• Rik Bronkhorst. Bewerking door BDUmedia

Echtpaar na brand Barneveld: ‘Blij dat ons niets mankeert’

BARNEVELD De schrik zit er nog flink in bij de Barneveldse Riet (78) en Jaap (80) Groenhuyzen. Zondagmiddag vatte de wasdroger in hun appartement in woonzorgcentrum Neboplus aan de Johan de Wittlaan vlam. Binnen afzienbare tijd stond de woning vol met rook. ,,We zijn zo blij dat ons verder niets mankeert”, blikken ze een dag later terug.

Rik Bronkhorst 

,,Mijn man was wat aan het puzzelen en ik lag even op de bank. Opeens begon de brandmelder te piepen. We schrokken ons kapot. Ja, echt waar.” Er bleek rook uit de kast in de keuken te komen. Precies op de plek waar de droogtrommel staat. ,,Jaap stond op, trok de stekker uit het apparaat en haalde de kleding eruit. Ik belde gelijk 112. Toen bleven we staan. We waren in shock.”

Haar man vervolgt: ,,De ruimte vulde zich heel snel met donkere zwarte rook. We zagen bijna niks meer. Opeens werd er keihard op het raam geklopt. ‘Eruit!, eruit!’, hoorden we iemand schreeuwen. We realiseerden ons toen pas wat er aan de hand was. We openden de deur en de verpleegster trok ons gelijk naar buiten de gang op.”

ZUURSTOF Op sokken en zonder jas werd het echtpaar door de verpleging naar beneden gebracht. Richting de ambulance, die samen met de brandweer al ter plaatse was. ,,We hadden misschien te veel rook ingeademd”, legt Riet uit. ,,Jij was zo klaar”, wijst ze naar haar man. ,,Ik moest even aan de zuurstof om op adem te komen. Gelukkig hoefden we niet mee naar het ziekenhuis.”

,,Het duurde allemaal bij elkaar misschien twintig minuten.” Jaap vindt dat het snel is gegaan. ,,Het is zo onwerkelijk om dit mee te maken. In de 58 jaar dat we getrouwd zijn hebben we nog nooit brand meegemaakt.” ,,We laten ook altijd de kastdeur open staan zodat de warmte weg kan”, voegt Riet toe. ,,Ook was de droger nog maar vier jaar oud.” Ze probeert een verklaring te zoeken. ,,Ik weet echt niet hoe het heeft kunnen gebeuren.”

GOEDE ZORGEN Na het bezoek aan de ambulance is het echtpaar weer naar binnen gebracht. ,,Het personeel had een ruimte voor ons beschikbaar gesteld. Daar konden we even tot rust komen”, zegt ze. ,,Het personeel van Neboplus is verschrikkelijk lief voor ons geweest. Daar zijn we heel gelukkig mee. We hebben te eten gehad en ze staan ons op alle mogelijke manieren bij. Het is een heel fijne gedachte dat ze hier goed op ons letten.”

De brandweer heeft de meeste meubels kunnen redden. Wel moet de parketvloer eruit en komen er schilders om de muur weer wit te maken. Daarnaast moet er in het pand dat officieel van Woningstichting Barneveld is ,,gewoon goed” geventileerd worden.

Het echtpaar woont al drie jaar geheel zelfstandig binnen Neboplus. ,,We doen écht alles nog zelf”, vertelt Jaap trots. ,,Wel zijn we er nu aan toe om voor anderhalf uur in de week hulp te kunnen krijgen. Sommige dingen zijn als je ouder wordt soms best lastig.” Ze hopen binnen enkele weken terug te kunnen keren naar Neboplus. Tot die tijd wonen ze bij hun dochter in Voorthuizen. Bang om terug te keren zijn ze niet. ,,We hebben zin om straks weer naar huis te gaan."