Hoi Marijn,

Mooi dat je deze klus voor je rekening neemt. Berichten die moeten worden bewerkt staan op datum. Dus ze kunnen tussen berichten die al klaar zijn. Bewerkte berichten geef je drie streen ***. De verder informatie voegen wij toe. Bijvoorbeeld als het bericht is verwerkt in de agenda of is gebruikt in De WOudenberger of Scherpenzeelse Krant.

Mocht je vragen of suggesties hebben, schroom niet te bellen: 06 46605548. Nog een verzoek: geef berichten uit Woudenberg en Scherpenzeel voorrang.

Overigens kan maar een persoon tegelijk in deze bak werken.

Groeten en veel succes,

André van der Velde

13 en 14 februari Expositie Moespot Achterveld

In het weekend van 13 en 14 februari is de jaarlijkse

expositie van de Vrije Kwasten in de Moespot in

Achterveld. Er zijn ruim 50 schilderijen te bekijken van

verschillende schilders met onder andere

landschappen, portretten, abstract en vrije werken.

De Vrije Kwasten is een club vrijetijdsschilders uit de regio

Leusden, Achterveld, Barneveld en Amersfoort die

regelmatig bijeen komen om met elkaar te schilderen. De

werken die het afgelopen jaar gemaakt zijn worden

tentoongesteld tijdens de jaarlijkse expositie.

Op zaterdag 13 februari zal Erik van Beurden, wethouder

van de gemeente Leusden, om 13:30 de officiële opening

verrichten met een korte toespraak en aansluitend zal de

band "Valerie & friends" optreden.

U bent van harte welkom op 13 en 14 februari in Cultureel

centrum de Moespot, Jan van Arkelweg 6, Achterveld. De

expositie is zowel zaterdag als zondag vrij toegankelijk

tussen 10.00 en 17.00 uur. Meer informatie vindt u op

www.devrijekwasten.nl

Elke woensdag samen lunchen in het Cultuurhuis

WOUDENBERG Elke woensdag verandert de grote leestafel in het Cultuurhuis in een grote eettafel. Een tafel waaraan iedereen kan aanschuiven om gezamenlijk te lunchen. De bediening wordt gedaan door enthousiaste cliënten van Reinaerde en zij maken ook elke week onder begeleiding van hobby-kok Trijn Boersma een heerlijke soep.

Op het menu staat altijd 1 soort soep en er is keuze uit 2 broodjes. Soep kost € 2,50 en de broodjes € 3,50. Reserveren voor de lunch is niet nodig.

Steeds meer Woudenbergers ontdekken dat het leuk is om aan de grote tafel aan te schuiven voor een lunch. Bezoekers zijn blij verrast over het eten, de bediening en de sfeer. Ons doel is om een ontmoetingsplek te maken, voor iedereen.

Iedereen is uitgenodigd om ook een keer binnen te lopen en zelf te ervaren hoe het is. Het team van vrijwilligers en de cliënten van Reinaerde staat klaar!

13 januari

*** / AGENDA

Nieuw programma spelenkar

SCHERPENZEEL De spelenkaractiviteiten starten weer op woensdag 13 januari om 14.30 uur in de Breehoek. Twee keer in de maand op de woensdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur biedt de activiteitencoach sport- en spelactiviteiten aan in zaal 3 van sporthal de Breehoek. Iedereen vanaf 6 tot met 12 jaar is welkom om eventueel met een vriendje of vriendinnetje gratis deel te nemen aan de activiteiten. Ook op woensdagen 20 januari (de Breehoek) en 10 februari (Het Foort, Vijverlaan 4) vindt de spelenkar plaats. Het complete programma is te vinden op www.jos-scherpenzeel.nl. Voor meer informatie: Marije Bangma, m.bangma@scherpenzeel.nl, 033-4573367 of 06-13235206.

WOUDENBERG, deze is gebruikt

*** / TIJD ONTBREEKT

14 januari

Wiebe Wieling geeft lezing in Woudenberg

WOUDENBERG Wiebe Wieling, voorzitter van de vereniging 'De Friesche Elfsteden', komt donderdag 14 januari naar Hotel-Brasserie Schimmel aan Stationsweg Oost 243 in Woudenberg voor de lezing 'Tussen Klunen en Transponder'. In deze lezing zal Wieling de ontwikkelingen van de Elfstedentocht door de jaren heen tegen het licht houden en de (on)mogelijkheden voor het organiseren van een dergelijk massaal volksevenement.

