• Hiemstra Media

'Kappersonderwijs naar hoger plan tillen'

BARNEVELD Het kappersonderwijs in Nederland naar een hoger niveau tillen. Dat is de ambitie van Miranda van Maanen uit Terschuur. Ze is onlangs gestart met haar eigen kappersopleiding i'M Hair en geeft in september een aantal demodagen. ,,Ik wil kappers-in-spé met kleinschalige en hoogwaardige begeleiding klaarstomen voor het vak."

Miranda is geen onbekende in de kapperswereld. Ze is sinds 1998 actief als kapper en had onder meer een eigen kapsalon in Renswoude en Terschuur en een beautysalon in Barneveld. Ook gaf ze jarenlang les aan de kappersacademie in Amersfoort. ,,Daar ontdekte ik dat ik een passie voor lesgeven heb. Tegelijkertijd zag ik veel ruimte voor verbetering. Uiteindelijk dacht ik: waarom start ik niet mijn eigen opleiding, waarin ik het onderwijs precies zo kan inrichten als ik denk dat het goed is", vertelt de Terschuurse.

ANALYSE Bij i'M Hair bestaan de klassen uit zes tot tien leerlingen. ,,Zo heb ik veel één-op-één contact met cursisten en ben ik nauw betrokken bij hun voortgang. Daarnaast bestaat het kappersvak in mijn ogen uit meer dan knippen, kleuren en föhnen. Steeds meer Nederlanders hebben problemen met hun haar- of hoofdhuid. Als kapper moet je klanten kunnen adviseren op dit gebied. Daarom leer ik mijn cursisten, als enige opleider in Nederland, ook hoe zij haar- en hoofdhuidanalyses uitvoeren."

Is zo'n particuliere opleiding duurder dan een kappersopleiding bij een grote onderwijsinstelling? "Dat valt onder aan de streep mee", vertelt Miranda. "Bij een onderwijsinstelling betaal je namelijk lesgeld en schaf je daarnaast de materialen aan. Bij i'M Hair vraag ik een totaalprijs inclusief materialen van hoge kwaliteit. Dankzij een unieke opleiding als deze kan je jezelf heel nadrukkelijk onderscheiden."

STARTERS EN PROFESSIONALS Inmiddels is i'M Hair gestart en heeft Miranda haar eerste cursisten al opgeleid. ,,De opleiding bestaat uit drie varianten: basic, all-round en creative. Je kunt de volledige opleiding volgen of kiezen voor losse modules van enkele weken. We bieden opleidingen voor zowel de startende thuiskapper als de ervaren kapper die zich wil specialiseren in bijvoorbeeld creatieve bruidskapsels, vlechten of big hair." Miranda heeft grootse plannen voor de toekomst. ,,Binnen enkele jaren hoop ik i'M Hair op meerdere locaties in de regio aan te kunnen bieden."

Op 6, 11 en 13 september houdt Miranda in haar kapsalon drie demo-avonden. De avonden zijn zowel bedoeld voor mensen die benieuwd zijn of het kappersvak wat voor hen is als voor ervaren kappers die benieuwd zijn hoe I'm Hair ze kan helpen bij hun ontwikkeling.

Meer informatie: www.imhair.info