• Erik van 't Land

Column: Code Roos in Voorthuizen

Het was een heerlijke week voor weerfetisjisten. Het ene na het andere hitterecord sneuvelde. De meteorologen staken hun enthousiasme over het doorbreken van de magische 40-gradengrens niet onder stoelen of banken, terwijl ik alleen maar dacht: ´wat is hier nou leuk aan?´ De belachelijke temperaturen leverden nog wel een nieuw straatbeeld op: de paraplu als parasol. Gekkenhuis. Ik heb zelf een compleet andere tactiek toegepast. Op het heetst van de dag ben ik naar mijn zus gereden voor een knuffel van mijn zwager. ,,Op warme dagen als deze heb ik vooral behoefte aan de kouwe kant van de familie´´. was mijn onderliggende argument.

Bij Camping De Zanderij deden ze er nog een schepje bovenop. Alsof het nog niet warm genoeg was, vond Ab Roos het wel een aardig plan om het verjaardagsfeest van zijn recreatiebedrijf op te leuken met een demonstratie van de brandweer. Op de dag dat in Nederland code rood werd afgegeven vanwege het gevaar op acute zonnesteken, legde Ab zelf de basis voor een heuse code Roos.

Echt medelijden had ik met Edwin Bos, die zich donderdagmiddag in het bloedhete pak van Zed de Haai moest hijsen. De man offerde zich volledig op om als mascotte van Optisport de jonge bezoekers van het Oosterbosbad een onvergetelijke middag te bezorgen. Hulde!

En wat te denken van onze bikkels, de bezorgers van de krant die u nu aan het lezen bent? Zij zwoegen zich al zwetend door hun krantenwijken om u van uw dagelijkse leesvoer te voorzien. Ze werden gisteren terecht in het zonnetje gezet in het Jeugdjournaal...

De zinderende hitte van de afgelopen dagen staat in schril contrast tot de weersomstandigheden van vorige week zaterdag, toen regen, storm en onweer ons land teisterden. Desondanks deden elf helden mee aan de Klompenmars van de Voorthuizense Oranjevereniging. Evert van Middendorp maakte na afloop nog even van de gelegenheid gebruik om een sneer uit te delen aan grote broer Barneveld. ,,Alle deelnemers kwamen uit Voorthuizen. Daar wonen de echte bikkels. De Barnevelders die zich hadden ingeschreven, meldden zich op het laatste moment af. Watjes zijn het. In Voorthuizen wonen helden op klompen, in Barneveld lopen ze rond op sokken.´´

Ontroerend moment van diezelfde Boeren Zaterdag. Na afloop stonden er spontaan zo´n dertig bezoekers op om de organisatie te helpen bij het opruimen van de rommel. Een mooi gebaar, wat navolging verdient.

Ondertussen beleefde onze rubriek Vrogger een geslaagde doorstart. Jan Westeneng kreeg veel leuke reacties op zijn foto´s, maar toen hij meldde dat er voor de deelnemers aan de prijsvraag (zie daarvoor de Weekendbijlage) slechts één taart was weggelegd, proefde hij toch wat teleurstelling her en der. Na een telefoontje van Jan hebben we het aantal prijzen vertienvoudigd. We geven nu tien taarten weg, waarbij Jan zelf de helft voor zijn rekening neemt. Dus blader snel door naar de Weekendbijlage. Daar kunt u ook kennismaken met de eerste van mijn zes Zomergasten: Sikko Kranenborg. Heerlijke kerel.

[Erik Roest