Nepnieuws

De campagnekaravaan kwam vorig weekend gierend tot stilstand. Het plotselinge overlijden van Kees van Hierden, campagneleider van Burger Initiatief, zorgde ervoor dat de verkiezingskoorts tijdelijk daalde. Zeer terecht, want Kees was een kleurrijke Kootwijkerbroeker, die ongelooflijk veel voor zijn dorp betekend heeft. De uitspraak ´Zo doen we dat in Kootwijkerbroek´ was hem op het lijf geschreven. Eigenzinnigheid was één van zijn kernkwaliteiten, maar hij beschikte ook over een heerlijk gevoel voor humor. Een man uit één stuk; recht door zee, recht voor z´n raap. Mooi om te weten dat hij uiteindelijk ging wonen in de wijk waarvan hij zelf mede aan de basis stond: Puurveen.

Op de eerste debatavond, in Kootwijkerbroek, werd terecht stilgestaan bij Kees´ overlijden. Daarna ging het uiteraard weer over de hete hangijzers die komende woensdag wellicht belangrijk zijn bij het bepalen van uw keuze.

Ik zal blij zijn als het woensdag is. De hoeveelheid video´s en tweets die de politieke partijen via social media over ons uitstorten, voelen inmiddels aan als een tsunami. Het opvallendste filmpje was het pleidooi van premier Mark Rutte om deze keer op VVD-wethouder Van den Hengel te stemmen. Mooi geregeld van Gerard, complimenten van mijn kant, maar wel voorspelbaar. Het zou leuker zijn geweest als Rutte de kiezer had aangeraden om bijvoorbeeld op het CDA te stemmen, omdat de premier het best een goed idee vindt dat een wethouder na drie raadsperiodes (twaalf jaar) het stokje overdraagt aan een ander.

Op social media struikelden de partijen over elkaar heen om successen op te eisen die dankzij hun wethouder of partij tot stand waren gebracht. Meest schrijnende voorbeeld was het bericht over het behoud van Buslijn 102, die reizigers uit Terschuur en Zwartebroek nu nog op hun wenken bedient. De campagnebazen van VVD, CU en CDA klopten zichzelf op de borst, omdat deze week bekend werd dat de lijn in ieder geval tot 2020 nog door Zwartebroek en Terschuur rijdt. Een mooi staaltje nepnieuws. Busvervoerder Syntus dient gewoon zijn contract uit, wat tot 2020 loopt. Gijs Jan Berkhof en zijn vrienden van Plaatselijk Belang Terbroek zullen de komende jaren nog flink in de bus moeten blazen om te krijgen waar ze recht op hebben: een fatsoenlijke busverbinding waar ook de reizigers van de kleine dorpen gebruik van kunnen maken.

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de verkiezingsuitslag. De eerste voorspellingen (van de lijsttrekkers) stonden deze week al in de krant. Ik wil wel ook een voorzichtig gokje wagen.

De SGP hoeft zich geen zorgen te maken. Deze partij blijft minimaal op 8 zetels (9 kan overigens ook). Pro blijft gelijk, CDA en VVD mogen daar op hopen (zij blijven gelijk of boeren achteruit), terwijl CU en BI zeker gaan verliezen. Henk van den Brink (Lijst 8) haalt de kiesdrempel niet, terwijl voor Lokaal Belang 3 à 4 zetels zijn weggelegd.

Met een voormalige politicus heb ik inmiddels een weddenschap lopen. De verliezer betaalt een fles wijn. Dat levert hoe dan ook een gezellige avond op.

Erik Roest