• Politie

Kindermisbruiker uit Barneveld (42) ontsnapt uit tbs-kliniek

NIJMEGEN/BARNEVELD Een 42-jarige Barnevelder die eind 2013 is veroordeeld wegens kindermisbruik, is donderdagmiddag tijdens een begeleid verlof ontsnapt uit de Pompekliniek in Nijmegen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Het OM en een speciaal team van de politie houden nu een klopjacht.

Wouter van Dijk

Dat meldt woordvoerder Jeichien de Graaff van het Landelijk Parket van het OM. De man zou er tijdens een verlof in het buitengebied van Malden vandoor zijn gegaan. ,,We willen deze man zeer dringend weer vastgezet hebben. Niet alleen voor de veiligheid van anderen, maar ook voor zijn eigen veiligheid.'' De politie zoekt een 42-jarige man van 1.85 meter lang, met opvallende brede heupen en kort grijsblond haar. Hij droeg donderdag een spijkerbroek en een zwart shirt en had een rugzak bij zich. Het politieteam zoekt momenteel op locaties waarvan aannemelijk is dat de Barnevelder daar zou kunnen verblijven.

De man werd werd in 2013 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met dwangverpleging, vanwege de misbruik van vijf minderjarige meisjes van destijds zes tot acht jaar oud, onder meer in de Barneveldse wijk De Burgt. Hij werd in augustus van dat jaar gearresteerd, toen hij meisjes had betast tijdens een waterspelletje. Hij deed dat in zijn schuurtje met als smoes dat hij ze wilde afdrogen. In 2006 was hij ook al veroordeeld voor ontucht met een minderjarig meisje in Utrecht.

De Graaff: ,,We hebben betrokkenen en familieleden van de slachtoffers van destijds gisteren direct op de hoogte gebracht van de ontsnapping.''

De gemeente Barneveld is ook op de hoogte van de ontsnapping.