Dromen in vakantietijd

Droomt u wel eens? Zeg niet nee, want elk mens droomt elke nacht verschillende dromen. We zijn er ons alleen vaak niet van bewust. Soms worden we wakker en herinneren we ons een nare of volstrekt absurde droom. Zou mijn droom een betekenis hebben, zo vragen we ons dan af.

Sommige psychiaters menen dat die dromen heel veel zeggen over ons onderbewuste en wat daar speelt aan verdrongen en verwrongen complexen. Anderen geloven dat dromen een voorspellende waarde kunnen hebben en ze verwijzen naar bijbelse verhalen. Bijvoorbeeld over Josef die de koning van Egypte uitleg geeft over zijn droom met zeven vette en zeven magere koeien. Veel mensen zullen echter zeggen: ,,Dromen zijn bedrog. Droom maar lekker verder. Zullen we je uit je droom helpen?" En als ik al geloof in dromen, dan vooral in de ,,man van mijn dromen".

Toch houd ik hier eens een pleidooi voor dromen. Niet dat we allemaal permanente dromers moeten worden hoor, want daarbij hebben we eigenlijk niet zo'n goede associatie. Dromers, dan denken we immers al snel aan mensen die het aan daadkracht ontbreekt en bij wie weinig uit de handen komt. Maar in de vakantie? Wordt het dan niet eens tijd om wat te dagdromen?

Ik bedoel weg te vliegen van het hier en nu en te dromen over wat je echt graag zou willen gaan doen of wie je graag zou willen zijn. Dromen als bron voor vernieuwing. Zo maar een ´droomscenario´ ontwikkelen voor je bedrijf, de school, je gezin, jezelf.

Dingen nieuw en anders gaan zien, om daarna iets met die nieuwe inzichten te gaan doen. ,,Herinner je gisteren, droom van morgen en leef vandaag", zo luidt een gezegde. Als je in die tijdlijn de droom overslaat kan het zomaar zijn dat gisteren en vandaag ook morgen worden. Dan blijft alles altijd maar hetzelfde. En als je altijd dezelfde weg neemt, kom je altijd op dezelfde plek aan toch?

,,Ik droomde dat ik langzaam leefde… langzamer dan de oudste steen… om mij heen schoot alles op, schokte of beefde, wat stil lijkt. 'k Zag de drang waarmee de bomen zich uit de aarde wrongen…" Zo droomt dichteres en psychiater Vasalis in haar gedicht Tijd. Als je droomt zoals Vasalis, dat wat normaal in je leven stilstaat nu ineens beweegt, wat gaat er dan veranderen? Zie je de wereld om je heen dan anders? Zijn er dingen in je leven die nu stil lijken te staan maar die je geweldig zou kunnen laten groeien? Dromen, het is in deze betekenis een ander woord voor fantaseren, associëren, verbeelden.

Het prikkelt de creativiteit en voedt je met ideeën. Dat geeft energie en enthousias-meert.

Nu is het vast het mooist om een droom te dromen die je waar gaat maken. En om een droom waar te maken moet je eerst weer wakker worden. Met twee benen op de grond. Want dromen is de eerste stap van vijf, zo las ik in het ´Zakboek voor succesvolle managers & coaches´ dat ik onlangs van Jan Workamp kreeg. Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten. Het kan soms heel lang duren om dat pad van de 5-D's af te lopen. Maar de aanhouder wint.

Dat blijkt wel uit het Facebookbericht van Jochem Myjer toen hij in Carré mocht gaan optreden: ,,Lieve fans… vandaag komt een jongensdroom uit… Als klein jongetje van 7 schreef ik op de vraag 'Wat wil je later worden' met slordige ADHD-letters 'Kabarètjé'. MAAK JE DROMEN WAAR".

Vakantie, tijd om wat te dromen dus.

Op een wijze die Toon Hermans ooit zo mooi verwoordde:

,,Dromen, beetje zweven.

Niet je hele lange leven.

Met je voetjes op de grond.

Beetje dromen, beetje zweven

lijkt me ook niet ongezond."