• Pauw Media

Breekpunten zijn er niet in politiek Barneveld

BARNEVELD Langzaam geraken de meeste Barneveldse partijen in campagnemodus voor de verkiezingen van 21 maart. Vijf van de acht lijsttrekkers en een kandidaat die lager op de kieslijst staat, kruisten donderdagochtend de degens tegen een radiodebat in de Verkiezingsbus van Omroep Gelderland. Grote afwezige is Barnevelds grootste partij: de SGP.

Jannes Bijlsma

Als het licht in de Verkiezingsbus even na 10.00 uur op rood springt en de uitzending begint, zijn nog lang niet alle lijsttrekkers gearriveerd. Mijntje Pluimers van Lokaal Belang (LB) staat duidelijk te popelen: zij is al een halfuur van tevoren aanwezig en maakt voor de bus alvast foto's voor de Facebook-pagina van haar nieuwe partij. Pro'98-lijsttrekker Arjen Korevaar komt even voor tienen ook aanfietsen, maar daar lijkt het bij te blijven. De programmamakers raken al lichtelijk in paniek: we hadden ze toch allemaal uitgenodigd? Zelfs Henk van den Brink van de nog naamloze partij was gevraagd te komen, ook al is nog maar twee dagen bekend dat ook hij meedingt naar een raadszetel. Maar gelukkig: bijna tegelijk komen Lukas Scheijgrond (ChristenUnie) en Gerard van den Hengel (VVD) binnen. De laatste heeft zelfs een hele delegatie partijgenoten meegenomen om hem te steunen. Ook Burger Initiatief is aanwezig, al vaardigt de partij niet lijsttrekker Judith van den Wildenberg af, maar de nummer veertien van de lijst: Adrie de Man uit Barneveld.

KRITISCHE VRAAG Presentator Ely Hackmann heeft net de eerste muzikale bijdrage afgekondigd, als de juist aangefietste Arjan Westerneng (CDA) het woord krijgt. Die had flink door moeten fietsen om op tijd te zijn en staat nog lichtelijk na te hijgen van de inspanning, als Hackmann meteen een kritische vraag op hem afvuurt: waarom wil hij toch af van de wethouders Gerard van den Hengel en Aart de Kruijf (SGP), zoals hij vorige maand in de Barneveldse Krant had laten optekenen? De naast Westerneng in de bus gepositioneerde Van den Hengel draait zich 'streng' naar de CDA-leider toe, geïnteresseerd als hij is naar diens antwoord. Westerneng zegt helemaal niet van deze twee wethouders af te willen, maar had in de krant vooral willen zeggen een voorstander te zijn van een maximum van drie termijnen voor volksvertegenwoordigers zoals het landelijke CDA die regel hanteert.

VELUWEHAL De in de bus op elkaar gepropte politici zijn vriendelijk voor elkaar tijdens het gesprek, al krijgt met name Pluimers het in de eerste minuten voor de kiezen. Zij weigert antwoorden te geven op vragen over haar VVD-verleden (en heden, want nog altijd zit zij namens die partij in de raad). Ze is LB-lijsttrekker en wil daarom alleen spreken over de plannen van die partij. Daar moeten haar politieke opponenten het mee doen. Verder komt het VVD-plan om de Veluwehal te slopen en er een nieuw wijkje voor te laten terugkomen, voorbij als potentieel 'heet politiek hangijzer'. Van den Hengel krijgt hier geen andere politici in mee, al pleit Pluimers er wel voor om hier de Barnevelders zelf over te laten beslissen. Volgens haar zijn veel Barnevelders het vertrouwen in de politiek kwijt, een standpunt waar Scheijgrond en Van den Hengel zich totaal niet in herkennen.

WINDMOLENS Unaniem zijn de lijsttrekkers in hun standpunt over de hoge concentratie fijnstof in de lucht boven Barneveld: die moet worden aangepakt. Ondertussen herinnert Burger Initiatief-afgevaardigde De Man de luisteraar er aan dat er in de pluimveesector veel onrust is: niet alleen om de fijnstof maar vooral vanwege de fipronil-crisis. Meer discussie is er over het windmolenplan bij Zeumeren, als Pluimers aangeeft helemaal geen windmolens in de gemeente Barneveld te willen. De zee zou hiervoor een betere plek zijn. De andere lijsttrekkers willen het onderzoek naar mogelijk andere locaties voor windturbines afwachten.

ONONDERHANDELBAAR Tegen het eind krijgen de lijsttrekkers de kans om aan te geven wat hun 'unieke, ononderhandelbare' punt is bij deze verkiezingen. Korevaar wil na twaalf jaar oppositie wel weer eens in de coalitie met zijn partij en noemt het dan ook geen breekpunt, maar in zijn algemeenheid mag er wel wat 'meer ruimte' komen voor activiteiten op zondag in Barneveld, zo zegt hij. Korevaar krijgt weinig bijval; zelfs 'ondernemerspartij' VVD vindt een koopzondag 'in de Barneveldse setting' niet nodig. Ook andere partijen durven niet te spreken over 'breekpunten'. Scheijgrond wil vooral meer actieve voorlichting over pesten, grooming en sexting via sociale media. Van den Hengel trekt meer geld uit voor sport en cultuur, Westerneng noemt het 'Right to Challenge' als uniek CDA-punt, waarop zijn collega's hem er subtiel op wijzen dat dit recht van bewoners om zelf hun wijk op te knappen al unaniem door de raad is aangenomen. De Man - als enige niet-politicus - noemt geen inhoudelijk punt maar zegt dat zijn partij vooral 'mensen wil boeien' en problemen 'op een eerlijke manier wil oplossen'. Nadat Pluimers heeft gepleit voor investeringen in huiswerkplekken in de gemeente en in zelfstandige huisvesting voor oudere, beëindigt Hackmann het debat. Het eerste 'echte' verkiezingsdebat - met alle lijsttrekkers - vindt plaats op dinsdag 13 maart in Kootwijkerbroek.