Hobby en werk

Als je werk je hobby is, heb je geluk. En als je dan ook nog eens iemand mag interviewen die dezelfde muzieksmaak heeft als jij, dan ben je een regelrechte bofkont. Afgelopen dinsdag was ik te gast bij Johan Kommer, die een ongekend grote Queen-verzameling heeft. Zijn zolder is een soort muzikale snoepwinkel, tot aan de nok gevuld met allerlei harmonieuze lekkernijen waar de Britse band ons in de loop der jaren op heeft getrakteerd. Terwijl ik ogen en oren tekort kwam om alle aspecten van de indrukwekkende collectie in me op te nemen, schoot er onbedoeld een Sinterklaasliedje in mijn hoofd: ´O Kommer eens kijken, wat ik op mijn zolder heb´. Meer over mijn bezoek aan deze intrigerende Gardereen kunt u lezen in de Weekendbijlage.

Over de bijlage gesproken: de rubriek Vrogger ontbreekt deze week helaas in ons aanbod, omdat Joop Brons vanwege ziekte tijdelijk is uitgeschakeld.

Volgende week ga ik het in deze rubriek ongetwijfeld hebben over mijn bezoek aan de Plattelandsvrouwen te Kootwijkerbroek, bij wie ik dinsdag als attractie van de avond sta geboekt. ,,Ik heb nu al medelijden met die dames´´, sprak mijn teerbeminde gisteren bemoedigend. ,,Ik ben jou na vijf minuten al zat. En deze vrouwen moeten straks zelfs vijf kwartier naar jouw gewauwel luisteren. Wat dat betreft hadden die leden van Oud Barneveld onlangs geluk. Die heb je in totaal maar tien minuten beledigd.´´ Omdat het gisteren internationale vrouwendag was, heb ik het hier maar bij gelaten.

U snapt natuurlijk wel dat ik die tien minuten bij mijn favoriete historische vereniging vooral heb gebruikt om enkele goede voorstellen te doen om de toekomst van Oud Barneveld veilig te stellen. Zo heb ik geopperd om naast De Pluim (als waardering voor de eigenaar van een goed onderhouden monumentaal pand) ook De Fluim in te voeren. Zoals u weet is een fluim een uitgespuugde klodder slijm. Deze zou ik uitreiken aan Barnevelders die niet zo netjes omgaan met het monumentale pand dat hen is toevertrouwd. De Fluim dus: voor onverlaten die er alles aan doen om Barneveld een klein beetje (spuug)lelijker te maken.

Verder heb ik voorgesteld om een nieuwe feestdag voor onze prachtige gemeente in te voeren als eerbetoon aan de astronomen Kapteijn en Kreijken, die Barneveld met hun kennis van het heelal wereldwijd op de kaart hebben gezet. Dit waren nou eens echte sterren. Zou het niet geweldig zijn om jaarlijks een feestdag te organiseren voor deze heren? De naam van het evenement: Sterren Stralen in Barneveld. De mogelijkheden zijn ongekend.

Mocht u twijfelen of er voldoende budget voorhanden is, dan heb ik nog wel een paar suggesties. De gemeentelijke bijdrage aan de viering van Koningsdag in Amersfoort (16.000 euro) zou je veel beter aan een Barnevelds feestje kunnen spenderen. En ik vermoed dat de herinrichting van het bedrijfsrestaurant in het gemeentehuis wel voor iets minder kan dan de nu begrote 176.000 euro. Als ik dat soort bedragen zie, heb ik al gegeten én gedronken.

Erik Roest