De kaarten kosten € 7,50 en zijn te koop bij ESSO Voskuilen en Hotel Schimmel in Woudenberg en Tabakshop Verwoerd in Scherpenzeel. De toegangsprijs in inclusief 'koek en zopie' bij binnenkomst. De opbrengst komt ten goede aan Schaatsclub Woudenberg.

15 januari

*** / AGENDA

Thema Café over William Turner

WOUDENBERG Tijdens het Thema Café op vrijdag 15 januari in Multifunctioneel Centrum De Schans in Woudenberg staat schilder William Turner (1775-1851) centraal. Turner werd beïnvloed door Nederlandse en Franse 17e-eeuwse schilders en is de belangrijkste meester van de Engelse landschapsschilderkunst. Turner was een voorloper van het impressionisme en ondanks zijn ongewone techniek in zijn tijd al vanaf het begin erg succesvol. Het Thema Café start vanaf 14.00 uur, om 13.30 uur is de zaal open. Voor meer informatie: Cees Heuvelman, 033-286 25 42 of swow.themacafe@gmail.com

15 januari

*** / AGENDA

Leerlingen geven 'Frozen'-concert

RENSWOUDE Het beginners- en leerlingenorkest van harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude en muziekvereniging Caecilia Scherpenzeel geeft op vrijdag 15 januari een 'Frozen'-concert. De ontvangst, de muziek, de pauze met de drankjes: alles staat in het teken van de Disney film 'Frozen'. Het concert wordt gegeven in gebouw 't Podium aan de Nijborg 2 in Renswoude en begint om 19.30 uur. Toegang is gratis. Het leerlingenorkest is een samenstelling van leerlingen van harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude en leerlingen van muziekvereniging Caecilia Scherpenzeel. Het orkest, dat onder leiding staat van Harry Weijkamp, treedt een aantal keer per jaar op om ervaring op te doen.

16 januari

*** / AGENDA

Boerderijdieren in de kunst in Galerie Zuid

HARSKAMP Met het voordagen van het zevende 'Harsboutergedicht' openen duodichters Kila & Babsie zaterdag 16 januari om 15.30 uur de tentoonstelling 'Boerderijdieren in de kunst' in Galerie Zuid in Harskamp. Negen kunstenaars hebben voor deze thematentoonstelling werk gemaakt waarin boerderijdieren centraal staan. De tentoonstelling bestaat onder meer uit dieren van keramiek en hout, olieverfschilderijen en kleuretsen. Tot en met 9 april is de tentoonstelling te bekijken in de galerie aan Molenweg 109. Op woensdag, vrijdag , zaterdag en tweede paasdag geopend tussen 14.00 en 17.00 uur. De toegang is vrij. Voor meer informatie: www.galeriezuid.nl

17 januari (en verder)

*** / AGENDA (t/m 15 mei)

Bijbelstudie over Zacharia

KOOTWIJKERBROEK De komende maanden houdt Dato Steenhuis op de derde zondag van de maand een bijbelstudie over Zacharia in Kulturhus de Essenburcht.

De bijbelstudie begint steeds om 16.15 uur. Er is gelegenheid om van te voren vragen in te dienen. Ook is er kinderoppas aanwezig. Meer informatie is te vinden op de website www.dehogepriester.nl

De studies over Zacharia zijn op 17 januari, 21 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei.

19 januari

*** / AGENDA

Lezing over beginnend imkeren

LUNTEREN Bijenvereniging 'De Bakermat' geeft dinsdag 19 januari een lezing over het beginnend imkeren en valkuilen, gegeven door twee leden die vertellen wat hen zoal bezighoudt als imker. ,,Wat zijn de valkuilen en waar moet je ondersteuning krijgen?'' Ook wil de imkervereniging startende imkers begeleiden.

De lezing wordt gehouden in het clubgebouw van Schietvereniging TYR aan de Cees de Koninglaan 25.

20 januari

*** / AGENDA

Speurtocht in Medisch Centrum Harskamp

HARSKAMP Het Medisch Centrum in Harskamp houdt woensdag 20 januari een leerzame speurtocht voor kinderen. Tijdens de speurtocht leren ze wat er allemaal te doen is in het gezondheidscentrum en wat sporten en voeding met je lichaam doet. De activiteit wordt georganiseerd door Sportservice Ede in samenwerking met Fysiotherapie Harskamp, Di-eet gezond, Podozorg Harskamp, Delta, SV Harskamp, Doto en Kinderwerk Harskamp.

Kinderen van 3 tot en met 6 jaar kunnen meedoen van 14.30 tot 15.30 uur en kinderen van 7 tot en met 13 jaar zijn welkom van 15.30 tot 16.30 uur. Deelname aan de speurtocht is gratis. De speurtocht wordt gehouden in Medisch Centrum Harskamp, Edeseweg 141C. Vooraf opgeven kan via www.sportservice-ede.nl/gcharskamp. Meer informatie: jannet.vandepol@sportservice-ede.nl of via 06-46096906.

20 januari WOUDENBERG, deze is gebruikt

*** / AGENDA

Bijbellezing Henk van den Belt

WOUDENBERG Professor Henk van den Belt zal woensdag 20 januari verder gaan met zijn serie bijbellezingen over Stefanus. Het thema van deze serie is 'Stefanus een trouwe getuige'. Het onderwerp van de lezing op 20 januari is 'Een Profeet zoals Mozes' (Handelingen 7:17-43). Van den Belt is bijzonder hoogleraar Gereformeerde Godgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing vindt plaats in het kerkelijk centrum Eben Haëzer in Woudenberg, Schoutstraat 8a, en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open en is er koffie. Er is geen pauze. De avond wordt om 21.00 uur afgesloten. Bij de uitgang staat een collectebus ter bestrijding van de kosten van de avond. De volgende lezingen zijn gepland op de woensdagen 10 februari en 16 maart.

Zaterdag 23 januari

HET NIEUWE "VERRASSINGSFEEST" VAN DE PUUPENKOPPEN!

ACHTERVELD Op zaterdag 23 januari zal in Ons Gebouw (Hessenweg 212, Achterveld) voor het eerst het nieuwe feest van de Puupenkoppen plaatsvinden; het Verrassingsfeest!

Dit feest is de vervanger van het Hofkapellenfestival, wat 18 jaar door de Puupenkoppen werd georganiseerd. Na zoveel jaren blaasgeweld werd het tijd voor een vernieuwend feest.

Kaarten kosten € 12,50. Toegang vanaf 18 jaar. Neem je legitimatie mee, er kan om gevraagd worden. Aanvang: van 20.00 uur tot 01.30 uur.

Kaarten voor de losse verkoop zijn - indien nog verkrijgbaar - vanaf 16 januari te koop bij Dogsport, Jan van Arkelweg 3a te Achterveld.

Op deze vernieuwende avond kunt u diverse optredens verwachten, o.a. van "die

Supertolle Schlagerschwestern" en de kleinste DJ van Europa, DJ Timmie Tirol.

De Puupenkoppen kunnen het Hofkapellenfestival niet helemaal loslaten, dus er zullen deze avond ook optredens zijn van Eentje Tussedeur, de Turfstampers en de

Sfeerblazers

Verder kunt u een spetterend optreden van onze dansmariekes verwachten!

Kortom, het wordt een zinderende, muzikale en vooral gezellige avond.

24 Januari

AANGEPASTE KERKDIENST.

LUNTEREN De Hersteld Hervormde Gemeente Lunteren verzorgt zondag 24 januari een kerkdienst met de

verstandelijk gehandicapten. De dienst vindt plaats in de Bethelkerk aan de Postweg / hoek Schaepmanstraat in Lunteren en begint om 16.30 uur. Voorganger is ds. Joh. Post. Het thema is: "Kwam

Jezus voor jou?". Na afloop is er gelegenheid een kopje koffie of fris te drinken.

24 januari

ACHTERVELD Opstellingen maken helder waarom dingen lopen zoals ze lopen. Zondag 24 januari is er op "Schoonderbeek " in Achterveld/ De Glind de mogelijkheid om daar via een workshop naar te kijken.

Wanneer deelnemers zicht krijgen op de oorsprong van hun vraag, wordt pas helder wat nodig is om uit de vastgezette patronen los te kunnen komen. Na een opstellingen ervaart men vaak opluchting, een last die af valt, een vrijer gevoel, meer ruimte en/of bevestiging van dat wat men altijd al vermoedde.

Kosten voor een vraag inbreng € 65,- .

Als representant de eerste keer € 20,- daarna als representant gratis.

Tijd: 12.30 tot 17.00 uur. Schoonderbekerweg 13, De Glind. Voor meer informatie kan men terecht bij Rosa Kok: Schoonderbekerweg 13, tel. 0342-451414 of kijk op www.ekoe.nl

24 Januari

Marco Borsato Popdienst in De Voorhof

De Hof van Heden Commissie van de Protestantse Gemeente De Voorhof organiseert a.s. zondagavond 24 januari een Marco Borsato-dienst in De Voorhof. De dienst wordt geleid door ds. Dick Steenks. Het thema van de dienst is 'droom, durf, doe en deel'.

Het is niet de eerste keer dat Steenks een popkerkdienst organiseert. Een aantal jaar geleden stond de dienst in het teken van U2. En vorig jaar ging een dienst over 'religie in popmuziek'.

Dit soort kerkdiensten sluit volgens Steenks aan op wat mensen van binnen en buiten de kerk zoeken. Ze krijgen antwoorden, noem het steun die in muzikale vorm binnenkomt. In een taal die mensen verstaan en begrijpen.

Steenks: 'Het blijkt dat ik een hele kerkdienst moeiteloos kan vullen met Borsato-nummers. Want veel nummers van hem gaan over levensvragen, vragen uit de Bijbel. Marco Borsato heeft liederen met mooie teksten die je kunnen raken of waar een duidelijke boodschap in zit', aldus de predikant.

Steenks vindt de dienst liturgisch verantwoord, ook zonder kerkliederen. 'Dit is echter wel een dienst met alleen maar Borsato-nummers. Dat moeten kerkgangers wel weten.'

Plaats: De Voorhof, Nico Bergsteijnweg 139

Aanvang: 18.30 uur

Meer informatie bij: ds. Dick Steenks, 033-2867473, steenks@pkndevoorhof.nl

27 januari & 3 februari

*** / AGENDA

Voorleesfeestje in bibliotheek

WOUDENBERG In het kader van de Nationale Voorleesdagen wordt woensdag 27 januari om 14.00 uur een voorleesfeestje gehouden in de bibliotheek van Woudenberg. Verteltheater Sterreke speelt de voorstelling 'We hebben er een geitje bij' op woensdag 3 februari om 14.00 uur in de bibliotheek. Adres: Koningin Julianaplein 1. De activiteiten zijn gratis, maar voor de voorstelling zijn kaartjes te bestellen in verband met een beperkt aantal plaatsen. De Voorleesdagen en -activiteiten zijn bedoeld voor peuters en kleuters.

28 januari

*** / AGENDA

Yoyakim Figueras spreekt in Nederland

EDERVEEN Op uitnodiging van de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden komt Yoyakim Figueras uit Israël naar Nederland en spreekt donderdag 28 januari in Ederveen. Figueras is ouderling van de Chasdey Yeshua gemeente in Arad en zal spreken over het thema: 'Mijn leven als Messiasbelijdende gelovige in Israël'.

,,We zijn blij dat hij weer naar Nederland wil komen. In zijn toespraak geeft hij aandacht aan de moeilijke situatie van Messiasbelijdende Joden in Arad, maar ook aan de zegeningen die God daar geeft'', laat de stichting weten. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen. Aan het eind van iedere avond wordt er een collecte gehouden om het werk ten dienste van de Messiasbelijdende Joden voort te zetten en uit te breiden. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in 'Kerkheem' (achter de Hervormde Kerk), Hoofdweg 85. Verdere informatie: dhr. C. den Boon, 0318-574004.

*** / AGENDA

29 januari

Workshop Indiase Hoofdmassage

SCHERPENZEEL Bij Dorpscollege Krek wordt op vrijdagmorgen 29 januari van 9.00 tot 12.00 uur een workshop Indiase Hoofdmassage gehouden. Tijdens de workshop leert men de technieken om zelf Indiase Hoofdmassage te gaan geven. Deze hoofdmassage verlicht spanningen in de nek, hoofd en schouders, bestrijdt stress en houdt het haar en de hoofdhuid gezond. Men oefent op elkaar maar mag ook alleen naar de workshop komen. Ervaring met massage is niet noodzakelijk. Locatie: De Paddenburcht, aan de Breelaan 5. Docente: Elske Evers-Niesing. Kosten: 14,50 euro. Meer informatie: 033-2586754. Aanmelden via www.krekscherpenzeel.nl

aanmelden tót 1 februari

*** / AGENDA

'Samen sterker'

RENSWOUDE De promotiecommissie Renswoude en het nieuwe Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei verzorgen voor alle Renswoudenaren een brainstormavond op donderdag 11 februari. ,,Tijdens deze interactieve bijeenkomst gaan we met elkaar aan de slag om goede plannen te maken om ons bijzondere dorp beter op de recreatieve en toeristische kaart te zetten. Door samen initiatieven te bedenken en uit te voeren'', aldus de organisatie. Deze avond is toegankelijk voor ondernemers en andere partijen met een hart voor Renswoude, die zich willen inzetten voor een betere collectieve marketing en promotie. Het programma van donderdag 11 februari begint om 19.00 uur. Aanmelden kan tot en met 1 februari via samenwerkenloont@hv-marketing.nl

5 februari

Ladies Night in Woudenberg: 5 februari 2016

Op 5 februari sta ik met de klankschalen op de Ladies Night in Woudenberg. Het event waar je vanaf 19.30 de kans krijgt om je te laten verwennen. Er zijn gratis behandelingen zoals voetreflex, prijzen, goodies en verkoopstands.

Als je niet bekend bent met de klankschalen kom dan langs want dan kan je gratis een korte behandeling voor je rug, schouders en nek of je gezicht etc ervaren.

De toegang tot deze avond is maar € 5,00 euro. Je kan de kaarten bij mij kopen maar ook aan de deur van Hotel Schimmel waar dit event gehouden wordt. Misschien wel leuk om samen met je vriendin(nen) te genieten van een verwenavond?

5 februari

Gezellig zingend "stoom afblazen" in cafe moestas

WOUDENBERG In de grote steden is het heel normaal als je, ook als oudere, eventjes het café binnenstapt voor een drankje. In een dorp als Woudenberg kijkt men daar iets anders tegenaan, maar je hoeft echt geen kroegtijger te zijn als je op vrijdagavond 5 februari naar Café Moestas komt, om daar gezellig samen met dorpsgenoten eens lekker stoom af te blazen. Onder het genot van een drankje kun je dan luisterend en (mee-)zingend genieten van een optreden van 't Spoorkoor Op Stoom uit Woudenberg. Het gemengde koor, o.l.v. Joke Marcus, zal u verrassen met hun gevarieerde repertoire van het levenslied. Het eerste optreden staat gepland om ca. 21.00u. Deze avond is een aanrader voor de wat oudere jeugd, dus kom gezellig samen stoom afblazen, want zingen houdt jong!

10 februari

ACHTERVELD Altijd al een schriktraining van een gediplomeerde instructrice willen volgen met je paard ? Wij, leerlingen van het Groenhorst Barneveld, organiseren op woensdag 10 februari 2016 een schriktraining. Deze schriktraining is geschikt voor deelnemers vanaf 10 jaar. Voor deze schriktraining heb je geen eigen paard nodig. Er is namelijk de mogelijkheid om een paard te huren. Natuurlijk ben je met een eigen paard ook van harte welkom. De kosten bedragen €20,- per deelname, ongeacht of je met een eigen paard of huur paard deelneemt. Ook worden er professionele foto's gemaakt die na afloop te bestellen zijn, zodat je nog een leuk aandenken hebt.

Manege de MalleJan

't Jannendorp 1

3791 VJ Achterveld

Enthousiast geworden? Geef je dan nu op door een mail te sturen naar schriktraining2016@gmail.com , en u ontvangt van ons een aanmeldingsformulier. Ook voor meer informatie kunt u naar bovenstaand e-mail adres mailen. Mensen die niet mee willen doen maar toch willen komen kijken, zijn natuurlijk van harte welkom vanaf 10:00. Het bedrijf beschikt over een professionele accommodatie met een kantine.

20 februari

*** / (GA - tijd ontbreekt)

Otterlo Challenge Run

OTTERLO De tweede editie van de Otterlo Challenge Run vindt plaast op zaterdag 20 februari. Deelnemers kunnen kiezen uit een parcours van 8,5 of 18 kilometer, door de bosen van Otterlo met 17 of 36 obstakels, waaronder boomstammen, banden, modder en water. Start vanaf Mosselsepad 28 Otterlo. (tijd???)

Inschrijven en informatie via http://otterlochallengerun.nl

*** / GA

11 maart - 22 april

Peuters in het WildEDE Gastouder Marjolein Vereijken start een serie activiteiten voor peuters, samen met hun ouders: Peuters in het Wild. De activiteiten vinden plaats midden in de natuur van Ede. Aanmelden kan via www.milijntje.nl. Kosten € 7,50 per keer voor peuter en één ouder. De eerste sessie wordt gehouden op vrijdag 11 maart.