• Veilig De Burgt

Hondenpoepbakken sneuvelen; Barneveld neemt maatregelen

BARNEVELD Zeker acht hondenpoepbakken in de gemeente Barneveld zijn de afgelopen weken gesneuveld door zwaar vuurwerk. Reden voor de gemeente om de bakken nu al af te sluiten, om meer schade te voorkomen. Een afvalbak kost al gauw zo'n zeshonderd euro.

Wouter van Dijk

Begin december was het op één avond raak bij twee bakken in de wijk De Burgt, aan de Grote Beek en aan de Knottenbeltlaan. ,,Waarbij het duidelijk was dat het hier niet om normaal vuurwerk ging'', zegt Ruben Karrenbeld van wijkplatform De Burgt. ,,Omwonenden schrokken op van een enorme knal. Door de kracht van de explosie vloog bij één bak het deksel met zo'n kracht weg, dat schade aan een dak van een nabijgelegen woning en aan een auto het gevolg was. Zulke zware explosies zijn het gevolg van bijzonder zwaar vuurwerk.''

Ook op andere plekken moesten hondenpoepbakken het ontgelden. Reden voor de gemeente om meer schade te voorkomen en de bakken, eerder dan voorgaande jaren, vandaag alle bakken af te sluiten. Hondenbezitters kunnen zakjes met uitwerpselen onder de bakken leggen. Die zakjes worden opgehaald om ,,de ergste overlast te voorkomen'', meldt de gemeente.

Wat betreft de daders, vermoedt Karrenbeld dat de ontploffingen in De Burgt - naast die aan de Grote Beek en de Knottenbeltlaan ook in november één aan Ambon - het werk is van dezelfde groep. ,,Getuigen hebben bij één van de incidenten een groep van vier jongens van rond de achttien jaar op brommers gezien, en bij een ander incident werd ook brommergeluid gehoord.''

De politie riep inwoners recent op alert te zijn op vuurwerkoverlast omdat dit Barneveldbreed in toenemende mate een probleem is. Opvallend is volgens de politie vooral de intensiteit van het vaak steeds zwaardere vuurwerk.

Vuurwerk mag worden afgestoken op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 2.00 uur. De officiële verkoop vindt plaats op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Er is dit jaar in de gemeente Barneveld één vuurwerkvrije zone aangevraagd: het gebied rond vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk. Aanvragers van vreugdevuren en locaties voor carbidschieten kunnen tot en met vandaag gedooglocaties en ontheffingen officieel afstemmen met de gemeente.