• Edward Doelman

Voorthuizenaar Edwin Top nieuw gezicht Optisport

BARNEVELD/VOORTHUIZEN ,,Het gaat steeds beter." Dat is de voorzichtige conclusie van Edwin Top, die vorige maand bij Optisport in dienst trad. Hij is als opvolger van Erik Boelen verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van vijftien sportaccommodaties binnen de gemeente Barneveld. Top hoopt dat zijn lokale kennis hem van pas komt bij het uitoefenen van zijn nieuwe baan. ,,Na twaalf jaar ben ik terug in Voorthuizen."

Edward Doelman

 

De 33-jarige Top groeide op in Voorthuizen, ging naar het Johannes Fontanus College en voetbalde voor voetbalverenigingen VVOP en SDVB. ,,Ik kan wel zeggen dat ik terug van weggeweest ben", lacht hij. Twaalf jaar geleden verliet hij zijn woonplaats Voorthuizen. Na studies in Nijmegen en Rotterdam ging hij met zijn vrouw in de Maasstad wonen. ,,Maar wij hebben inmiddels twee zoontjes. Daarom wilden we graag de stad uit, terug naar een dorp."

De keuze viel op Voorthuizen. Top was in eerste instantie van plan om zijn baan bij de gemeente Heusden aan te houden, maar solliciteerde ook bij Optisport, dat een locatiemanager zocht voor haar accommodaties in Soest. ,,Maar al snel werd duidelijk dat Erik Boelen een andere baan dichter bij zijn woonplaats had gevonden en dat de post in Barneveld vrijgekomen was. Ik kon er aan de slag." Daar hoefde Top niet lang over na te denken. ,,Ik heb binding met en een netwerk in Voorthuizen en Barneveld, dat zie ik als een voordeel."

Uiteraard is de nieuwe locatiemanager bekend met de onrust die ontstond, nadat in 2014 werd besloten om de zwembaden, sporthallen en -zalen, gymnastieklokalen en De Veluwehal over te dragen aan Optisport. ,,Ik weet dat het een moeilijke periode is geweest met allerlei kritiekpunten over de kwaliteit, tijden, tarieven en de schoonmaak", geeft Top aan. Maar daar zit volgens hem duidelijk een verbetering in. ,,Ik heb de indruk dat, onder leiding van Erik Boelen een behoorlijke slag geslagen is, uiteraard ook in samenwerking met de gemeente. Voor het beheer en onderhoud zijn de lijntjes tussen Optisport en de gemeente heel kort, zo heb ik al gemerkt. Dat is fijn werken."

 

BEELDVORMING De eerste werkweken in Barneveld en Voorthuizen zijn hem uitstekend bevallen. ,,Wat mij opvalt is het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee het team werkt", benadrukt Top. Dat wijkt af van de beeldvorming. ,,Optisport wordt al snel als bedreiging gezien, door mensen van buitenaf en ook door de mensen die eerst bij de gemeente en nu voor Optisport werkten. Er zijn zaken veranderd en we proberen op bepaalde manieren efficiënter te werken, maar er wordt met dezelfde bevlogenheid gewerkt. De zwemles heeft echt niet aan kwaliteit ingeboet. Het probleem is alleen dat veel mensen hun oordeel vormen naar aanleiding van artikelen in de krant of vragen van raadsleden."

Juist aan die beeldvorming wil Top wat doen. ,,We zullen meer zichtbaar moeten zijn, ook als het goed gaat. Neem bijvoorbeeld het WK taekwondo; nog nooit heeft zo'n groot evenement plaatsgevonden in de Veluwehal. Dat Optisport aan de organisatie ervan ook een belangrijke bijdrage leverde, dat hoor en lees je nergens." De nieuwe locatiemanager wil graag dat gebruikers van de sportaccommodaties een reëel beeld krijgen van het werk van Optisport. ,,Als iets niet goed is, willen we dat horen en ondernemen we actie. De schoonmaak blijft bijvoorbeeld een aandachtspunt. Maar als het goed gaat, dan verdienen onze mensen daar ook de credits voor."

 

ZONDAGEN Zelf wil Top de komende maanden taxeren waar nog kansen liggen voor de exploitatie. Bekend is dat verhuur van de Veluwehal op zondagen mogelijk kansen biedt om de inkomsten op te schroeven. ,,Natuurlijk streven we naar een goede bezetting, in dat opzicht waren Doorbrekers fijne huurders. Commerciële evenementen op zondag liggen hier gevoelig", weet Top. Van november tot maart wordt de Veluwehal op zondagen gebruikt voor zaalhockey. ,,Na maart moeten we kijken wat hier passend is."

De nieuwe locatiemanager denkt verder na over mogelijk andere activiteiten. ,,We gaan bijvoorbeeld zeemeerminzwemmen aanbieden, waarbij kinderen zwemmen als een zeemeermin. Met name voor meidenkinderfeestjes is dit een leuke activiteit. Verder zijn er ideeën voor een run-swim-run-wedstrijd in Barneveld. Daarnaast willen we, in samenwerking met scholen, meer aandacht schenken aan veilig zwemmen."

Duidelijk is dat Top met veel zin aan zijn nieuwe job is begonnen. ,,Ik ben de derde locatiemanager in drie jaar tijd, maar ik ben erin gestapt met de intentie om hier de komende jaren te blijven. Continuïteit lijkt mij goed voor alle partijen. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen."