Niet te rijmen

Terwijl de wereld in rep en roer was over de nieuwe status van Jeruzalem, waren wij vooral bezig met de toekomst van bedrijventerrein Harselaar. Volgens het laatste projectoverzicht van de gemeente Barneveld, afgelopen woensdag te lezen in het magazine Uitgelicht, wordt de volgende fase van Harselaar gerealiseerd in het centrum van Harskamp (zie foto hierboven). ,,We hadden gehoopt dat deze stille annexatie niet zou opvallen, maar helaas''', reageerde een woordvoerder van de gemeente Barneveld onderkoeld. In Harskamp gingen inwoners meteen de straat op om vlaggen te verbranden van de gemeente Barneveld. Het is een kwestie van tijd voordat ze dat voorbeeld in Voorthuizen zullen volgen, vermoed ik zo.

Een mooi onderwerp voor de nieuwe dorpsdichter, maar die laat helaas nog even op zich wachten...

Het was de bedoeling dat de nieuwe plaatselijke poëet donderdag gepresenteerd zou worden tijdens het afscheid van de vorige dorpsdichters (Gea van Drie en Ernie Kuijer), maar dat feest ging niet door. De twee dorpsdichters hadden, aldus de jury, de (Kuijer)lat voor de te beoordelen kandidaten vrij hoog gelegd. In het juryrapport stond het als volgt vermeld:

Die gedichten van Gea van Drie?

pure poëzie!

En die kunstwerkjes van Kuijer?

Betere zijn Er nie

De afgelopen weken meldden drie kandidaat-opvolgers zich aan het front. Onder wie Marti Jansen, die zichzelf als volgt introduceerde.

Ik ga door het leven als Marti

door mijn aderen stroomt onversneden poëzie

Ik hoef nooit naar de juiste woorden op zoek

want mijn brein herbergt een compleet rijmwoordenboek

overal tover ik met mijn werk een glimlach op gezichten

het is me zelfs al eens gelukt om een gat in de begroting te dichten.

,,Drie aanmeldingen is te weinig'', was het oordeel van de jury, die liet weten de aanstelling van de nieuwe dorpsdichter uit te stellen naar een latere datum. Dat was tegen het zere been van Marti Jansen. ,,Het aantal kandidaten maakt toch niet uit? Blijkbaar vinden ze mij niet goed genoeg. Vandaar dat ik me terugtrek uit de procedure.´´

Als er één schaap over de dam is, volgen er meestal Meer. In dit geval zelfs letterlijk. Ook Pieter van der Meer uit Kootwijkerbroek heeft inmiddels laten weten niet meer mee te dingen naar de titel van dorpsdichter. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Deze soap levert straks in ieder geval voldoende materiaal op voor het eerste kunstwerkje van de nieuwe dorpsdichter.

Erik Roest