Nummer 1

Ongelooflijk, maar waar: we staan op nummer 1! We hebben er lang voor moeten vechten, maar eindelijk gaat Barneveld eenzaam aan de leiding in de Nederlandse file top-10. Op het traject tussen Barneveld en Amersfoort stonden in het eerste kwartaal van 2018 de meeste auto´s stil.

In Voorthuizen snappen ze wel hoe dat komt. ,,Al die Barnevelders proberen elke ochtend zo massaal mogelijk dat vreselijke dorp te ontvluchten. Geen wonder dat het zo druk is op de uitvalswegen.´´

Het is een trieste constatering dat Barneveld straks vooral landelijke bekendheid geniet als de plek waar alles en iedereen stilstaat. Terwijl we natuurlijk allemaal weten dat we met z´n allen een dynamische gemeente vormen, die op alle fronten volop in beweging is.

Er is dus ambassadeurswerk aan de winkel.

In den lande is Barneveld bekend om drie speerpunten: Jan van Schaffelaar, kip & ei en de ballonnen.

Met Jan van Schaffelaar kunnen we anno 2018 niet echt meer fatsoenlijk op de proppen komen. De geschiedenisboeken maken pijnlijk duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een held, maar met een schelm, een deugniet, een snoodaard, schoelje, gajes, een schobbejak, een parvenu, een naarling, een dekzwabber, een ploert, een bengel, een gladjakker, een zeeschuimer, een booswicht, een doerak. Kortom, we hebben hier te maken met gespuys, met een omhooggevallen struikrover, al is het woord omhooggevallen in deze zin wel wat ongelukkig gekozen. Want de enige goede daad die Jan van Schaffelaar onsterfelijk heeft gemaakt is de sprong van de toren van de Oude Kerk in een poging om zijn manschappen te redden. ,,En alleen die daad rechtvaardigt zijn heldenstatus´´, roepen de Schaffelaarfans dan in koor. Ik vind het persoonlijk wat magertjes.

Het kan overigens geen toeval zijn dat we momenteel weinig horen van het Jan van Schaffelaarcomité. De leden houden zich opvallend stil nu blijkt dat hun grote voorbeeld met terugwerkende kracht in ongenade is gevallen.

De ballonnen zijn leuk voor de zomer, maar aangezien het ballonmuseum vooralsnog een luchtkasteel lijkt te blijven (zie het verhaal op de voorpagina) is het voor mij klip en klaar dat we als Barnevelders volledig moeten inzetten op de kip en het ei. Tijdens de paasdagen heb ik mijn kinderen weer eens laten zien hoe sterk eieren zijn. Ik gooide vier stuks op tafel en legde daar een hele stapel boeken op. Pas bij het 33e exemplaar, ´Bittere Pil´ geheten, zei het eerste ei krak.

Het ei is dus een krachtig promotiemiddel, maar ook de kip moeten we niet vergeten. Het is mooi dat Ben Bläss serieus overweegt om het prachtige Kip Artistique een vervolg te geven. Het zou toch geweldig zijn als de Barneveldse straten in de nabije toekomst opnieuw worden opgefleurd met een flink aantal kunstzinnige kippen?

Misschien kunnen we een paar van die exemplaren neerzetten langs de A1. Dan kunnen alle automobilisten in de file eens uitgebreid stilstaan bij al het moois dat Barneveld te bieden heeft.

Erik Roest