Sippe gezichten

De Veluwe Express is vooralsnog geen doorslaand succes. Ondanks het grote optimisme van de initiatiefnemers -,,massa is kassa´´- blijft de toeristenbus tot op heden angstvallig leeg. Het idee is sympathiek: toeristen die in Voorthuizen of Garderen verblijven, kunnen zich met de bus naar attracties als het Pluimveemuseum, de Beeldentuin en het Klimbos laten vervoeren.

Vanwege de gebrekkige animo is de touringcar inmiddels ingeruild voor een kleiner formaat bus, inclusief geblindeerde ramen. Dat je van buiten niet kunt zien wat er binnen gaande is, kan twee redenen hebben: of we mogen niet zien dat de Veluwe Express slechts één inzittende telt (de buschauffeur) of er gebeuren in de bus dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Als de toeristen onverhoopt wegblijven, kunnen er misschien op rustige dagen wel andere doelgroepen worden rondgereden. Gezien de brede belangstelling uit politiek Den Haag voor onze regio zouden daar zomaar nieuwe kansen kunnen liggen. Deze week waren er zelfs twee ministers (Carola Schouten en Hugo de Jonge) en een fractievoorzitter (Gert-Jan Segers, ChristenUnie) te bewonderen in Barneveld.

Het valt me trouwens op dat sommige politici graag de term gemeenschapszin in de mond nemen. Ik vind dat een raar woord. Naar huize Roest vertaald: ik heb ´er´ vaker zin in dan mijn teerbeminde, wat wel eens tot onverkwikkelijke taferelen leidt.
Wel of geen gemeenschapszin: de Veluwe Express kost best een beetje gemeenschapsgeld. Het is daarom niet te hopen dat het ´per ongeluk´ misgaat.

Wat in ieder geval wel mis ging: het bezoek van Ajax aan Putten. Er was in aanloop naar de oefenwedstrijd druk geadverteerd met teksten als ´Ga met Klaas-Jan Huntelaar op de foto´, maar de spits was vorige week in geen (voetbal)velden of wegen te bekennen. Dat is trouwens niet helemaal waar, want de bekendere Ajacieden (onder wie Huntelaar) waren wel aanwezig bij een oefenpotje in Hattem, enkele kilometers verderop.

In Putten moesten de toeschouwers, die 20 euro voor een kaartje neer telden, genoegen nemen met ´sterren´ als Sierhuis, Nunnely, Ekkelenkamp en Bakker. Vooral triest voor al die kleine jochies en meisjes die graag met hun helden op de foto wilden. Ik heb nog nooit zoveel zielige snuitjes bij elkaar gezien. Eén voordeel, waar we dan wel weer hoop uit kunnen Putten: de harde (supporters)kern van Ajax was net als de bekende voetballers gelukkig ook afgereisd naar Hattem, waar vervolgens allerlei opstootjes werden gemeld. Putten bleef gespaard voor die ellende.

Zelf was ik de afgelopen weken druk met de eerste gesprekken voor ´mijn´ serie Zomergasten, die volgende week zaterdag in deze krant van start gaat. Wat een mooi vak heb ik toch: eerst mocht ik genieten van drie buitengewoon prettige ontmoetingen (met Adriëlle Brink, Ies Bos en Monique Rosbergen) en vervolgens mocht ik er nog verhalen over schrijven ook. Eén terugkerende uitspraak wil ik u niet onthouden: ,,Geniet bewust van het leven, want het kan zomaar voorbij zijn.´´

Erik Roest