• Robert Dam steppend langs het Valleikanaal Scherpenzeel

  Jolanda Denekamp
 • Steppers in actie

  Jolanda Denekamp
 • Loopgraaf Grebbelinie

  Jolanda Denekamp
 • Schietbaan uit 1901

  Jolanda Denekamp
 • Meanderende Lunterse Beek

  Jolanda Denekamp
 • Landgoed Scherpenzeel

  Jolanda Denekamp

Op Pad met Jolanda (9): Steppen rond schietbaan bij Scherpenzeel

SCHERPENZEEL Als kind had ik een autoped, met kleine bandjes en een rem op het achterwiel. Mijn broer en ik deden mee met heuse autoped-races voor alle lagere schoolkinderen. Inmiddels heet de autoped step, heeft het voertuig grote (fiets)wielen en handremmen en strijden volwassenen om de eer van het WK, EK en NK. Tijden veranderen.

Jolanda Denekamp

 

Een korte instructie voor we gaan steppen over het fietspad langs het Valleikanaal. ,,Om de vijf á tien stappen wisselen van afzetbeen", legt Robert Dam uit. Hardlopen ging even niet vanwege knieproblemen en steppen bleek - en is nog altijd - een prima vervanging voor hem. De Woudenberger is zo enthousiast geworden dat hij inmiddels jong en oud traint bij Stepteam High Level (www.stepteamhighlevel.nl) in zijn woonplaats. ,,Ik train de toertochtrijders en ben invaltrainer voor de junioren-pupillen". Is hij niet bezig met trainen, dan verschijnt hij zelf aan de start van een stepwedstrijd om te strijden om de eer en anders is hij actief binnen zijn outdoorbedrijf Madventure aan de Nieuwstraat in Scherpenzeel, langs het Valleikanaal. Robert wilde zich vanwege de knieproblemen oriënteren op een step en kwam uiteindelijk thuis met de hele collectie steppen van een Woudenbergs bedrijf, die hij op zijn beurt nu verhuurt.

We rijden de parkeerplaats af en gaan rechts het fietspad op. Eerst maar eens even oefenen met afzetten en wisselen op een glad stuk asfalt. ,,Hoe je van been wisselt op een step? Je draait je linkervoet die op het plankje staat naar buiten, zet je rechtervoet ernaast, haalt je linkervoet van het plankje af en zet vervolgens met dat been op de grond af." Het klinkt simpel maar heeft een paar keer langzaam oefenen nodig voordat ik de 'slag' te pakken heb. Robert glijdt moeiteloos voort. Ik probeer de kunst af te kijken. ,,Afzetten met je voorvoet, niet met je hak," onderwijst hij. ,,Je knie optillen en je linkervoet ter hoogte van je rechtervoet die op het plankje staat, op het asfalt zetten. Niet te ver naar voren, want dan rem je af. Je been naar achteren uitzwaaien."

GREBBELINIE Links schiet de Grebbeliniedijk aan ons voorbij. We steppen voorbij de watertoren, steken de N224 over. Ik mis bijna de Duitse bunker aan de overkant langs het Valleikanaal, omdat ik teveel op het plankje en mijn voeten let. Na enige tijd lukt het beter om om me heen te kijken. De hele tijd blijft de Grebbelinie links van ons. Wel passend in deze periode van het jaar, net voor 4 en 5 mei. De Grebbelinie van vier kilometer van de in totaal 56 km lange Grebbelinie, een Rijksmonument. Die linie is een van de drie grootste waterlinies die vanaf de 18e eeuw in Nederland is aangelegd, naast de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De wal moest het westen van ons land, waar het bestuur zetelde, beschermen. Vanaf 1939 kreeg de Grebbelinie weer een militaire functie onder de naam Valleistelling. In de mobilisatieperiode, 1939-1940, werden er nog verschillende kazematten gebouwd. Tijdens de meidagen van 1940 kwamen deze stellingen onder hevig Duits vuur te liggen. Aan het eind van de oorlog, in 1944-1945, gingen de Duitse bezetters de linie gebruiken als Pantherstellung en moesten dwangarbeiders zelfs nog extra bunkers bouwen.

