Van 0 naar 4000

Leukste uitspraak van de verkiezingsavond, gehoord aan de bar van het Schaffelaartheater. ,,Wat heeft dat Lokaal Belang de afgelopen vier jaar nou helemaal gepresteerd?´´ Ik hoop dat het een grapje was (want dan was-ie helemaal leuk), maar ik proefde een zure ondertoon.

Binnen de Barneveldse politiek was er helemaal niemand die Mijntje Pluimers haar verkiezingsoverwinning gunde. Ze kreeg vierduizend burgers achter zich, maar binnen de politiek heeft ze weinig nieuwe vrienden gemaakt.

Arjan Westerneng was één van de weinigen die echt blij was. Zijn CDA hoefde na drie verkiezingsnederlagen op rij eindelijk eens geen zetel in te leveren. Bovendien had Westerneng de complete uitslag goed voorspeld. Hulde daarvoor.

Verder weinig vrolijke gezichten tijdens het feest van de democratie. De SGP bleef stabiel, maar daar hadden ze stiekem op winst gehoopt. ChristenUnie, VVD, Burger Initiatief en Pro´98 verloren elk een zetel, terwijl Henk van den Brink (Lijst 8) de kiesdrempel bij lange na niet haalde.

Het is een goed gebruik dat de verliezers en winnaars na de bekendmaking van de uitslag naar voren worden gehaald om te reageren op de uitslag. Er stond ook een podium klaar in de foyer van het theater, maar dat werd dus niet gebruikt. Blijkbaar zat niemand te wachten op de overwinningsspeech van Mijntje. Mag ik dat een rare gang van zaken vinden? Ja, dat mag ik. Want hoe je er ook tegenaan kijkt, de uitslag van de Barneveldse gemeenteraadsverkiezingen was historisch. LB ging van 0 naar 4.000 stemmen. Dat is nog nooit eerder vertoond. Best knap voor een ´one issue´ partij.

Verder was het vooral een leuke avond. Met vijf collega´s van de krant (inclusief fotograaf) waren we de hele avond druk bezig om de kiezers op www.barneveldsekrant.nl via een zogenoemde liveblog op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Met succes, want duizenden lezers volgden de ontknoping (inclusief tussenstanden en reacties van de lijsttrekkers) op de voet.

Mijn teerbeminde was blij dat het aantal vrouwen binnen de raad flink is gestegen (van drie naar acht). Ik heb op mijn beurt vooral medelijden met Jan Willem van den Born, de enige man in de vierkoppige fractie van Lokaal Belang. Aangezien vrouwen praten tot hun kernkwaliteit mogen rekenen, moet Van den Born rekening houden met ellenlange fractievergaderingen. Dat hoeft overigens niet per se erg te zijn, mits de vrouwen in kwestie iets zinnigs te melden hebben.

Wie altijd iets zinnigs te melden had en een uitstekende wethouderskandidaat zou zijn, is Monique Rosbergen (voormalig leider van Pro´98). De SGP en ChristenUnie willen haar echter niet, omdat ze te uitgesproken zou zijn. En dus heeft Monique zich teruggetrokken als kandidaat, wat in haar te prijzen is. Ik kan daar een heleboel over zeggen, maar laat ik het kort houden: wat een gemiste kans!

Erik Roest