Ondersteboven

Elke week is het raak in de Barneveldse wijk Veller. Fietsende scholieren laten geen gelegenheid onbenut om de langs de straat staande kliko´s een flinke trap na te geven. De vuilnisbakken liggen vervolgens ondersteboven op straat of in de nabijgelegen wadi.

De bewoners zelf zijn er al net zo ondersteboven van. ,,Als die kliko´s in de wadi belanden, zitten ze soms letterlijk onder de hondenpoep. Hier worden vieze spelletjes gespeeld´´, liet een buurtbewoner weten. Het is een kwestie van tijd voordat een van deze Barnevelders echt uit zijn Vel(ler) springt.

,,Weet u wat ik ga doen mijnheer Roest?´´, zei een andere buurman tegen mij. ,,Ik ga volgende week ´s morgens vroeg de straat op als die leerlingen langskomen en dan ga ik eens lekker tegen hun fietsen schoppen. Een kijken of ze dat leuk vinden.´´

Nu ben ik principieel tegen elke vorm van geweld, maar het zou best goed zijn om deze leerlingen een lesje te leren. Daarom gaan ze ook naar school nietwaar? Waarom zouden we de levenslessen al niet onderweg naar school laten beginnen?

Met een beetje gezond verstand kunnen we best wel bedenken op welke dagen en tijdstippen de vandalen toeslaan. Ik kan me voorstellen dat het wijkplatform een paar vrijwilligers afvaardigt die bereid zijn om de scholieren met hun mobiele telefoon vast te leggen. Voor straf mogen de daders dan in de zomer zes weken mee op de vuilniswagen om kliko´s te legen.

De gemeente Barneveld heeft inmiddels ook een oplossing bedacht. De boa´s gaan de buurtbewoners erop wijzen dat ze hun kliko´s eerder naar binnen moeten halen. Want als de bakken niet meer aan de straat staan, kunnen ze ook niet omver worden geschopt. Klinkt logisch, maar het is de wereld op z´n kop. De bewoners krijgen een standje, terwijl de scholieren op hun falie moeten krijgen.

Voordat u de indruk krijgt dat de schoolgaande jeugd ons alleen maar narigheid bezorgt, wil ik u ter relativering ende vermaak graag even wijzen op de krant van gisteren. Op de pagina´s 4 en 5 ziet u daar tientallen stralende Meerwaarde-eindexamenkandidaten in prachtige kleren en bijzondere bolides. Wat een feest!

Van mooie auto´s is het een kleine stap naar de onlangs verschenen wandelgids van onze collega Jolanda Denekamp (vandaag weer te bewonderen in de weekendbijlage). Het boek loopt als een trein, kan ik u melden. Vanuit de wijde regio komen er bestellingen binnen. De meeste boeken zijn inmiddels opgehaald; alleen Voorthuizen blijft achter. Het blijft voor sommige Voorthuizenaren blijkbaar een schier onmogelijke opgave om de reis naar Barneveld te aanvaarden. Misschien dat we suggestie van Voorthuizenaar Mark van Beek (gisteren gedaan in de rubriek Op de man af) maar eens moeten overwegen. Hij stelde voor om de dorpsgrenzen van Voorthuizen op te rekken (waarschijnlijk tot voorbij station Barneveld Noord). Als we aan die wens gehoor geven, is het voor die arme Voorthuizenaren - op papier althans - nog maar een koud kunstje om naar Barneveld te reizen. Maar ja, dan zullen ze wel weer een ander excuus vinden om maar niet onze kant op te hoeven komen.

Erik Roest