VEELZIJDIG Robert steekt zijn rechterbeen uit. We slaan rechts af het zandpad in bij de brug. Een arm uitsteken gaat niet, dan val je geheid van de step af. Dit is veiliger en evenwichtiger. Gewoon een been dus, probleem opgelost.Wat er zo leuk is aan steppen? Robert: ,,Ik kan er goed mijn energie in kwijt zonder blessures en als ik niet hard wil, kan ik ook lekker rustig toeren. ATB'en vind ik leuk, op de weg fietsen niet, maar steppen op de weg weer wel. Steppen is veelzijdig en laagdrempelig. Steppen kan op de verharde weg en in modder, je kunt sprinten en lange afstanden rijden. Er gebeuren relatief weinig ongelukken, ook niet tijdens wedstrijden. De stepwereld is heel open: steppers helpen elkaar met adviezen en materiaal, niet alleen tijdens tochten, ook tijdens wedstrijden geeft men de concurrent gerust een reserveband als deze bijvoorbeeld net lek gereden is," klinkt het enthousiast. ,,Ik haal 27 kilometer per uur op de step. Dat is net zo veel als een snelle toerfietser. De toppers rijden veel harder, en halen snelheden van boven de 30 kilometer per uur. Dat gaat mij niet lukken.'' Robert knutselt geregeld aan zijn wedstrijdkickbike: grotere wielen, bredere banden, lagere vork.We rijden een stukje over de dijk naar de vestingwerken en keren weer terug naar de asfaltweg.

 

SCHIETBAAN Door mul zand rijden met een step is geen optie, vertelt Robert. Over onverharde paden gaat prima, wat ik proefondervindelijk vaststel. We rijden even later over bospaden, door de modder door Landgoed Scherpenzeel, en hobbelen over het gras van de schietbaan uit 1901. Verrassend. De baan, aangelegd door Schietvereniging Scherpenzeel, oorspronkelijk op een heideveld, telt drie poorten met aan het eind een kogelvanger. Die poorten moesten afketsende kogels opvangen, de kogelvanger - hoe kan het ook anders - de kogels opvangen. Voor die kogelvanger zaten mensen in een kuil die de schietschijven verwisselden. Er werd staand, geknield, liggend en van verschillende afstanden geschoten. De baan staat op de nominatie om gerestaureerd te worden.Eenmaal weer op het asfalt step ik weer tien keer links en tien keer met mijn rechterbeen. ,,Klopt, iedereen heeft wel een voorkeursafzetbeen", beaamt Robert als ik even later meld beter met rechts te kunnen afzetten en evenwichtiger op de step sta dan wanneer ik met mijn linkerbeen afzet. ,,Afwisselen blijft toch het beste want anders heb je straks spierpijn in één been of heup." Op het Oosteinde in Scherpenzeel rijden we richting Renswoude. De verkeersdrempel neem ik schuin. ,,Met deze steppen kun je er makkelijk recht overheen, maar bij sommige wedstrijdsteps zit het plankje zo laag en zijn sommige drempels zo steil dat de kans bestaat dat je plankje op de drempel blijft hangen."

VERGELDINGSACTIE Een stepper is volgens de verkeersregels een wandelaar: we kunnen dus rustig het wandelpad over de Groeperkade tegenover restaurant De Dennen op. Ik las recent in de recensie van chefkok Huub Oudshoorn in de rubriek 'Huubs st(r)eekproef' in de Barneveldse Krant dat het daar goed toeven is. Hoewel het terrasje lonkt, steppen we verder de dijk op. ,,In de Tweede Wereldoorlog zijn hier als vergeldingsactie Nederlanders geëxecuteerd door de Duitsers", wijst Robert op het monumentje. Bij de stuw, oorspronkelijk een militaire damsluis, stoppen we even om te genieten van de snel stromende meanderende Lunterse Beek. Recent heringericht over een lengte van een kleine twee kilometer, zodat vissen de stuw kunnen omzeilen. Werk aan de Engelaar, een vestingwerk in de Grebbelinie, beschermde het damsluisje en moest de Groeperkade verdedigen tegen vijandelijke troepen.

BOERENIJSJE De dijk weer af, asfalt op, stukje tegen de wind in. Rechts af op de Hopeseweg ligt een paar honderd meter verderop ijs- en zuivelboerderij De Kleine Hope waar ondermeer ijs wordt gemaakt en verkocht. We gaan linksaf en iets verderop rechtsaf De Groep in, om via smalle fietspaadjes tussen de weilanden door, twee bruggetjes over, weer op Landgoed Scherpenzeel uit te komen. Even later doemt het Valleikanaal weer op. Snetterend begroeten enkele meerkoeten ons. We slaan rechtsaf en arriveren weer bij de parkeerplaats aan de Nieuwstraat. Twintig kilometer later. Maak er gewoon een heerlijk stepdagje uit van, met onderweg een picknick of stop in het centrum van Scherpenzeel op een terrasje, bij restaurant De Dennen en neem vervolgens nog een boerenijsje als toetje bij De Kleine Hope en de dag kan niet meer stuk. Dat verzacht misschien de spierpijn die u mogelijk een beetje zult voelen de volgende dag.

