Staatsvrouw Monique

BARNEVELD Ik heb deze week nog eens op www.barneveld.nl teruggekeken hoe voormalig Pro´98-leider Monique Rosbergen bij haar afscheid van de Barneveldse gemeenteraad (begin vorig jaar) werd getypeerd. De complimenten logen er niet om. Ze werd omschreven als staatsvrouw (´U bent de Barneveldse politiek ontgroeid´), als een economisch expert (´U las begrotingen als romans´), als de beschermer van normen en waarden in de raad, als een uitstekend ´debater´, als een bijzonder mens, als een prettige collega, als iemand die altijd vol overgave de Barneveldse zaak diende (´´U had ook oog voor de generaties na ons´´) en als een vrouw die respect toonde voor haar tegenstanders. En nee, deze typeringen heb ik niet opgetekend uit de mond van haar partijgenoten, maar zijn afkomstig van haar politieke tegenstanders: Jan Willem van den Born (toen nog VVD) en Gerard Schotanus (oud SGP-leider).

Twee wethouders, de één van de SGP, de ander van de ChristenUnie (CU), hebben Monique laten weten dat zij haar niet zullen accepteren als wethouder(skandidaat). Omdat beide heren niet bereid waren hun reden(en) toe te lichten, kunnen we slechts gissen naar hun argumenten. Volgens Monique zelf zou ze ´te uitgesproken´ zijn.

Rosbergen staat inderdaad anders in het leven dan de meeste SGP´er en CU´ers. Als ik me even in haar schoenen probeer te verplaatsen, dan zou zij daar het volgende over kunnen zeggen: ,,Zonder wrijving geen glans. Je leert van niemand zoveel als van iemand die anders denkt dan jij. Verschillen maken het leven interessant.´´

Kortom: andersdenkenden zijn geen bedreiging, maar een verrijking. Je krijgt niet alleen een bredere blik op de wereld, maar je wordt ook gedwongen om je eigen standpunten op een kritische wijze te beschouwen en daar waar nodig bij te stellen.

Gelukkig stond Pro´98 pal achter haar wethouderskandidaat met haar onberispelijke staat van dienst en haar twintig jaar ervaring in de Barneveldse gemeenteraad. ,,Als jullie Monique uitsluiten, dan sluiten wij jullie uit´´, sprak Pro-leider Korevaar ferme taal tegen CU en SGP. Hij belde meteen de andere partijen (CDA, Lokaal Belang, Burger Initiatief en VVD) en legde daarmee de basis voor een gloednieuw college.

Helaas, niets van dit alles. Pro´98 offerde zijn Dame doodleuk in het schaakspel om de macht. Het algemeen belang (lees: een plek in het college) gaat voor het individuele belang, nietwaar?

De uitsluiting van Rosbergen maakt niet alleen duidelijk hoe de verhoudingen liggen in de Barneveldse politiek, maar ook dat de gesprekken over de nieuwe coalitie al lang en breed begonnen waren voordat de kiezer zijn stem mocht uitbrengen. SGP, PRO´98 en CU vormen het nieuwe gemeentebestuur. Er rest nog één vraag: Gaan ze het met z´n drieën doen (met een tweede wethouder voor de SGP) of komt het CDA nog in beeld?

Hoe het ook zij, Monique Rosbergen is er niet bij. Zij zal de geschiedenisboeken ingaan als de beste wethouder die we nooit gehad hebben.

Erik Roest