• Ruben Karrenbeld

Eenzaam kastje

Soms ligt het nieuws op straat. Letterlijk. In een enkel geval is het nog gekker: dan staat het nieuws op straat. Afgelopen donderdag besteedden wij in deze krant aandacht aan een totaal verkeerd geplaatst tv-kastje in de Barneveldse nieuwbouwwijk Eilanden-Oost. De verdeelkast, eigendom van kabelgigant Ziggo, staat midden in een straat die Saparua heet, ´doodgewoon´ op een doorgaande route voor auto´s en fietsen. Saparua is ook een eiland in de Indonesiche eilandengroep de Molukken, maar dat geheel terzijde.

Als redactie gingen we op zoek naar de oorzaak van deze pijnlijke misser. In eerste instantie werden we van het kastje naar de muur gestuurd, maar uiteindelijk wist een woordvoerder van Ziggo licht op het raadsel te werpen. Woordvoerder René Loman noemde de situatie bijzonder, maar niet uitzonderlijk. De verklaring was eigenlijk doodsimpel. ,,Onze verdeelkast stond er al voordat het straatwerk aan de orde was.´´ Waarom de stratenmakers vervolgens niet aan de bel trokken toen ze zagen dat er ergens een fout was gemaakt, zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven.

De oplossing van het raadsel was een mooie opsteker voor de verdeelkast zelf, die eindelijk de erkenning kreeg waar hij al maanden naar smachtte. ,,Ik was hier het eerst van alles en iedereen´´, liet het kastje in een exclusief gesprek met ons weten. ,,Als tv-kastje ben ik uiteraard graag in beeld, maar op deze manier kreeg ik wel overdreven veel aandacht. Ik heb de regen getrotseerd, hagel, storm en kou. Ik heb mij in alle eenzaamheid zorgen moeten maken over de vraag of het zand om mij heen wel schoon is. Iedereen bemoeide zich met de Vink-zand-affaire, maar niemand bekommerde zich om mij. Maar vooral heb ik me enorm opgewonden over alle blikken van onbegrip en boosheid die op mij werden geworpen. Ik ben beschimpt, geschopt en geslagen en kon niets terugdoen. Ik probeerde nog stoere zinnen te schreeuwen als ´Kijk maar uit, want anders kom ik uit de kast´, maar niets mocht baten. Ik ben blij dat mij nu eindelijk recht wordt gedaan.´´

Het goede nieuws: Ziggo en de gemeente Barneveld gaan in gesprek met elkaar, zodat het probleem binnenkort ongetwijfeld wordt opgelost. En nu maar hopen dat er niet nog meer lijkjes uit het kastje komen.

Erik Roest