• Edward Doelman

'Veel mensen weten niet hoe ze vis moeten bereiden'

BARNEVELD Een half jaar geleden stapte Lambert Bos in de zaak. De nieuwe eigenaar van visspeciaalzaak ´t Visnet in Barneveld heeft de 'schwung teruggebracht' in de winkel aan de Nieuwstraat. Verder timmert hij met een ambulante viskraam aan de weg. ,,Eigenlijk geen schokkende zaken hoor, maar de aandacht is terug", vertelt Bos over zijn werkwijze.

Edward Doelman

 

Bos groeide op in Spakenburg. Zijn vader runde tientallen jaren een markthandel in de vis. ,,Hij ging het ongeveer zeven jaar geleden rustiger aandoen en mijn zus Adrianne en zwager Dick Hop namen het stokje over. Zij maakten de keuze om met de markthandel te stoppen en 't Visnet in Barneveld te openen", schetst Bos. ,,Vanuit het niets moesten zij het opbouwen. Daar is veel doorzettingsvermogen voor nodig."

Zelf was hij (29) in eerste instantie niet geïnteresseerd zo'n job. In een baan als technisch inkoper zag hij echter onvoldoende uitdaging. ,,De hele dag op kantoor werken en weinig direct contact met mensen ging mij tegenstaan", schetst Bos. Ondertussen had zwager Dick Hop begin vorig jaar een baan buiten de winkel gevonden. ,,Mijn vader en zus draaiden de winkel, maar de echte aandacht ontbrak. Dat zag ik ook."

Lambert Bos zag zijn kans schoon, zegde zijn baan op en koos alsnog voor een bestaan als ondernemer. Sinds het begin van dit kalenderjaar is hij de nieuwe eigenaar van 't Visnet. Sindsdien is er het nodige veranderd. ,,Geen aardverschuivingen, maar we hebben wel wat verbeterslagen gemaakt." Een zichtbare verbetering is het terras dat aan de voorzijde van de winkel in Barneveld is gecreëerd. ,,Verder zijn we ook met onze inkoop en communicatie aan de slag gegaan."

VERGETEN VIS Juist communiceren met de klanten is belangrijk, vindt Bos. ,,Veel Nederlanders weten niet zo goed hoe ze vis moeten bereiden of zijn onbekend met bijvoorbeeld de wijting, de schelvis of de schar. Dit zijn de vergeten vissoorten." Bos brengt ze graag onder de aandacht. ,,Over het gebrek aan kennis van vissoorten en de bereidingswijze maak ik mij wel zorgen. Het is met het oog op de toekomst van visspeciaalzaken als 't Visnet belangrijk dat die kennisoverdracht plaatsvindt. Eigenlijk proberen wij onze klanten een beetje op te voeden."

Naast die wijzigingen is Bos ook druk met de rijdende viswagen. 't Visnet verwierf het afgelopen half jaar diverse plekken waar hij wekelijks vis mag verkopen. Zo staat hij iedere woensdag met de wagen in Wekerom en Uddel, terwijl donderdagmiddag Kootwijkerbroek de standplaats is. Vrijdagochtend wordt de kraam naar Harselaar gereden, 's middags staat hij op een versmarkt in Overberg. ,,Sinds anderhalf jaar hebben we de wagen en dat is een mooie aanvulling op de winkel", vindt de ondernemer.

 

HARING Hij doet zijn verhaal net nadat twee weken geleden het nieuwe haringseizoen van start ging. ,,Veel visliefhebbers willen graag de Hollandse nieuwe proeven. Van heinde en verre komen mensen naar onze winkel", weet Bos. Hij is blij met deze periode. ,,Verse vis staat tijdelijk nog meer in de schijnwerpers. Dat is goed voor de sector en het product." Voor 't Visnet zelf richt Bos zich echter liever op de lange termijn. ,,Voor mij persoonlijk was het een mooie start als ondernemer, de zaak staat weer op de rit. Daar gaan we op voortborduren."