Stemmen

Op wie ik ga stemmen? Ik weet niet of u er al uit bent, maar ik ben me nog volop aan het oriënteren. Sommige politici menen al te weten welke partij mijn voorkeur heeft, maar dan weten ze meer dan ik. Bij gemeenteraadsverkiezingen stem ik altijd op een persoon, niet per se op een partij. Ik kijk daarbij naar eigenschappen als betrouwbaarheid, welsprekendheid, debatvaardigheid, dossierkennis, authenticiteit en charisma. En soms stem ik gewoon op iemand die ik mag.

Mijn eerste politieke held in Barneveld was wijlen Henk Geurts. Deze voorman van de ChristenUnie, vader van Tweede-Kamerlid Jaco, had een formidabele dossierkennis en kon ook nog eens uitstekend debatteren. Hij had wethouder moeten worden, maar werd dat niet, omdat hij herhaaldelijk riep dat het CDA in zijn ogen geen christelijke partij was. En aangezien het CDA in die tijd de macht had in deze gemeente, kwamen Geurts en zijn partij nooit in het college. Helaas.

Later genoot ik met volle teugen van Gerard Schotanus. Deze charismatische voorman van de SGP, die de koopman en dominee op knappe wijze in zich verenigde, wist de boodschap van zijn partij altijd met kracht en humor voor het voetlicht te brengen. Ook denk ik met plezier terug aan de pretoogjes van CDA-leider Jan Post, bij wie welsprekendheid een kernkwaliteit was. Op de dag van ´zijn´ verkiezingsoverwinning, in maart 2002, zei hij het volgende tegen mij. ,,Vanmorgen zei ik tegen mijn vrouw: ´Er hangt iets in de lucht´. Bleek het een verkiezingsoverwinning te zijn.´´ Ook leuk: in een debat met Willem van Essen, het stoïcijnse eenmansleger uit het buurtschap Essen, wist Post op een gegeven moment echt niet meer wat hij moest zeggen. Wat hem verleidde tot de volgende uitspraak: ,,Tegen zoveel domheid kan ik niet op.´´ Willem van Essen zelf was ook heerlijk om te volgen. Hij voerde de strijd tegen het grootkapitaal op authentieke wijze. Bleef altijd zichzelf, wat ook een kwaliteit is in de politiek.

Dick van Rheenen hield van het debat en begreep als geen ander dat er bij politieke vergaderingen ook theater moet worden gemaakt. Hij ging altijd het gevecht aan, ook al wist hij op voorhand dat zijn verzet niet zou leiden tot een ander besluit. Van Rheenen was bovendien een politiek strateeg, die ooit de basis legde voor twee partijen: eerst voor Pro´98, later voor Burger Initiatief. Laatstgenoemde partij heeft sinds zijn vertrek overigens een opmerkelijke gedaantewisseling ondergaan. Volgens lijsttrekker Judith van den Wildenberg is BI veranderd van een boze, opstandige partij in een positieve, constructieve partij. Ik ben benieuwd wat de oprichter van deze kwalificatie vindt…

De laatste die ik wil noemen is Adriaan Guldie. De VVD-voorman was op zijn best als hij moest debatteren tegen zijn linkse ´vijanden´ van Pro´98 en de ChristenUnie. Lekker venijnig, zodat het ook echt spannend werd in de raadszaal of op het podium.

In aanloop naar de nieuwe verkiezingen (op 21 maart) kunt u de nieuwste lichting lijsttrekkers nog drie keer aan het werk zien (dinsdag, donderdag en volgende week maandag). Ik ben benieuwd op wie u gaat stemmen. En welke criteria daarbij bepalend zijn.

Erik Roest