• Robin van Lonkhuijsen

Barneveld is banenmotor

BARNEVELD Het aantal banen in de gemeente Barneveld is het afgelopen jaar gestegen met 3,1 procent. Hiermee is het een van de grotere groeiers van Gelderland, waar het aantal nieuwe dienstverbanden toenam met 1,6 procent tot bijna een miljoen banen.

Jannes Bijlsma

De provincie en de Gelderse gemeenten lieten in de Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland berekenen dat er in een jaar tijd een groei in Barneveld kon worden genoteerd van bijna duizend banen: van 31.730 naar 32.720 stuks. 2017 was hiermee een van de succesvollere jaren van de afgelopen periode. Tussen 2013 en 2016 was er nog een toename van het aantal dienstverbanden van 1,2 procent. Barneveld groeit een stuk harder dan de provincie in 2016 nog voorspelde. Toen ging men tot 2020 uit van een groei van gemiddeld 1,1 procent tot 2020 in deze gemeente.

Barneveld nam vorig jaar een fors deel van de plus voor de gehele Veluwe voor zijn rekening. Daar kwamen er zo'n 6500 banen bij, een groei van 1,9 procent ten opzichte van 2016. Binnen de regio FoodValley - waar Barneveld deel van uitmaakt - zijn er Gelderse gemeenten die het beter doen dan Barneveld. Nijkerk mocht een banenaanwas bijschrijven van 4,5 procent en Scherpenzeel zelf 5,7 procent. Wageningen (1,1 procent) en Ede (2,3 procent) bleven daar weer bij achter.

Als regio was FoodValley het afgelopen jaar zeer succesvol, vergeleken met alle andere regio's binnen de provincie Gelderland. FoodValley mocht een groei van 2,8 procent bijschrijven, waar de andere regio's als de Stedendriehoek (1,1 procent), de Achterhoek (1,5 procent) en de regio Arnhem-Nijmegen (1,6 procent) achterblijven. Er is sprake van 'structureel gunstige ontwikkelingen' in de FoodValley, zo concluderen de onderzoekers. De gemiddelde groei over de afgelopen tien jaar ligt er met 0,8 procent ruim boven het provinciale gemiddelde van 0,0 procent.

De grootste groei binnen FoodValley was te noteren bij de nutsbedrijven. Daar steeg het aantal banen met 13,1 procent. Ook in de bouw (8,7 procent) en de vervoer, opslag en communicatiesector (6,5 procent) was groei te zien. Opvallende dalende sectoren zijn de financiële instellingen (-5,4 procent), de landbouw (-2,0 procent) en de gezondheidszorg (-1,1 procent).