• Wouter van Dijk

Krapte zichtbaar op Barneveldse huizenmarkt

BARNEVELD De prijzen stijgen, het aanbod van woningen slinkt. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) na analyse van haar kwartaalcijfers. Ook de woningmarkt in de gemeente Barneveld ontkomt niet aan die ontwikkeling. In het vierde kwartaal van 2017 wisselden al minder woningen van eigenaar.

 

Edward Doelman

De krapte op de Nederlandse woningmarkt neemt in rap tempo toe. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het vierde kwartaal van 2017 het aantal woningverkopen. Landelijk is dit met 6 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal.

Ook in Barneveld is die trend zichtbaar. Afgelopen kwartaal waren er 213 woningtransacties in de regio. Dat is in totaal zes woningen minder in de periode van juli tot en met september. Dit komt neer op een daling van bijna 3 procent, maar daarbij moet aangetekend worden dat de zomervakantie in het derde kwartaal viel. Dat is traditiegetrouw een periode waarin minder woningen verkocht worden. In een jaar tijd is het aantal woningen overigens gedaald met 9,5 procent. In het vierde kwartaal van 2016 kregen 235 woningen een nieuwe eigenaar.

 

STARTERS DE DUPE De tegenvallende verkopen zijn het gevolg van toenemende krapte, zo weet de NVM. Dat komt vooral tot uitdrukking in het verkoopaanbod. Afgelopen kwartaal stonden er landelijk 36 procent minder huizen te koop dan een jaar geleden. Vooral huizen die minder dan 200.000 euro kosten zijn steeds moeilijker te vinden, zo stelt de makelaarsvereniging. ,,Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt", duidt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.Dat komt ook tot uitdrukking in de lokale cijfers voor Barneveld. Het aantal verkochte tussenwoningen, waar starters graag hun oog op laten vallen, is in een jaar tijd met ruim 15 procent gedaald. Dit terwijl de verkooptijd van een tussenwoning ruimschoots gehalveerd is. In Barneveld stond een rijtjeswoning in het vierde kwartaal van 2016 gemiddeld veertig dagen te koop. Een jaar later ging een tussenwoning gemiddeld al na negentien dagen van de hand. Dat bevestigt het beeld van krapte op de woningmarkt.

 

PRIJZEN Ondertussen blijven de prijzen van huizen wel 'gewoon' oplopen. Het afgelopen jaar werd gemiddeld voor een bedrag van 307.000 euro een Barneveldse woning verkocht, dat is een stijging van ruim 8 procent in een jaar tijd. Destijds was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 295.000 euro. Volgens de makelaarsvereniging stoppen door de toenemende verkoopprijzen en de krapte echter steeds meer mensen met hun zoektocht naar een nieuwe woning. De aankoop van een huis wordt uitgesteld. ,,Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander."