Co de Roodt

,,Iedereen wil vandaag opeens Facebookvriend met me worden.´´ Mijn buurvrouw, Co de Roodt, verkeerde afgelopen maandag in opperste staat van verwarring. Op de dag dat heel Nederland werd aangeraden om lekker thuis te blijven vanwege de historische sneeuwval, kreeg zij het ene vriendschapsverzoek na het andere. Ik tastte in eerste instantie ook in het duister, totdat ik opeens besefte dat haar naam, hardop uitgesproken, wel heel erg leek op de term van de dag: Code Rood. We hebben er vervolgens smakelijk om gelachen.

De hevigste sneeuwval in jaren hield de gemoederen flink bezig. Vooral die van de weerbureaus, die ons elk uur een update mailden van de situatie. Ik heb weer een hoop woorden aan mijn woordenschat kunnen toevoegen die beginnen met sneeuw. De volgende pareltjes wil ik u niet onthouden: sneeuwduin, sneeuwjacht, sneeuwintensiteit, sneeuwdepressie, sneeuwdek-metingen, sneeuwgebied, sneeuwresten, sneeuwzone en sneeuwdek. De mooiste: sneeuwinfarct. Vroeger bestond alleen het hartinfarct, maar tegenwoordig kun je het woord infarct achter bijna elk willekeurig zelfstandig naamwoord plakken om aan te geven dat er iets gruwelijk mis is.

In het kielzog van de weerdeskundigen werden we bedolven onder de vrolijke winterpretfoto´s (speciale dank aan Carly Hamoen, die ons verschillende leuke kiekjes mailde), maar ook onder de plaatjes van weggegleden auto´s en instortende daken.

Het barre weers bracht de mensen dichter bij elkaar. Zo kregen we een hartverwarmend telefoontje uit Terschuur. ,,Die vreselijk nare sneeuw heeft voor veel gezelligheid gezorgd in de Broekhuizenstraat in Terschuur. Dit is een plek waar de strooiwagens niet komen, maar met vereende krachten werd de straat toch sneeuwvrij gemaakt. De sneeuw bracht de buurt samen.''

Ondertussen dachten een paar bevolkingsgroepen schaamteloos van het weer te kunnen profiteren. Leerlingen van het Johannes Fontanus College waren er als de kippen bij om een petitie te organiseren. Centrale vraag: ,,Wie wil er ook ijsvrij?´´ Nou, dat was natuurlijk koren op de molen. Binnen twee uur waren er 2.000 handtekeningen opgehaald. Geen wonder natuurlijk, want uiteindelijk maakt het de gemiddelde scholier helemaal niet waarom de school dicht is. Elke reden, hoe onzinnig ook, wordt dankbaar aangegrepen om vrij te kunnen zijn.

Mijntje Pluimers startte op Facebook meteen een slimme campagne om ook jongeren aan haar nieuwe partij (Lokaal Belang) te binden. Eerst stelde ze dat De Meerwaarde vanwege de sneeuw dicht zou zijn, vervolgens riep ze het JFC ter verantwoording. ,,Blijven jullie ook gesloten morgen?´´Haar bericht over De Meerwaarde klopte overigens niet. Mijntje had zich laten voorlichten door een vriendinnetje van haar dochter, bij wie de wens de vader van de gedachte was. Daarmee leerde iedereen toch weer een belangrijke les: kijk altijd wie je bron is voordat je iets publiceert op social media.

Erik Roest