• Archieffoto

    Ted Walker

Relatief veel aanvragen voor koelen van stallen

REGIO De Gelderse brandweer krijgt door het warme weer relatief veel aanvragen voor het koelen van veestallen. Zo koelde de brandweer van Lunteren donderdag een varkensstal en werd de brandweer van Kootwijkerbroek bij een kippenschuur gevraagd. De brandweer kan bij noodgevallen waarbij dieren ernstig te lijden hebben worden ingezet. ,,Maar het is plat gezegd niet; u vraagt, wij draaien'', legt woordvoerder van de hulpdiensten Allard Schimmel uit.

Ted Walker

De inzet van de brandweer is er altijd op gericht om schade en leed voor mens en dier te beperken. Maar het koelen van stallen bijvoorbeeld moet wel nut hebben. Daarom gaat momenteel de Officier van Dienst (OvD) van de brandweer eerst op verkenning wanneer er een hulpaanvraag binnenkomt. ,,De varkensschuur in Lunteren was van een constructie die gekoeld kon worden. Maar we zijn inmiddels ook bij een schuur geweest die dusdanig goed geïsoleerd was, dat koelen met water geen enkele zin had'', vertelt Schimmel. ,,Dus wat we doen is dat de OvD ter plaatse eerst samen met de boer en eventueel met andere diensten een plan de campagne maakt."  

Schimmel meldt dat 'de andere dienst' bijvoorbeeld stichting Salvage kan zijn. ,,Via Salvage is er bij de varkensschuur ook een grote ventilator ter plaatse gekomen die de warmte uit de schuur heeft geblazen. Inmiddels hebben we zo'n vijf aanvragen voor hulp binnen die we op deze wijze gaan aanvliegen. Of dit nieuw is? Nee hoor. We werken vaker volgens dit scenario. Uniek is het wel in deze situatie, omdat we niet vaker zoveel aanvragen van veeboeren tegelijk kregen. We doen dit nu zo om manschappen en materieel te sparen en inzetbaar te houden en uiteraard om niet zinloos vele duizenden liters water te gebruiken.''

Een van de actuele verzoeken komt van een kippenbedrijf uit Ederveen. De Officier van Dienst is daar nu ter plaatse om een plan te maken. Hoe dat bedrijf geholpen gaat worden is dus nog niet bekend. Ook een bedrijf in Kootwijkerbroek heeft de hulp van de brandweer ingeroepen.

112