• verkiezing barneveld

    Erik van 't Land

Pluimers (LB): 'Verbijsterd'

BARNEVELD Haar partij was op 21 maart de enige die zetelwinst boekte. Toch staat fractievoorzitter Mijntje Pluimers met haar Lokaal Belang langs de zijlijn. SGP, ChristenUnie en CDA zien te veel onoverkomelijke verschillen voor een vruchtbare coalitie met Lokaal Belang en kiezen voorlopig voor Pro’98.

Jannes Bijlsma

,,Een verliezerscoalitie, dat is het”, reageert een ‘verbijsterde’ Pluimers. ,,Wij zijn de énige winnaars, met vier gewonnen zetels. Door ons op voorhand uit te sluiten, schoffeer je de vierduizend kiezers die op ons hebben gestemd. Kennelijk is de angst voor Lokaal Belang heel groot.”

VRAAGTEKENS Pluimers zet grote vraagtekens bij het feit dat Lambooij alleen met Pro’98 een tweede gesprek heeft gevoerd, dat een zetel verloor bij de afgelopen verkiezingen. ,,Er wordt niet eens gepoogd om met mijn partij inhoudelijke zaken door te spreken en wel met ‘verliezer’ Pro’98. Dat is niet uit te leggen.”

WINDMOLENS De informateur schrijft in zijn verslag dat er grote inhoudelijke verschillen bestaan tussen de christelijke partijen en Lokaal Belang over beleidsonderwerpen die in zijn ogen ‘van essentieel belang zijn voor het bereiken van een gemeenschappelijk programma’. Hierbij noemt hij expliciet het energievraagstuk. Pluimers pleitte in de campagne nadrukkelijk voor andere duurzame energiebronnen dan windmolens, die zij ongewenst vindt in het Barneveldse landschap. Alle andere partijen kijken hier anders tegenaan. Pluimers erkent dat er inhoudelijke verschillen zijn. ,,Dat is logisch. Daarvoor voer je campagne. Maar het is buitengewoon teleurstellend dat de andere partijen het vervolgens niet eens aandurven om compromissen te sluiten.”

VOORINGENOMEN Het steekt de Lokaal Belang-voorvrouw vooral ook dat de coalitiebesprekingen, in haar ogen, al voor de verkiezingen zijn begonnen. De resultaten van de verkennende gesprekken bevestigen haar visie. ,,De vooringenomenheid straalt hier uit af.” Vorige week donderdag nam Pluimers in haar ‘maiden-speech’ de christelijke partijen SGP, ChristenUnie en Pro'98 op de korrel inzake de ‘kwestie-Rosbergen’. Die gaf eerder aan graag wethouder te willen worden, maar haar werd eind vorig jaar meegedeeld dat haar partij Pro’98 alleen kans zou maken op een plek in de coalitie als zij zich zou terugtrekken als kandidaat. ,,Al vóór de verkiezingen ging het over de poppetjes. Dat is niet juist. Het moet over de inhoud gaan. Wij staan voor onze principes, Pro’98 duidelijk niet.”

CAMPAGNE 2022 Als de beoogde coalitiepartijen eruit komen, is Lokaal Belang de grootste oppositiepartij. Pluimers toont zich strijdbaar. ,,De verkiezingscampagne voor 2022 is vandaag begonnen.”