleikanaal klinkt als een recht-toe-recht-aan-kanaal; de Grift meandert door het landschap en lijkt een riviertje, maar schijn bedriegt. Het water is in de 15e eeuw gegraven onder leiding van bisschop David van Bourgondië om de veengebieden te ontginnen en heette voluit Bisschop Davidsgrift. Dit natte gebied overstroomde geregeld. Tussen 1935-1941 werd het Valleikanaal aangelegd, deels ter verbetering van de afwatering van de Gelderse Vallei en deels ter versterking van de Grebbelinie. Er kwamen en komen nog altijd diverse beken op uit. Het Valleikanaal komt uiteindelijk uit in de Eem.

 

We meren weer aan bij de steiger aan het Gelders Benedeneind. Een prachtig -meanderend- water (Grift dat past toch beter dan Valleikanaal) met uitbundige kleurrijke plantengroei op de oevers, lelies in het water, vogels rondom, boerderijtjes echt Nederlands en zooo dichtbij. Ook bijzonder geschikt voor een kanotocht met picknick op een heerlijke zomerse avond, zij het dan de wat kortere versie.

DE GRIFT, Veenendaal-Rhenen

Afstand: Ongeveer 16,5 kilometer (inkorten uiteraard mogelijk), reken minimaal vier uur varen met pauze én 2 x de boot in en uit het water halen als u de hele route vaart.

Start-/eindpunt: Kanoverhuur Veenendaal, Gelders Benedeneind 22, Veenendaal (www.kanoverhuurveenendaal.nl), verhuur kano's en kajaks, vooraf reserveren. Hier zijn wij opgestapt. Direct aan de Grift.Ook verhuur op dit deel van de Grift: Sport Totaal (www.sporttotaal.nl) en Kanoverhuur Oost (www.kanoverhuuroost.nl)

Bereikbaarheid: Bushalte Prins Clauslaan, Veenendaal, binnendoor  ongeveer 1 kilometer naar de Kanoverhuur Veenendaal aan het Gelders Benedeneind 22.

Horeca onderweg langs de door ons afgelegde route: bij aanlegsteigers: 't Boerenwinkeltje (www.tboerenwinkeltje.nl), Theetuin Zideris, bijna bij het sluisje in Rhenen aan het eind (wel het pad oversteken). Check de openingstijden van te voren, het is handig om in ieder geval drinken mee te nemen, zeker als het warm is.

Uitrusting: Droge kleding waterdicht verpakt, petje en zonnebril tegen de zon, zwemvest (via verhuurder), makkelijk zittende (sport)kleding en gympen, evt. water/eten voor onderweg

Toegankelijkheid: Kanoën op de Grift is ook geschikt voor kinderen, genoeg aanlegsteigers en picknickplaatsen.

ROUTEBESCHRIJVING

Vanaf de kanosteiger van Kanoverhuur Veenendaal zijn wij op de Grift 'linksaf' gepeddeld richting Rhenen. U vaart alsmaar rechtdoor, afslaan is niet mogelijk, alleen na 6,5 kilometer (en 2x de boot in/uit het water) kunt u naar links naar Wageningen. Er staat geen bordje waar dat exact is.

Vanaf Kanoverhuur Veenendaal gaat u rechtsaf naar Veenendaal en kunt u tot de stuw bij De Roode Haan varen. Daar moet de kano/kajak het water uit en kunt u na de stuw eventueel verder varen richting Scherpenzeel (aflevering 8 juni 2016 van Op pad met).U kunt in beide gevallen op elk moment omdraaien en terugvaren; naar het eindpunt bij de sluis van Rhenen betekent het twee keer de kano/kajak bij een steiger uit het water halen en een klein stukje over het fietspad dragen. Onderweg zijn genoeg aanlegsteigers en picknickplaatsen.

Jolanda Denekamp is natuurgids en freelance-journalist. Haar redactiebureau Taal en Teken verzorgt teksten op het gebied van de natuur, outdoor en cultuurhistorie. Voor de Barneveldse Krant zet ze tweewekelijks een wandel-, fiets- of andere route uit.

Eerdere afleveringen Op pad met Jolanda:

1) Rondom de Goudsberg

2) Hoog Buurlo, parel van de Veluwe

3) Landgoed 't Sol bij Garderen

4) Stuifzandheuvels en bloeiend haarmos

5) Mossel op de Veluwe

6) Langs kazematten en door loopgraven

7) Tussen zwaartepunt en Krachtighuizen

8) Extreme temperaturen op het Wekeromse Zand

9) Steppen rond schietbaan Scherpenzeel 

10) Op zoek naar wisenten

11) Achterlangs Stroe en Garderen

12) Verrassende kanoroute op Valleikanaal

13) Groen en rustig De Glind  

14) Kanorondje Leusden

15) Hollands plaatje rond Terschuur

16) Fietsen langs verborgen akkers

17) Drie soorten hei binnen handbereik

18) ´Waterwandeling´ landgoed Leuvenum

19) Nieuwe wildernis bij Barneveld 

20) Staand door de grachten

21) Van melk-drive naar snijbiet

22) Over het Millinger- en Caitwickerzand

23) ´Het lijkt hier wel buitenland´

24) Wandelen in hondenlosloopgebied

25) Route voor scootmobiel op Pauwenhof

26) Kerstwandeling tussen sparren en hulst

27) Sneeuwtraining op het Wekeromse Zand

28) Een meer verbonden met de Oranjes

29) Apaches en geslagen vogels

30) Wandelen over Heerlijkheid Stoutenburg

31) Wandeling langs beken en plassen

32) Drummers in het beukenbos

33) Reptielen op Den Treek-Henschoten

34) Architectonisch juweeltje in het bos

35) Nieuwe natuur om de hoek

36) Langs de Modderbeek 

37) Eeuwenoud landschap Appel

38) Langste wildwal op Hoekelum

39) Kanotocht voor gevorderen