• Gert Jansen
  • Gert Jansen

'Thuiskomen' op Terschelling

BARNEVELD Dagenlang bij een zwembad liggen? Dat is niets voor Margaret en Gert Jansen uit Barneveld. In de afgelopen jaren fietsten ze in totaal duizenden kilometers door Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Terschelling is hun favoriete bestemming.

Wat maakt Terschelling zo bijzonder?

Het eiland heeft alles: een gezellige sfeer, mooie stranden en je kunt er vooral heel goed fietsen. We zijn er al zeker tien keer geweest en daardoor voelt het eiland erg vertrouwd. Het moment dat we de Brandaris (vuurtoren van Terschelling, red.) zien, voelt als thuiskomen. Camping Cupido is onze vaste bestemming.

Ik ga op vakantie en neem in ieder geval mee…

We kunnen niet zonder fiets en ons blauwe tentje. Voor vertrek stippelt Gert, hij is daar erg goed in, een route uit die altijd via een omweg naar Terschelling leidt. Dit jaar via Groningen en Friesland, maar we fietsen ook vaak via Noord-Holland en de Afsluitdijk naar het eiland. Onderweg overnachten we zoveel mogelijk op boerencampings, omdat de gemoedelijkheid ons erg aanspreekt. Dit jaar zijn we in totaal ongeveer twee weken op pad geweest.

En wat doen jullie als het regent?

Dan trekken we onze regenkleding aan en fietsen we gewoon door. Dit jaar hadden we op de heenweg pech. In Groningen vielen stevige buien en regenden we kletsnat. Het is wel balen als het 's avonds ook regent. Ons tentje is waterdicht, maar er zijn avonden dat we echt zitten te wachten tot het droog wordt. Maar als de zon weer doorbreekt, zijn we al die regen snel weer vergeten.

Hoe ziet uw ideale vakantie eruit?

Bij het ideale plaatje hoort natuurlijk mooi weer. Dan genieten we 's morgens bij de tent van een broodje en lezen we de krant. Daarna stappen we op de fiets, zonder al te veel plannen te maken. We stoppen bij een strandpaviljoen of lopen langs de zee en maken spontaan een praatje met mensen die we onderweg tegenkomen. Lekker ongedwongen en sportief vakantie vieren. Daar kan voor ons geen vijfsterrenhotel tegenop.

Hoe reageren mensen als ze jullie met bagage richting Terschelling zien fietsen?

We krijgen best veel reacties. Mensen willen weten waar we vandaan komen en wat onze bestemming is. Sommige mensen fietsen zelfs een stukje mee. Ook op de boerencampings hebben we altijd aanspraak. Die spontane gesprekken vinden we erg leuk.

Hoe vaak kijkt u tijdens uw vakantie op uw telefoon?

Erg veel. Je moet toch een beetje op de hoogte blijven he..haha! Ik app vooral veel met de kinderen en vriendinnen. En daarnaast houd ik Facebook en Instagram in de gaten.

Wat mist u het meest van thuis als u op vakantie bent?

Onze vijf kleinkinderen. Gelukkig is er WhatsApp.

Aan welke vakantie bewaart u slechte herinneringen?

Zeven jaar geleden gingen we op fietsvakantie naar Engeland. We hadden het goed naar onze zin, totdat Gerts fietstas werd gestolen met daarin alle belangrijke pasjes en zijn portemonnee. Balen! We hebben dagenlang moeten wachten op zijn nieuwe identiteitskaart. Tot overmaat van ramp ging zijn fiets ook nog kapot en was er in de omgeving geen fietsenmaker die hem kon maken. Uiteindelijk heeft iemand van de camping ons naar het station in Hull gebracht en konden we naar huis.

Aan welk type vakantie heeft u een hekel?

All inclusive. Er zijn mensen die daar erg van genieten, maar de hele dag bij het zwembad liggen en veel eten is niets voor mij. Ik hou van bewegen en dingen ondernemen.

Wat is uw mooiste vakantie tot nu toe?

We hebben erg veel mooie vakanties gehad. Met onze kinderen Christine, Hanneke, Geertjan, Pieter en Sjoerd gingen we vroeger eigenlijk ook altijd naar de zee. Lekker genieten in Zeeland of op de Waddeneilanden. De laatste jaren zijn we met z'n tweetjes ook een paar keer naar het buitenland geweest, maar voor ons kan niets tippen aan een fietsvakantie naar Terschelling.

Verstuurt u ansichtkaarten?

Ja, naast al die appjes blijf ik ook nog steeds kaarten versturen. Minder dan vroeger, maar nog steeds een aardige stapel. Het is misschien ouderwets, maar zelf vind ik het ook altijd leuk om een kaartje te krijgen.

In de rubriek De vakantie van... vertellen inwoners van de regio Barneveld over hun ideale vakantie.

Label:

vakantie