• Pauw Media
  • Pauw Media

'Sleutel van de achterdeur blijft in mijn bezit'

BARNEVELD Ab Jansen heeft er nog lol in. Maar de 70-jarige oprichter en algemeen directeur van Jansen Poultry Equipment neemt de komende jaren wel wat gas terug. Daarom gaat hij de voordeursleutel van het bedrijf inleveren. Het is een statement, als symbool van zijn naderende afscheid. ,,Maar de sleutel van de achterdeur houd ik nog in bezit", knipoogt Jansen.

Edward Doelman

De komende dagen staat zijn bedrijf volop in de schijnwerpers. De wereldmarktleider in huisvestingssystemen voor pluimvee opent deze week haar nieuwe logistiek centrum, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaat. ,,Eindelijk brengen we onze activiteiten onder één dak", zegt Jansen.

De afgelopen jaren opereerde Jansen Poultry vanaf drie verschillende werklocaties. Naast het hoofdkantoor aan de Harselaarseweg 32, waar een groot deel van de productie plaatsvindt, beschikte de Barneveldse onderneming over nog twee hallen. Eén daarvan stond pal aan de overkant, de andere aan de Hermesweg 36 op bedrijventerrein Harselaar-Oost. De hallen werden met name ingezet voor de logistiek. ,,Na productie naar de overkant rijden klinkt niet eens zo ingewikkeld, maar de Harselaarseweg oversteken is op sommige tijden al een hele opgave. Er ging dus al veel wachttijd verloren." Ook in andere opzichten was die werkwijze verre van efficiënt. ,,Op elke plek moet je een basis inrichten waarmee medewerkers uit de voeten kunnen, en dat maal drie. Het is veel slimmer en handiger om alles onder één dak onder te brengen."

 

SCHUIFRUIMTE De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in Barneveld bood die kans, zo legt Jansen uit. ,,Er was jarenlang geen industriegrond beschikbaar. Dat heeft ons geremd in onze ambities." De ontwikkeling van Harselaar-West-West en Harselaar-Zuid levert 'schuifruimte' op. Zo verkaste Jaski Automaten de afgelopen jaren bijvoorbeeld naar De Landweer, terwijl Ruiter BV naar de Harselaarseweg 20 verhuisde. Jansen Poultry Equipment kon de grond van beide achterburen overnemen. ,,Daarmee konden wij eindelijk onze wensen realiseren." De bouw van het nieuwe logistiek centrum ter grootte van zo'n 17.000 vierkante meter vloeroppervlakte ging vorig jaar in de zomer van start met de bouwaanvragen. De bouw startte daadwerkelijk in februari van dit jaar. ,,Met het oog op de toekomst van het bedrijf is dit een goede stap", benadrukt Jansen.

Met de oplevering van de nieuwe hal is ook een einde gekomen aan 'het laatste project' van de 70-jarige ondernemer. Althans, zo had Jansen het bij de start van de uitbreiding aangekondigd. In werkelijkheid blijft de oprichter en naamgever voorlopig nog wel werkzaam. ,,Hoe ik mijn rol de komende jaren moet definiëren weet ik nog niet precies, maar ik neem wat meer afstand. Zomaar een middag vrij nemen, vroeger naar huis en dan 's middags lekker in de tuin aan de slag gaan; dat is mijn plan. Het wordt zeker geen abrupt afscheid, maar ik wil wel graag ruimte voor anderen maken."

 

TECHNIEK Jansen is vergroeid met zijn bedrijf. Al sinds de oprichting ervan, ruim dertig jaar geleden, stelt hij de techniek in dienst van de kip en het ei. Zo ontwikkelde hij midden jaren tachtig de automatische legnesten, waar de kip die een ei wil leggen naartoe gelokt wordt. In combinatie met een eierbandtransportsysteem kregen pluimveehouders een schoon en heel ei ´aangeleverd´. Daarmee werd het rapen van grondeieren, waarvan een deel vaak vertrapt werd, overbodig gemaakt door Jansen.

Die uitvinding, ontwikkeld op de kippenboerderij van zijn vader, was de aanzet tot Jansen Poultry Equipment, dat vandaag de dag zo´n 125 medewerkers telt en wereldwijd haar eiertransport-, opfok- en volière-systemen naar meer dan zeventig landen exporteert. Leidraad voor de ontwikkeling van producten blijft het gedrag van de kip. ,,Kippen zijn sociale dieren. Als je er een studie van maakt, vertellen ze je precies wat ze prettig en acceptabel vinden."

