• Gemeente Barneveld

Klooster, Kerk en Kunst

Wat hebben die drie met elkaar gemeen? De beginletter, zult u zeggen. Of toch meer? Voor mij zijn het plekken waar je inspiratie voor het leven opdoet.

Onlangs bezocht ik met een groep mensen uit onze gemeente de abdij en het klooster van de Norbertijnen in het Brabantse Heeswijk. Een kloostergemeenschap die leeft en werkt in de traditie van kerkvader Augustinus. De broeders richten zich op een leven in gemeenschap, het gezamenlijk vieren van de dagelijkse liturgie en de dienst aan mensen in de wereld. Zoals ze dat zelf zeggen: "Wij gaan er op uit om mensen nabij te zijn bij al hun levensvragen. We willen mensen 'licht' brengen, met hen optrekken, hun dagelijkse bestaan ver-licht-en. Binnen een samenleving waarin veel mensen los staan van elkaar, staan wij, norbertijnen, voor geloof en verbondenheid, voor eerlijke verhoudingen tussen mensen en oprechte waardering voor wie iemand is". Gasten zijn er altijd welkom en zo waren wij daar neergestreken voor een weekend om met elkaar momenten van bezinning te beleven, te verstillen en te vieren. Het leven, je ritme van de dag is volledig gebouwd rond de drie vieringen: 's ochtends de metten en lauden, rond het middaguur de eucharistie en 's avonds de vespers. Momenten van zang, Bijbellezing, gebed, stilte en meditatie. Tijdens zo'n kloosterweekend ervaar ik dan de betekenis van die verstilling en merk ik hoe je bemoedigd en gevoed mag worden door een enkele Bijbeltekst, een lied of het wonder van de ontmoeting. Het maakt me dankbaar en geeft me inspiratie, nieuwe kracht. Dankbaar voor het wonder van het leven. Inspiratie of misschien wel overgave en rust in mijn leven. Om vertrouwen en hoop te ontvangen bij alles wat er op je afkomt. Nieuwe kracht omdat je ervaart dat je niet alléén je weg hoeft te gaan.

NICE En hoe zit dat dan met kunst? Aly en ik bezochten vorige week een paar dagen Nice. Hoewel het ook daar nog koud was genoten we van de witte koppen op de golven van de Middellandse Zee. De oude stad met z'n smalle straatjes, pittoreske winkeltjes, de dagelijkse markt met alle verse streekproducten, de gezellige pleinen en terrassen en de vele parken die als groene longen door de stad lopen met hun unieke speelplekken voor kinderen. Steevast gaan we op zoek naar bezienswaardigheden en dan zijn de musea voor ons populair. Kunst laat me afstand nemen van mijn drukke dagelijkse dingen. Kunst doet me verwonderen en verbazen. Kunst kan me sussen en sarren. Hoog op ons verlanglijstje stond het museum Message Biblique Marc Chagall. Chagall groeide eind 19e eeuw op in Rusland in een Joods gezin. Het was armoe en toch mocht hij van zijn ouders naar de kunstacademie. Je zou denken… een paar handen meer… maar toch! Later zwierf hij de wereld over waaronder lange tijd in Frankrijk. In Nice is een speciaal museum waar honderden van zijn schilderijen zijn ondergebracht. Veelal Bijbelse voorstellingen, vaak wat surrealistisch en dromerig. Eén van zijn schilderijen vertelt het verhaal van Mozes bij de brandende braamstruik. Een braamstruik die in brand staat maar toch niet door het vuur wordt verteerd. En als Mozes dichterbij komt hoort hij zijn naam roepen: "Mozes, Mozes… trek je sandalen uit want de grond waarop je staat is heilig… (Exodus 3). Het zal je toch gebeuren, denk ik dan, om me vervolgens mee te laten voeren. Wat zal Mozes nieuwsgierig zijn geweest toen hij de vlammen zag. Wat gebeurt daar? Hij moet als aan de grond genageld zijn geweest toen hij bij name werd geroepen. Er is vuur waarin God verschijnt en Zich tegelijkertijd verhult. Je wordt geroepen, maar mag niet te dichtbij komen, moet ook afstand houden.

MYSTIEKE ERVARING Zo'n mystieke ervaring die niet te vatten is en waar je geen woorden voor kunt vinden. Er gebeurt daar iets dat je doet voelen en beseffen dat je in aanraking komt met iets of Iemand boven al ons menselijk denken en verbeelden uit, zo schreef onze oud-Sassenheimse predikant Kick Bras in zijn recente boek "Oog in oog. Christelijke mystiek in woord en beeld". En als Mozes dan vraagt: "Hoe is uw naam", vervolgt Bras, krijgt hij als antwoord: "Ik ben die er zijn zal". Dat mag je begrijpen als: wie ik ben, dat zul je wel merken, doordat ik er zijn zal.

Zo'n inspiratiemoment… je wordt geroepen, je bent gekend bij je naam en je krijgt mee dat je niet alléén hoeft te gaan. In kerk, klooster en kunst kun je ze ervaren. Maar niet alléén daar. Overal in het leven, op de gekste plaatsen. "Als de vluchtigheid wordt stilgezet", zo noemt onze eigen Kootwijkerbroekse kunstenares Wilma Terlouw dat. Want, we zien via de kunst slechts ten dele. Het zijn de schaduwen van het volmaakte. Het is weerspiegeling, meer niet. Kunst als grensvlak tussen het waarneembare en niet waarneembare. Neemt u eens een kijkje en laat u inspireren want Wilma exposeert met haar schilderijen de komende maanden zo dichtbij in ons Schaffelaartheater. Dat moet u niet missen.