Koninklijk talent

Vorige week donderdag beleefde ik een geluksmomentje. Elke burgemeester wil het graag meemaken: een koninklijk bezoek. Ik denk dat u er ook weleens bij zou willen zijn, toch?

Precies zoals afgesproken, klokslag 9.30 uur, stopte een donkere Audi met AA-nummerplaat voor Welzijn Barneveld voor een werkbezoek. De beveiligers met hun oortjes hielden de Wilhelminastraat nauwgezet in de gaten. De Koningin wilde meer weten van en over het maatjesproject; dat is een project waarbij jongeren die op school, werk of in de maatschappij dreigen uit te vallen. Ze worden begeleid door een wat ouder maatje of een mentor. Samen zoeken ze weer een weg omhoog. Bijvoorbeeld Ricardo die de metselopleiding liet voor wat het was, z'n dagen in ledigheid op de bank doorbracht en geen enkel ritme meer had. Ricardo is, met wat hulp van Gijs, nu weer zover dat hij zijn diploma heeft gehaald, werk heeft, een vriendin en eigen huisvesting. Is dat niet prachtig? En dan een Koningin die van zo'n project meer wil weten, en Ricardo en Gijs bevraagt over hoe het nu allemaal zo verliep.

Het bezoek van Máxima was zorgvuldig geheim gehouden. Ik stond dan ook vrijwel alleen bij de auto om haar welkom te heten. Dat was trouwens een uur later bij haar vertrek wel anders. Het bezoek was tóch opgemerkt en ging onder meer via social media als 'een lopend vuurtje' door ons dorp.

KROON OP HET WERK De Koningin was ruim een uur bij ons, sprak met allerlei betrokkenen rond dat maatjesproject, stelde kritische vragen en had nog wat tips voor het vervolg. U heeft er over kunnen lezen in de krant. Toen ze weer vertrok, stonden er inmiddels heel wat mensen met bloemen, goede wensen en fotoapparatuur. Want wie wil er geen hand van de Koningin of met haar op de foto? Toen ze was vertrokken, aten we samen nog een broodje, de maatjes, de mensen van Welzijn Barneveld, van de gemeente en van het Oranjefonds. Een koninklijk bezoek. Dan doet men bij Welzijn Barneveld kennelijk toch wel iets bijzonders, als Koningin Máxima zélf komt en er met je over wil praten. Dan wordt dat bezoek een kroon op je werk. Iedereen was onder de indruk van onze Koningin die zo innemend, geïnteresseerd en betrokken bleek. Wat een Koninklijk talent!

BOUWINFODAGEN Talent, dat is meteen een bruggetje naar de bijeenkomst die ik die donderdagmiddag mocht openen bij Van de Pol, Hout- en Bouwmaterialen aan de Harskamperweg in Kootwijkerbroek. Al voor de vierde keer werden daar de zogenoemde bouwinfodagen georganiseerd.

Een prachtige beurs waar leveranciers hun nieuwste ontwikkelingen laten zien. De themamiddag die voorafging aan de beurs, stond in het teken van talent. Wat is dat eigenlijk, talent? Ja, dan gaat het om een gave, een begaafdheid, iets wat aangeboren is. Zo spreken we over een getalenteerde musicus of acteur. Maar als u nu mocht denken dat hun bekwaamheid zo maar komt aangewaaid, dan heeft u het aardig mis. Zo'n getalenteerde pianist moet jarenlang elke dag héél veel oefenen en héél hard werken om zijn talent tot ontwikkeling en bloei te brengen. Je kunt wel talent hébben, maar dat wil nog niet zeggen dat je een talent bent. Talenten kun je benutten of verspillen. Als je talenten benut, vermenigvuldigen ze zich vaak. Maar bij verspilling blijven ze nutteloos liggen. Ik geloof echt dat elk mens talenten heeft. De vraag is of je die kent en of je ze wel benut. Welke talenten heeft u?

Ik vroeg het aan twee jonge studenten van ROC A12 die er waren. ,,Ik probeer eigenlijk altijd iets nieuws te verzinnen, de gebruikelijke dingen innovatiever te doen", zei Joyce. Martin voegde toe: "Ik kan goed visualiseren wat anderen bedoelen; ik weet het dan vaak uit te tekenen". Een talent, dat is dus iets waar je goed in bent. Waar je passie zit. Waar je echt gelukkig van wordt. Niet al je talenten ken je zelf goed genoeg. Soms zijn er van die nog sluimerende talenten die nog wakker moeten worden.

POSITIEF DENKEN Ik vroeg mijn vrouw Aly eens waarom ze met me was getrouwd. Ik hoopte natuurlijk dat ze zou zeggen dat ze van me houdt, maar tot mijn grote verrassing kwam er een ander antwoord: ,,Je bent vaak zo positief, enthousiast en dat werkt goed op mij uit". Nou, daar kon ik het mee doen. Positief denken en enthousiasme. Ik hoop dat ik dat verder kan laten ontwikkelen en tot bloei kan laten komen. Vraag het ook eens aan uw partner. Of uw medewerkers en collega's, een goede vriend of je kinderen. Je talent, dat ben je zelf. Laat het ontwikkelen. Laat het bloeien. Geef het de ruimte.

Asje van Dijk