• Edward Doelman
  • Van den Brink Barneveld
  • Van den Brink Barneveld

´Blij dat familiebedrijf wordt doorgezet´

BARNEVELD Wouter van den Brink en Rick Nollet zijn de nieuwe eigenaren van Van den Brink Barneveld, specialist in luchtkanalen en metaalbewerking. Zij volgen Steven van den Brink op, die na 35 jaar een stapje terugzet. ,,Maar het familiebedrijf wordt voortgezet. Die wens heb ik altijd gehad en ik ben blij dat dit werkelijkheid geworden is."

Edward Doelman

De afgelopen jaren waren er bij Van den Brink Barneveld al voorbereidingen getroffen. Zo werd het machinepark uitgebreid met de aanschaf van een moderne lasersnijmachine en drie geavanceerde kantbanken, waarmee groot en klein plaatwerk op maat gesneden en gebogen kan worden. Verder werden de kantoorruimtes en de werkvoorbereiding van de Barneveldse specialist grondig vernieuwd. ,,Uiteraard met het idee om het bedrijf fris achter te laten", legt Steven van den Brink uit.

Hij vond het tijd om het bedrijf over te dragen aan een jongere generatie. ,,De wereld is razendsnel veranderd. Toen ik 35 jaar geleden bij mijn vader in het bedrijf kwam, tekenden we nog op tekentafels en kwam een klant soms binnen met een schets op een sigarendoosje. Nu wordt alles in 3D op de computer getekend. De automatisering en digitalisering is gigantisch. Om als eenling de eindverantwoordelijkheid voor meer dan vijftig mensen te dragen, vond ik soms een hele klus."

In dat opzicht vindt Steven van den Brink het ook mooi dat Wouter van den Brink en Rick Nollet het bedrijf samen voortzetten. ,,Natuurlijk overlegde ik de afgelopen jaren al regelmatig met Rick en Wouter, maar uiteindelijk was ik degene die de uiteindelijke beslissing moest nemen. Wouter en Rick gaan nu op gelijkwaardige basis verder en kunnen echt sparren met elkaar. Dat lijkt mij wel prettig in deze snelveranderende wereld."

 

GEEN UITGEMAAKTE ZAAK Wouter van den Brink is de zoon van Steven van den Brink. Hij werkte de afgelopen drie jaar als technisch verkoper al bij Van den Brink Barneveld en vertegenwoordigt de derde generatie binnen het familiebedrijf. Toch geeft hij aan dat de overname geen uitgemaakte zaak was. ,,Toen ik studeerde, zag ik dat niet direct zitten. Maar dat is misschien ook niet zo raar, omdat je in die tijd ook zelf wilt ontdekken wat je interessant vindt. Daarbij heb je soms een andere kijk op het leven dan je ouders. Maar via een kleine omweg ben ik hier gelukkig alsnog aan de slag gegaan."

Uiteindelijk besloot Wouter van den Brink om toch bij zijn vader in dienst te treden. Hij wilde zijn baan bij Elscolab in Terschuur eerst goed afsluiten. ,,Dat vond ik wel een goed teken. Het zegt wat over zijn motivatie. Bovendien is het gezond dat hij ook elders in de keuken heeft gekeken. Dat is misschien wel de beste leerschool", weet Steven van den Brink.

 

PLAATBEWERKING De andere nieuwe mede-eigenaar is Rick Nollet. De Barnevelder begon ruim twintig jaar geleden in de werkvoorbereiding bij Van den Brink Barneveld en is in de loop van de jaren naar de rol van directeur toegegroeid. ,,Vanuit de werkvoorbereiding naar hoofd productie en vervolgens weer technisch manager en bedrijfsleider", schetst Nollet zijn route. De afgelopen jaren was hij de drijvende kracht achter de plaatbewerking, één van de twee specialisaties van Van den Brink Barneveld. Over het feit dat hij gevraagd werd om Van den Brink Barneveld voort te zetten, is hij glashelder. ,,Ik was meteen enthousiast. Dit is een mooi en slagvaardig bedrijf om de toekomst mee in te gaan."

Het familiebedrijf werd opgericht in 1956, door Wouter van den Brink, de vader van Steven en opa van Wouter. Hij begon in Voorthuizen met diverse werkzaamheden op het gebied van metaalbewerking, maar ontdekte al snel dat er meer brood te verdienen was met de ontwikkeling, productie en montage van luchtkanalen. Luchtbehandelingssystemen kwamen in de jaren zestig en zeventig opzetten. ,,Leuke klussen in die begintijd waren het bouwen van luchtkanalen voor de PTT in Utrecht en de zendmast bij Lopik. Koeling was voor deze gebouwen extreem belangrijk."

