Fotografisch geheugen

Vol vertrouwen stapte ik donderdagavond het gemeentehuis binnen. Vanavond zouden wij als team Barneveldse Krant bij de Geschiedenisquiz historie gaan schrijven door alle andere (veertien) teams te verslaan. Ik verkeerde in goed gezelschap. Enerzijds werd ik geflankeerd door Jan Pit, die decennia lang als fotograaf verbonden was aan uw favoriete dagblad. Jan is een wandelende Wikipedia, een levende encyclopedie. Hij is bovendien - hoe kan het ook anders - in het bezit van een fotografisch geheugen. Jan was overigens de vervanger van Joop Brons. De man achter onze rubriek Vrogger is gelukkig aan de beterende hand, maar voelde zich nog niet goed genoeg om mee te strijden om de prijzen.

Mijn andere kompaan was Wouter van Dijk, alom gewaardeerd verslaggever. Bovendien een man die gezegend is met een bovengemiddeld historisch besef. Niet onbelangrijk: zijn zoon zit in de klas bij de zoon van quizmaster Kathelijne Jongeling. Dat moest ons toch een paar bonuspunten kunnen opleveren.

Ik, als derde man, zat er bij voor de aardigheid. Er kwamen geen vragen langs over flauwe woordgrappen en teerbemindes, dus was ik vooral ingehuurd ter mentale ondersteuning van mijn teamgenoten. Rustig achterover leunend gingen we op weg naar de onbedreigde winst. Dachten we. Op weg naar de finish struikelden we verschillende keren. Iets te vaak helaas, zodat de leden van stokOud Barneveld er weer eens met de winst vandoor gingen. Vooral de vraag ´Wie werd waar geboren en door wie werd hij hoe genoemd´ bezorgde ons onoverkomelijke hoofdbrekens.

Terwijl wij in het gemeentehuis zaten te zwoegen op moeilijke vragen, was er in Voorthuizen een openbare diefstal aan de gang. De organisatoren van het Barneveldse Oktoberfest verwijderden niet alleen hun eigen spandoek uit de tuin van Gert Huisman, maar namen en passant ook de Voorthuizense tegenreactie (Wir bleiben hier!) mee. ,,Die Voorthuizenaren blijven wel in Voorthuizen, maar dat spandoek niet'', zullen de onverlaten gedacht hebben.

De Voorthuizenaren waren in alle staten, zeker toen ze ontdekten dat wij hun spandoek hadden teruggevonden bij de Veluwehal. Vanavond zal het spandoek aldaar als een ware trofee worden getoond aan de bezoekers van het Barneveldse Oktoberfest. Ik sluit niet uit dat er zelfs een rituele verbranding op het programma staat als onverbloemde oorlogsverklaring aan het dorp aan de verkeerde kant van de tunnel. Een betrokken Voorthuizenaar reageerde geschokt: ,,Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt. Ik houd niet van complottheorieën, maar dat dit door Overspoors langharig werkschuw gajes is gebeurd staat volgens mij wel vast." Voorthuizen zint op wraak. Een bezetting van het parkeerterrein bij de Veluwehal (waar het Oktoberfest wordt gehouden) behoort vanavond tot de mogelijkheden. ,,Wij kennen genoeg boeren die in Barneveld best wel willen oefenen in de aanloop naar volgende week, als ze met z´n allen het Binnenhof gaan bezetten.''

Erik Roest