Echte sterren

Echt bijzonder kan de geschiedenis van Barneveld niet genoemd worden. Zoveel wordt wel duidelijk uit het interview met gemeentearchivaris Dick Veldhuizen (zie de Weekendbijlage), die volgende week na 36 jaar trouwe dienst afscheid neemt. Barneveld heeft twee grote astronomen voortgebracht (de heren Kapteyn en Kreiken), maar dat is het wel zo´n beetje. Veldhuizen verbaast zich erover dat er zo ontzettend veel aandacht is voor Jan van Schaffelaar. Na zijn dood (in de vijftiende eeuw) was er honderden jaren geen belangstelling voor de gevallen legeraanvoerder, totdat in 1903 een stel slimmeriken bedacht dat het een goed idee zou zijn om onze Jan te eren met een standbeeld. Sindsdien is Van Schaffelaar een held. Een knap staaltje marketing.

Dus zo doe je dat: je duikt de archieven in, stoft een anekdote af, poetst ´m op en zet hem in de etalage. Dat is goed nieuws voor onze vrienden uit Voorthuizen. In die Barneveldse buitenwijk doen ze er alles aan om de grote buurman naar de kroon te steken. Nu ze hebben gezien hoe de heldenverering van Jan van Schaffelaar is ontstaan, duiken ze ongetwijfeld de eigen archieven in. Ik durf te wedden dat ze binnenkort onder heel veel stof een verdwaalde achterneef van Karel de Grote (of iets dergelijks) te voorschijn toveren, die ooit eens drie dagen in Voorthuizen gelogeerd heeft. En dan laten ze van die volstrekt onbeduidende figuur een beeld maken dat net iets groter is dan Jan van Schaffelaar. Alleen maar om aan te tonen dat Voorthuizenaren in alle opzichten superieur zijn.

Gelukkig hebben de Barnevelders nog één machtig wapen achter de hand. Egbert Adriaan Kreiken, één van de twee wetenschappelijke toppers die Barneveld heeft voortgebracht, heeft hier nooit de plaats gekregen die hij verdiende. Naar deze astronoom is wel een maankrater vernoemd, maar in heel Barneveld is er zelfs nog geen steeg die zijn naam draagt.

Dus mochten die Voorthuizenaren een historisch konijn uit de hoge hoed toveren, dan troeven wij hen af met onze astronoom Kreiken.

Want dat is tenminste echt een wereldster!

Erik Roest