Kansloze kelner

,,Kansloos, volkomen kansloos.'' Geurt Buurman, garagehouder te Voorthuizen, was afgelopen maandag niet te spreken over mijn kwaliteiten als kelner. ,,Het is dat ik in een milde bui ben, anders daagde ik je voor het gerecht.´´

Buurman was één van de circa tachtig gasten die zich waagden aan het allereerste Abonnee-diner van de Barneveldse Krant. De meeste gasten kwamen uit Barneveld zelf, maar een enkeling had zelfs de barre overtocht vanuit Voorthuizen gemaakt. Buurman zelf, die samen met zijn vrouw en de familie Hofland rijkelijk laat arriveerde, had een logische verklaring voor de vertraging. ,,We zaten klem in de Harselaartunnel.´´

Het was uitermate gezellig in restaurant La Delizia, maar geheel vlekkeloos liep het Abonnee-diner niet. Zo liep ik -geheel volgens Barneveldse traditie- als een kip zonder de kop op zoek naar lege glazen en wenkende gasten. De kok klaagde terecht over mijn onleesbare handschrift. Mijn collega´s verzochten mij al snel -vriendelijk doch dringend- om mijn schort af te doen en me te concentreren op mijn kernkwaliteit: oeverloos ouwehoeren met de abonnees. En dus legde ik mijn schort met de tekst Lekker Lokaal terzijde. Voor collega Joop Brons, bekend van de rubriek Vrogger, hadden we de opdruk speciaal veranderd in Lekker Kaal. Die aanpassing had alles te maken met zijn (niet zo weelderige) haardos.

Voor sommige mensen was het wachten op hun maaltijd een oefening in geduld. Een enkeling reageerde aangebrand en hier en daar liep een bestelling bijna in de soep, maar uiteindelijk kregen alle abonnees datgene wat ze hadden besteld, al betekende dat in een enkel geval wel dat er wijn werd geschonken in een bierglas. De wijnglazen waren namelijk allemaal op. Tja, dat krijg je als tachtig gasten zo ongeveer op hetzelfde moment je etablissement betreden.

Kees van der Werf, oud CDA-gemeenteraadslid en duurzaamheidsdeskundige, moest ruim twee uur wachten op zijn hoofdgerecht, maar hij bleef er samen met echtgenote Jenny buitengewoon rustig onder. ,,Ach, zo hebben we kennisgemaakt met het fenomeen duurzaam wachten.´´ Dat de wachttijd bij sommige tafels flink opliep, had niet alleen te maken met de onervarenheid van het bedienende personeel. Kok Rami had in de keuken te kampen met een onverwacht personeelstekort. Kok 1 meldde zich op de dag zelf ziek, kok 2 ging halverwege het diner met griepklachten naar huis. Rami voelde zich daardoor soms een klein beetje Remi (u weet wel, de hoofdpersoon uit Alleen op de wereld). De vier dames van het vriendinnengroepje, dat zichzelf De Tweede Keus noemt, vermaakten zich opperbest. En mevrouw Rietberg, in het verleden schooldirecteur te Barneveld, liet het volgende optekenen: ,,Ik ben al sinds 1971 lid van de Barneveldse Krant. Ik heb wel eens een taart gekregen als trouwe abonnee, maar dit overtreft alles.´´

De datum voor het tweede Abonnee-diner is inmiddels vastgesteld. Op dinsdag 7 mei zijn we te gast bij Lounge 3 in Voorthuizen. Want één ding is na afgelopen maandag wel duidelijk: we hebben de smaak te pakken.

Erik Roest