• ANP/Kippa

Frits Bom

Het nieuws sloeg toch nog in als een Bom. Ik ga hier niet net doen alsof ik de Vakantie- en Ombudsman tot mijn persoonlijke vrienden mocht rekenen, maar ik heb de televisiemaker in zijn Garderense periode wel enkele malen geïnterviewd.

De eerste keer, in 1996, lachte het leven Frits Bom toe. Hij was net verhuisd naar Garderen en het beviel hem daar uitstekend. Hij genoot van de natuur, van de bossen en ruimte, maar ook van de dorpelingen zelf. ,,De mensen zijn open hier. En je kunt afspraken met ze maken. Als de loodgieter zegt dat hij er om 15.00 uur is, dan is hij er ook om 15.00 uur. Ik vind dat echt een verademing.'''

Bom, in zijn vrije tijd een begenadigd trombonespeler, flirtte nog even met het plaatselijke muziekkorps, maar de wekelijkse repetitieavond van Tot Ons Genoegen viel samen met de wekelijkse live uitzending van De Vakantieman. Het RTL-programma trok in die tijd elke donderdag anderhalf miljoen kijkers. Uitdrukkingen als 'Gezellig hè, Vakantieman' waren gemeengoed in grote delen van Nederland. Het onderdeel waarbij vakantiegangers op een wereldkaart mochten aanwijzen in welk land ze op vakantie waren (en daarbij vaak hopeloos faalden) was een grote hit.

Bom was een buitengewoon gedreven en veeleisende vakman. Hij bereidde enkele uitzending tot in de puntjes voor, maar nam na afloop ook uitgebreid de tijd om het programma van minuut tot minuut te evalueren. Daarbij was hij kritisch naar anderen, maar ook naar zichzelf.

Een jaar na ons gesprek kreeg de Gardereen ruzie met de zenderbazen van RLT, die vonden dat hij een te oud publiek trok. Bom liet het er niet bij zitten en dwong bij de rechter af dat hij toch een nieuw programma mocht maken. Dat werd 'De Vakantieman op reis', waarbij Bom zelf met een camera de hele wereld over trok en daarvan verslag maakte.

De officiële presentatie van het nieuwe programma in het Hilversumse Mediapark zal ik nooit vergeten. Tijdens de persbijeenkomst haalde Bom ongenadig hard uit naar RTL (zijn opdrachtgever), omdat hij het belachelijk vond dat zijn 'Vakantieman' een buitengewoon ongunstige plek had gekregen in het uitzendschema. Bom was er de man niet naar om zijn mond te houden als hem iets dwars zat. Het zou na deze uitbarsting nooit meer goedkomen tussen de zenderbazen en de programmamaker.

Bom maakte daarna nog wel programma's voor Omroep Gelderland, door wie hij vorig jaar in het zonnetje werd gezet. Tijdens het tv-programma Zomer in Gelderland brachten de inwoners van Garderen De Vakantieman nog één keer tot leven. Het resultaat? Een prachtig eerbetoon aan een gedreven en bloedfanatieke vakman.

Erik Roest