• Studio Bubbels

'Ambachtelijk makelaars- en assurantiekantoor'

BARNEVELD Veertig jaar geleden legden Kees van Hardeveld en zijn vrouw Lineke de basis voor hun makelaars- en assurantiekantoor.

Een terugblik op bewogen jaren met een huizenmarkt die voort-durend in beweging is.

Cees van Dijk

Zolang als hij zich kan herinneren is de huizenmarkt in beweging geweest, maar zo heftig als op dit moment heeft Kees van Hardeveld nog niet eerder meegemaakt. „Toen ik in 1977 begon, beleefde onze bedrijfstak goede jaren, maar enkele jaren later brak er een zware periode aan. Dat kwam vooral door de hoge rentestand. Voor een hypotheek moest destijds tussen de 13 en 14 procent betaald worden. Nu zien we dat de rentestand structureel laag staat, de prijzen van nieuwe en bestaande woningen omhoog schieten en het aanbod terugloopt. In Barneveld staan overigens nog ruim 130 huizen te koop en er worden steeds nieuwe woningen gebouwd."

Nadat hij in Veenendaal bij zijn schoonvader kennis had gemaakt met het makelaarsvak, vestigden Lineke en Kees zich in 1977 in De Schouten Hof te Barneveld. Dat was voor hen een logische stap, want door de eierhandel van zijn vader bestond al een band met het dorp. „Daar begonnen we destijds met niets. We moesten ons kantoor met recht van de grond af aan opbouwen", herinnert hij zich. „Hoe je dat doet? Gewoon laten weten dat je er bent, adverteren, goede service verlenen, en zo een klantenkring opbouwen. In die tijd was het belangrijk dat je als makelaar een kantoor had op een zichtlocatie. Destijds waren wij de eerste makelaar die een vitrine had, waarin we ons aanbod konden tonen. Op de balie stond een carrousel met dia's van de huizen die wij in de verkoop hadden. Dat was toen heel modern." Dat Kees en zijn vrouw in de makelaardij terecht zijn gekomen, is niet zo verwonderlijk, want bemiddelen bij de aan- en verkoop van woningen zit in de familie, aldus Lineke. ,,Mijn vader, echtgenoot, broer en nu ook onze zoon, kozen voor het makelaarsvak".

FOTOPOST Vooral de laatste jaren is er sprake van ingrijpende veranderingen in de makelaarswereld, ziet ook Bernd van Hardeveld die sinds een aantal jaren in het bedrijf van zijn ouders werkt. „Tegenwoordig kunnen klanten volop informatie vinden op internet. Zodra ze met ons contact opnemen, kennen ze alle details van het object van hun keuze al en vallen ze direct met de deur in huis". Zijn vader vult aan: „In mijn beginjaren was het versturen van de fotopost, die smalle folders met één foto, de vraagprijs en de beschrijving van de woning, dagelijkse kost. Nu zetten we ons aanbod op de website, compleet met een fotoreportage en zelfs met videobeelden".

Gaandeweg werd duidelijk dat het belang van een fysieke locatie verminderde. Voor de familie Van Hardeveld brak het moment aan waarop zij besloten te verkassen van het centrum van Barneveld naar het buitengebied van Lunteren. Daar vonden ze tien jaar geleden een boerderij die geschikt leek om wonen en werken te combineren.

„Zo konden we voortaan alles op één locatie onderbrengen", vertelt Bernd. „Voorheen hadden we een kantoor en elders een opslagruimte voor onze verkoopborden. Dat was ronduit lastig." ,,Ook de ruime parkeergelegenheid op de nieuwe locatie was een verbetering", voegt Lineke toe. „Bij ons kantoor in Barnesteyn, in het centrum van Barneveld, was parkeren altijd een probleem. We merkten dat klanten tijdens een gesprek vaak onder druk stonden, omdat de parkeermeter doortikte. Dat paste niet bij onze ambachtelijke aanpak. Nog steeds zijn we een echt familiebedrijf. Mensen vinden het leuk om hier te komen. Een huis kopen of verkopen doe je hooguit een paar keer in je leven. Daarom vinden we het belangrijk onze klanten persoonlijk te begeleiden tijdens het gehele traject."

ASSURANTIEN Al kort na hun start in Barneveld breidden Lineke en Kees hun zakelijke activiteiten uit met het aanbod van verzekeringen. Dat werd vooral het domein van Lineke. „Makelaardij en assurantiën liggen nu eenmaal dicht bij elkaar", legt ze uit. „Als iemand een huis koopt dan hoort daar bijvoorbeeld een opstalverzekering bij". Zo sterk als de fluctuaties in de makelaarswereld waren, zo gelijkmatig is de verzekeringssector volgens Lineke gebleven. „Van ingrijpende veranderingen is naar mijn idee nauwelijks sprake. De branche is wel professioneler geworden. De verplichte vergunningen en de permanente educatie is een must en daar wordt streng op toegezien. Voor de klant biedt dat de zekerheid dat hij deskundig wordt geadviseerd."

Op hun eigen erf ontvangen Lineke, Kees en Bernd samen met hun collega Everhard Hazeleger begin september hun relaties, om tijdens een feestelijk moment terug te kijken op de afgelopen veertig jaar. „Met sommige klanten hebben we al vanaf de start van ons kantoor een relatie. Daarom vinden we het belangrijk om ons jubileum samen met hen te vieren", zegt Lineke.

De medewerkers van het kantoor willen het veertigjarig jubileum extra onderstrepen met een blijvende herinnering. Lineke: „Ons kantoor ligt vlakbij een natuurgebied waar een van de Klompenpaden doorheen loopt. Daar maken veel wandelaars gebruik van en wij willen langs het pad een bank met een gedenkplaatje neerzetten".