STEPPEN ROND SCHERPENZEEL

 

Afstand: Ongeveer 20 kilometer.

Start-/eindpunt: Parkeerplaats TOP, Toeristisch Opstap Punt Grebbelinie, Nieuwstraat 76, Scherpenzeel (langs het Valleikanaal).

Bereikbaarheid ov: Bushalte Witte Holevoetplein Scherpenzeel (circa 1 kilometer naar parkeerplaats TOP).

Horeca: restaurant De Dennen, Renswoude (www.restaurantdedennen.nl); horeca in het centrum van Scherpenzeel; IJs- en zuivelboerderij De Kleine Hope (www.dekleinehope.nl).

Uitrusting: Makkelijk zittende (sport)kleding, sportschoenen.

Toegankelijkheid: Asfalt afgewisseld met zandpaden, vlakke route.

Reserveren step: www.madventure.eu (mailadres: info@mad-venture.com), telefoon 033-2867703, stephuur 10 euro per dag, leeftijd vanaf 9 jaar.

Leeftijd: v.a. 9 jaar.

ROUTEBESCHRIJVING

r.a. = rechtsaf

l.a. = linksaf

r.dr. = rechtdoor

V.a. parkeerplaats TOP r.a. fietspad langs Valleikanaal op.

Asfaltweg oversteken; r.dr.; N224 oversteken (pas op!); r.dr. tot brug.

R.a. Roffelaarskade op.

Asfaltweg oversteken, zanddijkje op.

Tot vestingwerk, omdraaien en terugkeren naar asfaltweg, l.a.

L.a. doodlopende weg in naar zorgboerderij Breehoef.

L.a. langs houten slagboom (niet r.dr. naar kerkenpad).

Einde weg r.a. asfaltweg.

Op kruispunt r.dr. bosweg in langs houten slagboom.

L.a. smal bospaadje in, klaphek door.

Linksom, houten vlonder over, schietbaan op.

Schietbaan over en aan het einde l.a. door klaphek.

Einde pad r.a.

Einde r.a. asfaltweg.

Einde r.a. fietspad op.

Kruispunt oversteken bij verkeerslichten; r.dr.

Bij kerk l.a. Dorpsstraat in (wordt Oosteinde).

Op rotonde r.dr. richting Renswoude, verderop fietspad op.

Tegenover restaurant De Dennen r.a. Groeperkade op.

Langs houten slagboom, asfaltweg oversteken (pas op!), r.dr. dijk weer op.

Op asfaltweg r.a.

Einde l.a. Hopeseweg (rechts is ijs- en zuivelboerderij De Kleine Hope: ijsverkoop)

In bocht r.a. De Groep.

R.dr. tot schaapskooi; bij ANWB-paddestoel 23730/001 r.a. fietspad op.

Twee bruggetjes over. na 2e bruggetje l.a.

Einde klinkerpad r.a. (niet de brug over).

Einde klinkerpad l.a. asfaltweg op.

Einde weg r.a. Broekerweg.

Voor brug r.a. fietspad langs Valleikanaal op.

Bruggetje over, links aanhouden.

U bent weer op de parkeerplaats, TOP, Nieuwstraat.

Jolanda Denekamp is natuurgids en freelance-journalist. Haar redactiebureau Taal en Teken verzorgt teksten op het gebied van de natuur, outdoor en cultuurhistorie. Voor de Barneveldse Krant zet ze tweewekelijks een wandel- of fietsroute uit.

Eerdere afleveringen Op pad met Jolanda:

1) Rondom de Goudsberg

2) Hoog Buurlo, parel van de Veluwe

3) Landgoed 't Sol bij Garderen

4) Stuifzandheuvels en bloeiend haarmos

5) Mossel op de Veluwe

6) Langs kazematten en door loopgraven

7) Tussen zwaartepunt en Krachtighuizen

8) Extreme temperaturen op het Wekeromse Zand