 

STUDEERKAMER Voor Jansen is de kippenstal nog steeds de studeerkamer. ,,Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die mij voor gek verslijten, maar ik ga nog geregeld rond de klok van vier uur ´s nachts de stal in, zeker als we aan de slag gaan met het uitwerken van nieuwe systemen." Jansen legt uit dat hij dan urenlang met notitieblok en pen het gedrag van de kippen beschrijft. ,,De laatste keer dat ik dat deed, liepen er twee verschillende kippenrassen in de stal rond. Daar kwamen duidelijke verschillen uit naar voren, bijvoorbeeld het moment waarop ze eieren leggen. Met zulke kennis kunnen wij weer vooruit."

Om de sfeertekening die de pensioengerechtigde ondernemer geeft, kan Jansen zelf ook grinniken. ,,Er staan natuurlijk ook camera's in de stal, die worden op een later moment door medewerkers ook bekeken. Af en toe zwaai ik naar die jongens." Jansen legt uit dat dit werk onderdeel is van zijn passie voor dieren en techniek. ,,Maar het levert ook zinnige informatie op, zeker als je dat vergelijkt met de informatie die je door middel van camera's verkrijgt. Die beelden zijn toch wat statischer en minder gedetailleerd."

Duidelijk is dat de ondernemer nog van de ouderwetse stempel is. ,,De hele wereld is veranderd, alle technieken zijn nieuw. Toen ik begon, tekenden we op papier en maakten we berekeningen met de rekenliniaal. Als je nu ziet wat er door automatisering allemaal mogelijk is, dan mag je het een revolutie noemen. Ik vind het mooi dat ik dat van dicht bij heb meegemaakt."

Wel kiest Jansen zorgvuldig uit hoe hij alle moderne technologieën gebruikt. ,,Een smartphone met allerlei apps hoef ik niet. Mijn oude Nokia werkt nog prima. Bovendien vind ik dat de wereld door dat soort ontwikkelingen onpersoonlijker en oppervlakkiger is geworden. Ergens de tijd voor nemen zit er nauwelijks in; het moet elke keer sneller. Dat noemen ze dan 'sociale media', maar ik noem het 'hurry-up media'. Nee, laat mij dan liever in de stal zitten en het gedrag van de kippen bestuderen, al begrijp ik ook goed dat het als bedrijf belangrijk is om mee te gaan in die maatschappelijke veranderingen."

 

NIEUWE GENERATIE Om die reden wil hij ook graag ruimte bieden aan Erik den Besten en Martijn Haverkamp, met wie Jansen de driekoppige directie van Jansen Poultry vormt. ,,Ik laat een grote sleutel maken en die zal ik symbolisch overhandigen. Ik wil de nieuwe generatie graag alle ruimte bieden." Jansen wil de komende jaren als een klankbord met een vrije rol fungeren. ,,Ik loop nog met wat plannetjes rond, daar wil ik mij op concentreren. Met de dagelijkse gang van zaken wil ik mij zo min mogelijk bemoeien."

Wel zal hij soms de rol van luis in de pels aannemen. ,,Af en toe een beetje porren en de boel op scherp zetten, dat vind ik wel mooi. Het gaat mij erom dat de filosofie van innovatie en ontwikkeling op de lange termijn verzekerd is." Dat betekent wel dat Jansen moet loslaten en soms zijn tong af zal moeten bijten. ,,Dat zal niet makkelijk zijn, maar de nieuwe generatie moet fouten kunnen maken zoals ik dat ook geregeld heb gedaan. Daar leer je tenslotte het meeste van. In mijn ogen is succesvol zijn in je werk een optelsom van fouten maken en daarvan leren."

Een precies tijdspad is verder niet uitgestippeld. ,,Dat hebben we voor ons uitgeschoven, ook vanwege de bouw van het nieuwe logistiek centrum en de groei van het bedrijf. Die ontwikkelingen hebben de afgelopen tijd veel aandacht gevraagd. Maar binnen afzienbare tijd komt de opvolging ongetwijfeld wel aan bod." Duidelijk is dat daar de tijd voor genomen wordt. Jansen lacht veelbetekenend. ,,Ik houd nog steeds van mijn werk. Zolang ze het slot van de achterdeur niet verwisselen, loop ik hier nog wel een tijdje rond."