 

JAMES BOND De focus op levering en montage van luchtkanalen bleek een schot in de roos. Al spoedig werden de eerste personeelsleden aangenomen en er volgde een verhuizing naar bedrijventerrein Harselaar. Anno 2018 is Van den Brink Barneveld nog steeds gevestigd aan de Gildeweg op dit terrein. Levering en montage van luchtkanalen bleven al die jaren het specialisme van het Barneveldse bedrijf. ,,Ventilatie, het afzuigen van vuile lucht en de toevoer van schone lucht klinkt op het eerste oog natuurlijk niet  aantrekkelijk, maar is van cruciaal belang voor bijvoorbeeld scholen, kantoren, fabrieken en andere gebouwen", benadrukt Steven van den Brink. Zoon Wouter van den Brink weet het nog spannender te maken: ,,Wij maken de systemen waar James Bond altijd doorheen kruipt", zegt hij gekscherend.

Inmiddels kan het bekende filmpersonage in veel bekende Nederlandse gebouwen aan de slag. Van den Brink Barneveld is onder meer verantwoordelijk voor de bouw en montage van de luchtkanalen van de Ziggodome en Paradiso in Amsterdam, Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen en diverse kantoorpanden, gemeentehuizen, musea, ziekenhuizen en schoolgebouwen. ,,We opereren landelijk, maar zijn ook regionaal actief. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de luchtkanaalsystemen voor de nieuwbouw van Van Reenen, Hazeleger Kaas en EeStairs voor onze rekening genomen", schetst Van den Brink.

 

CRISIS In de loop van de jaren is een tweede tak binnen de onderneming ontstaan. De metaalbewerking is minstens zo belangrijk als de luchtkanalen, zo schetst Nollet. Hij legt uit dat Van den Brink Barneveld de afgelopen jaren fors investeerde in een geavanceerd machinepark, dat in staat is om grotere producten op maat te snijden, buigen en lassen. ,,De economische crisis ligt inmiddels weer een tijdje achter ons, maar die crisis remde de grote bouwprojecten af. Daardoor liep de omzet aan de kant van de luchtkanalen terug. Tegelijkertijd kwam de plaatbewerking sterk opzetten. Zo is een zijtak van het bedrijf een hoofdtak geworden".

Elk jaar ziet Van den Brink Barneveld groei in de metaalbewerking. ,,De omzet die we uit het plaatwerk halen, heeft de luchtkanalen inmiddels ingehaald, al zie je die markt nu weer sterk aantrekken. De twee specialiteiten zorgen wel voor een breed fundament onder het familiebedrijf. ,,Met name in de plaatbewerking is het ook nog zo dat we veel verschillende markten bedienen. Van de machinebouw tot de agrarische sector en van food tot specifieke industrieën. En gaat het in de ene sector wat moeizaam, dan doet een andere sector het vaak wel goed, zegt Nollet.

 

AUTOMATISERING De twee nieuwe roergangers willen de komende jaren op dezelfde voet verder gaan. ,,Betrouwbaarheid en het leveren van maatwerk staan hoog in het vaandel en dat zal ook onder ons zo blijven", benadrukken Wouter en Rick. Zij hebben beiden hun eigen verantwoordelijkheden. Wouter van den Brink is de commercieel directeur, terwijl Rick Nollet verantwoordelijk is als technisch directeur. Samen willen zij het bedrijf verder ontwikkelen, onder meer op het gebied van verbetering van de logistiek en verdere automatisering. ,,We hebben daar wel onze ideeën bij, maar dat is nog niet concreet. Duidelijk is wel dat modernisering van onze werkzaamheden zal aansluiten op onze huidige dienstverlening."

Steven van den Brink hoort het met genoegen aan. ,,De drive bij mijn opvolgers is duidelijk aanwezig. Daar ben ik blij om."

Hij is er zelf van overtuigd dat het familiebedrijf ook in de toekomst koersvast zal blijven. ,,Ik heb altijd geprobeerd om de continuïteit te bewaken, ook vanuit de wens om het bedrijf later over te dragen. En door behoudend te opereren, kun je ook slagvaardig zijn", zo geeft hij de jonge garde als wijze les nog mee.

 

ADVIESROL Steven van den Brink blijft nog enige tijd betrokken bij het bedrijf. Het bedrijf is namelijk overgedragen, helemaal afscheid nemen doet hij nog niet. De komende drie jaar vervult hij nog een adviesrol. ,,Op die manier blijf ik nog op de achtergrond betrokken", zegt hij daarover. Sowieso is afscheid nemen, vindt hij, niet eenvoudig. ,,De actie, het onderhandelen of het moeten nemen van belangrijke beslissingen; die dynamiek in je eigen bedrijf is best verslavend. Ja, dat ga ik wel missen", zo geeft Steven van den Brink aan. Maar hij is ervan overtuigd dat hij de juiste beslissing genomen heeft. ,,Met Wouter en Rick aan het roer gaat Van den Brink Barneveld een prachtige toekomst tegemoet."